122014Ara
“Güzellik”ile ilgili yanlış bilinen şehir efsaneleri 

“Güzellik”ile ilgili yanlış bilinen şehir efsaneleri 

Büyük annelerimizin “güzellik iksirleri” ya da “kocakarı hikayeleri” her zaman doğru olmayabilir.  Burada, cilt sağlığımız ve güzelliğimiz ile ilgili yanlış bilinenleri hatırlatıp,  şehir efsanelerine son vereceğiz.

  1.  Yüzünüzden bir kıl çekerseniz yerine 3 kıl çıkar. Yanlış, çünkü kıl kökü sayısını arttırmak mümkün değildir.  Bir kıl kökünden iki kıl ancak bilinmeyen bir sebepten ötürü iki kıl kökü birleşirse çıkar.

  2. Saçından bir beyaz kıl çekmek yerine 5 daha getirir! Yanlış, rahatlıkla çekebilirsiniz.  O beyaz kılı çekmek komşu kılları etkilemez. Her kıl kökü kendi kılından sorumludur.

  3. Yağlı ciltlere nemlendirici gerekmez. Yanlış, yağlı ciltler nemliymiş gibi görünür ama aslında değildir. Cildinizin sağlıklı görünmesi için nemlendirmeniz gerekir. Yani cildiniz yağlıysa, yağ bazlı nemlendiriciler yerine su bazlı, yağ içermeyen nemlendiriciler kullanarak cildinize gereken nemi vermelisiniz.

  4. Bulutlu havalarda güneş kremine gerek yoktur. Yanlış, Güneş bulutların arkasına gizlenmiş olsa bile güneş ışınlarının %80’i cildinize ulaşır. Güneş kremi kullanırsanız yüzünüzdeki renk eşitsizliklerini giderebilir ve güneşe maruz kalmaktan ötürü erken yaşta ortaya çıkan kırışıklıkları önleyebilirsiniz.

  5. Zeytinyağı ya da kakao yağı çatlakları yok eder. Yanlış, cilt hızlı bir şekilde esnediğinde (mesela hamilelikte, aşırı kilo almalar, esneme sporları vb.), cilt altı destek dokusundaki kolajen ve elastik lifler parçalanır, çatlaklar oluşur. Çatlaklar, cildin kakao yağı ve zeytinyağının ulaşamayacağı kadar alttaki tabakalarında oluşur”.

  6. Saçınızı günde 100 kez fırçalarsanız daha parlak görünür . Yanlış, saçınızı 100 kere fırçalamak belki saç dibinizdeki yağları dağıtarak parlatabilir. Ama, aynı zamanda kopma ve kırıklara da neden olabilir. En önemlisi, saçlarınıza nazik davranmak ve sağlıklı, uygun ürünleri kullanmaktır. Yalnızca birkaç kez tararsanız, saç derinizdeki doğal yağlar saçınızın geneline dağılır ve saçınız parlar hatta daha kolay uzar.

  7.  Su içerek cildinizin su kaybını giderirsiniz. Yanlış, cildinize nem kazandıran şey sadece su değildir. Aynı zamanda yağ salgısı da önemlidir. Sadece su içerek cildinizi nemlendiremezsiniz.  Aynı zamanda dıştan nemlendiriciler kullanmak ve sağlıklı beslenmek (serbest yağ asitleri içeren) gereklidir.

  8. Cildi tıraşlamak tüylerin daha kalın, sert ve koyu çıkmasına neden olur . Yanlış, tüylerin en geniş kısmı köküdür, tüyler uzadıkça incelir. Tıraşladığınızda tüylerin en geniş kısmını almış olursunuz dolayısıyla tüy yeniden uzarken bu kısmı gördüğünüzden daha sert ve kalınmış gibi görünür. Ama tıraşlamak genel olarak tüylerin dokusu ya da kalınlığında herhangi bir değişikliğe yol açmaz.

  9. Gözeneklerinizi küçültmek mümkündür. Yanlış, gözeneklerinizi küçültmek mümkün değildir; ancak görünümünde değişiklik yapabilirsiniz. Yumurta akı cildi geçici olarak sıkılaştırıp gözeneklerinizi daha küçükmüş gibi gösterebilir.

  10. Bacak bacak üstüne atmak varisli damarlara veya örümcek damarlara yol açar. Yanlış, otururken bacak bacak üstüne atmak değil çok uzun süre ayakta kalmak varis oluşumunda etkilidir. İşiniz bütün gün ayakta durmanızı gerektiriyorsa, damarlarınız bacaklarınızdaki kanı kalbe pompalamak için mesai yapar ve sonuç olarak da kan bacaklarınızda toplanıp şişkin, koyu mavi damarlar ortaya çıkar. Varislerinizin sebebi damar duvarlarındaki kolajen, elastikiyet kaybıdır. Aşırı kilo, gebelik gibi yükü arttıran nedenler varislere neden olabilir. Siz korkmadan oturabilirsiniz.

  11. Hemoroid kremleri ile göz altındaki şişliklerle mücadele edebilirsiniz.  Yanlış, hemoroid kreminin göz altı torbalarını azalttığını şiddetle ileri sürenler ya da bu konuda hikayeler anlatanlar vardır. Ancak, bu ürünlerin içeriğindeki şişkinliği azalttığı iddia edilen madde, kan damarlarında geçici olarak daralma yapabilir. Uzun süreli kullanmak ise cildinizi kurutur, tahrişe neden olur.