222023Eki

Hindistan Cevizi Yağı ve Saçlı Deri Sağlığı

Saçlı deride kepeklenme oldukça sık rastlanılan kronik, tekrarlayıcı, beyaz/ sarımsı renkte, kuru, bazen yağlı kabuklarla seyreden, kaşıntılı yangısal bir cilt hastalığıdır. Yağlı egzama olarak da bilinir. Kişinin kendine olan itibarını azaltır ve olumsuz sosyal görüntüye yol açar. Özellikle, koyu renkli saçlara sahip kişilerde saçlarda; koyu renkli giysi giyenlerde yaka ve omuzlarında estetik olarak hoş olmayan bir görünüm oluşturur.

Pek çok kişi bu durumun kötü hijyen belirtisi olduğunu düşünür, ancak doğru değildir. Tamamen kişisel (yağlı cilt), hormonal, genetik özellikler, beslenme, ilaçlar gibi çevresel faktörlere bağlıdır. Asıl nedenin saçlı deri normal florasında yaşayan bazı artmış mikrobiyal ajanlara karşı cildin duyarlılık cevabı olduğu bildirilmektedir.

Cildimiz, saçlı deri yüzeyi de dâhil olmak üzere vücudun dış ortama karşı ilk savunma hattı, diğer bir deyişle güvenlik sınırıdır. Cilt, bu koruyucu görevini, sayısız mikrobiyotaya (bakteri, mantarlar, maya) ev sahipliği yaparak gerçekleştirir.

Saçlı derinin mikrobiyal florası üzerinde yapılan yakın zamanlı bir çalışmada, yararlı mikrobiyomların saçlı deriye temel vitamin (biyotin, diğer B grubu vitaminler) ve proteinleri sağlamada rolleri olduğu bildirilmiştir.

Çeşitli saç yağları çok eski zamanlardan beri dünyanın her yerinde kullanılmaktadır; ancak bunların saç ve saç derisi üzerindeki kesin etkisi belirsizdir. Genellikle kolayca erişilebilirler ve ucuzdurlar.  Çoğunun temel işlevi yumuşatıcı gibi davranmaktır. Ancak çeşitli saç yağlarının benzersiz özellikleri, yumuşatıcı etkiden çok daha fazla etki gösterdiğini gösterir.

Hindistan cevizi yağı ve formülasyonları, saçlı derinin sağlığını korumak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir çalışmada, Hindistan cevizi yağının 12 haftalık kullanımıyla  (haftada iki kez, 10 ml hindistan cevizi yağı, masaj ile uygulanmış. 2 saat bekletilerek, yumuşak bir şampuan ile yıkanmış); saçlı deride biyotin ve B-vitaminlerinin sentezi ve metabolizmasıyla ilgili bakteriyel ajanların zenginleştiği, buna karşın mantar ajanları ve kepeklenmede azalma olduğu rapor edilmiş.
Sonuç olarak, Hindistan cevizi yağının hem kepek tedavisinde hem de saçlı derinin beslenmesinin korunmasında etkili olduğu bildirilmiş.

Kaynak: Sci Rep. 2021 Mar 31;11(1):7220. doi: 10.1038/s41598-021-86454-1.