262016Tem
Boynuzlaşma  ve  nasırlar nasıl tedavi edilir…

Boynuzlaşma  ve  nasırlar nasıl tedavi edilir…

Ciltte kalınlaşma/boynuzlaşma  ve nasırlar sürtünme ya da  baskı nedeniyle oluşan, cildin sert, kalınlaşmış bölgeleridir. Alttaki cildin korunmasına yardımcı olmak için doğal bir şekilde oluşurlar.

Nasır,  tekrar eden sürtünmelere maruz kalan cildin her bölgesinde  oluşabilir. Gitar çalanların parmak uçları, keman çalanların boyunlarında  ya da  tamircilerin avuç içlerinde olduğu gibi. kalınlaşmalar,  kemiklerin cilde baskı yapması nedeniyle oluşur. Sıklıkla olarak ayak başparmağının üstünde, yanlarında veya  ayak parmak uçlarında görülür. Sert ve kuru ya da yumuşak ve jölemsi olabilirler. Artirit ya da uygun olmayan ayakkabılar  ciltteki kalınlaşmaların en yaygın nedenlerindendir.

Dermatologların boynuzlaşma ve nasır tedavisine yönelik tavsiyeleri:

  1. Kalınlaşan kısmı ya da nasırı ılık suda bekletin. Suda 5 ila 10 dakika, ya da cilt yumuşayıncaya kadar bekletin.

  2. Ponza taşıyla kalınlaşmayı ya da nasırı törpüleyin.  Önce ponza taşını ılık suya batırın, sonra, boynuzlaşan kısmı ya da nasırı nazikçe törpülemek için ponza taşını kullanın.

  3. Cildi gereğinden fazla soymamaya dikkat edin: Aşırıya kaçarsanız kanama ve enfeksiyona neden olabilirsiniz.

  4. Bu bölgeye her gün nemlendirici losyon ya da krem sürün:  İçinde salisilik asit (Üresal fort pomat), amonyum laktat ya da üre olan (Topicrem SOS repair foot cream, la Roche posay İsoürea cream, Ürederm %20 krem)  bir nemlendirici losyon ya da krem kullanın. Bu içerikler sert boynuzlaşmaları ve nasırları cildin yavaş yavaş yumuşatmasını sağlayacaktır.

  5. Tampon yapın: Nasırların daha fazla tahriş olmaması için bir parça koton flasteri (Hypafix plaster)  iki yarım ay şeklinde kesin ve nasırın çevresine yerleştirin. Boynuzlaşan kısmın ayakkabıyla temasını kesmek için de boynuzlaşan kısmı ortası boş ve yuvarlak olan pedlerle koruyun –  eczanelerde bulabilirsiniz.

  6. Ayağınıza tam gelen ayakkabılar giyin:  Boynuzlaşmaların sebebi sıklıkla yanlış ayakkabı numarası ve şeklidir. Doğru numarada ayakkabılar alabilmek için ayakkabı alışverişinizi günün sonunda, ayaklarınız hafif şişmişken yapın. Ayrıca, ayakkabı numaranızı ölçtürün ve ne çok bol ne çok dar olan ayakkabıları tercih edin.

  7. Ayak tırnaklarınız hep kısa olsun:  Çok uzun tırnaklar ayakkabı giydiğinizde ayağınız için bir baskı unsuru olabilir ve zamanla boynuzlaşmalar oluşur. Bu baskıyı ortadan kaldırmak için ayak tırnaklarınızı kısa kesin.

Kalınlaşmalar ya da nasırlar çoğu zaman söz konusu sürtünme ya da baskı ortadan kalktığında durur. Ancak kalınlaşmalar  ya da nasıra neden olan şeyden emin değilseniz, sertleşmiş cilt size acı veriyorsa ya da diyabet hastasıysanız bir dermatoloğa muayene olmalısınız.