42016Nis
GÜNEŞ, melanoma ve foto yaşlanma gelişiminde en önemli suçludur..

GÜNEŞ, melanoma ve foto yaşlanma gelişiminde en önemli suçludur..

Güneş  (ultraviyole radyasyonu/UV),  deri kanserleri ve güneşe bağlı deri yaşlanması gelişiminde en önemli faktördür.  Bilimsel veriler özellikle açık tenli veya riskli kişilerin hayat boyu, düzenli olarak güneşten korunma önerilerine uymaları gerektiğine işaret etmektedir.

Güneşten korunma ile deri kanserinden korunma hedeflenmeli; korunmasız güneş maruziyeti insanlara değil, çiçeklere bırakılmalıdır.

Güneşten korunmada  esas güneşten kaçınma olmalıdır.   Yaşanılan iklim koşularında en pratik temel kural; güneşin tepe noktasına ulaşmasından 2 saat öncesiyle 2 saat sonrası arasında kalan zaman aralığının, UV ışınlarının tüm gün boyunca gösterdiği zararlı etkinin % 50’ini gösterdiği ve bu saatleri kapalı alanlarda geçirilmesi şartıdır.  Giysiler, gözlük, şapka, kapalı ayakkabılar, pencere filtreleri korunmada diğer önlemlerdir. Ancak pratikte bunu uygulamak yaşam koşulları nedeniyle birçok kişi için olası olmadığından güneşten koruyucuların düzenli kullanımı UV ışınlarından korunmada önemli rol oynamaktadır.

Güneşten koruyucular inorganik/fiziksel, organik/kimyasal veya kombine yapıda olabilirler. İnorganik olanlar UV ışınlarını yansıtarak, dağıtarak; organik olanlar ise UV ışınlarını soğutarak, yüksek enerjili hale dönüşmeden absorbe ederek  güneşten korurlar. Koruma oranları değişkendir ve güneşten koruma faktörleri (SPF) 6-50 arasında değişir.

Güneşten koruyucuların kullanımı ile deri kanserleri ve melanoma için risk oluşturtan güneş yanıklarınının ve pigmente nevüs oluşumlarını da önlenebileceği yapılan çalışmalar ile bildirilmiştir.

Güneşten koruyucu ürün kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • En az SPF 30 olan koruyucular kullanın.

  • Günlük kullanın, sadece güneşe çıkarken kullanılmamalıdır.

  • Ürünün emilebilmesi  ve film örtü oluşturabilmesi için dışarı çıkmadan en az 15-20 dakika önce, kuru deriye uygulayın.

    Her 2 saatte bir tekrarlayın.

  • Yazın güneşlenirken, deri tipinize bağlı olmaksızın ürünü baştan ayak parmaklarınıza  kadar olan alana kullanın.

    ½ tatlı kaşığı ürünü ayrı ayrı her iki kol, yüz ve boyun için; 1 tatlı kaşığı ürün ise her iki bacak, göğüs ve sırt için ayrı ayrı kullandığınızda etkili koruma sağlarsınız.

  • Her iki saatte bir, ayrıca silinme/kurulanma, yüzme ve aşırı terlemeden sonra yineleyin. Hiçbir güneşten koruyucu ürün, UV ışınlarını tamamen bloke edemez. Birlikte diğer koruyucu yöntemleri kullanın.

  • Dünya sağlık örgütünün  sizin için  güneşten korunma önerileri:1. Gün ortasında güneşte kalma zamanını sınırlayın.

  • Ultraviyole indeksini takip edin.

  • Gölgeleri akıllıca kullanın.

  • Baş çevresini yaklaşık 10 cm genişliğinde çevreleyen, geniş kenarlı, koyu renk şapkalar; koruyucu  giysiler ve UV koruyucu gözlükler kullanın.

  • Güneşten koruyucu ürün kullanın.

  • Güneş lambaları ve solaryum kabinlerden sakının.

Dikkat ! deri kanseri, deri yaşlanması ve güneşin diğer zararlı etkilerini en aza indirmek için  güneşte kalma süresinin kısıtlayın, koruyucu giysiler giyin, güneş koruyucu krem kullanın…