282014Haz
Üniversiteli genç kızlar dudak dolgusuna meraklı

Üniversiteli genç kızlar dudak dolgusuna meraklı

Son yıllarda herkesin dudakları birbirine benziyor. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alev Eken, dudak dolgusunda amaç doğal bir görünüm elde edebilmek diyor ve ekliyor “En çok üniversiteli genç kızlar dudak dolgusu yaptırıyor” DİDEM SEYMEN/SAĞLIK
DERMATOLOJİ Uzmanı Doç. Dr. Alev Eken, dudak dolguları ile ilgili sorularımızı yanıtladı:

En çok kimler dudak dolgusu yaptırıyor?

Üniversiteli genç kızlar dudak dolgularına daha ilgili diyebilirim. Üniversiteye başlamadan önce dolgu yaptıran gençlerin oranı da her geçen gün artıyor. Ancak görünüşüne önem veren her kesimden insan yaptırıyor. Benim erkek hastalarım bile var. Örneğin, dudaklarında orantısal bir bozukluk ya da asimetri olabiliyor. Ufak bir rötuş ile düzeltebiliyoruz.

Dolguların da son kullanma tarihi var mı? Biz bir dolgunun iyi veya kötü olduğunu ambalajına bakarak anlayabilir miyiz?

Kişi, hekimine kullanacağı ürünü sormalı, kutusunu görmelidir. Üretici firmasının güvenliliğine, kullanımının onaylı olup olmadığına bakmalıdır.

Dudak tipine göre mi dolgu yapılıyor? Şekline, ince ve kalın oluşuna göre farklı dozlar mı uygulanmalı?

Benim tercihim dudak şekline ya da doğal anatomik yapısına göre uygulama yapmak. Amaç dudağı büyütmekten çok, kaybolan volümü ya da olması gereken orantıyı yakalamak. Uygulama da ona göre, hekimin tecrübesi ve uygulama tekniği ile ilgilidir. Dudağın doğal görünümünde; kırmızı dudağın şekli, orta kısmı, yüksekliği, volümü, dışa dönüklüğü, beyaz dudağın uzunluğu, deri yüzeyinin özellikleri, barkod çizgilerinin varlığı değerlendirilmelidir. Yüz projeksiyonunda, üstte burun tabanı ve yanaklar, elmacıklar, altta ağız köşeleri, çene, çene kıvrımı ve çene hattının tamamı bir kompleks olarak düşünülmelidir. Çünkü dudak ve çevresinin restorasyonu, yüzün orta üçgenini ve yan projeksiyonunu etkiler.

Herkesin dudakları birbirine benziyor. Sizce ideal bir dudak dolgusu nasıl olmalı?

Tedavi süreci konforlu, ağrısız olmalı. Enjeksiyonu takiben morluk ya da ödem oluşmamalı. Dolgu maddesi pürüzsüz, partikülsüz yapıda olmalı. Uygulandığında doğal görünümlü sonuç ve doğal his sağlamalı. Uzun süreli kalıcı sonuçlar vermeli. Dudak kontürleri doğal olmalı, beyaz dudakta bariziyet, “ördek dudak” görünümü oluşturmamalı

Dolgu yaptıranların en çok rahatsız olduğu konulardan birisi sosyal yaşama geri dönüşlerinin uzun sürüyor olması. Gelişen teknoloji sayesinde üretilen yeni tür dolgular nasıl bir avantaj sağlıyor?

Çok ince uçlu bir iğne kullanılarak uygulanan işlemlerdir. Kişiler öğlen yemeği arası için bile bir randevu alarak dermal dolgu uygulaması yaptırıp sonrasında günlük rutine normal bir şekilde devam edebilir. Ödem ya da morluk oluşmaz.

Dolgu yaptırmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Amaç, güzel, doğal bir görünüm elde edebilmek; “Sen ne kadar genç, sağlıklı, taze görünüyorsun” dedirtebilmek; bakıldığı zaman, kişinin neresinde nasıl bir uygulama olduğunu anlayamamaktır. Dış güzelliğin ve görsel çekiciliğin ön plana çıktığı günümüzde kadın ve erkekler, zamanın alıp götürdüğü tazeliği, gençliği onarabilmek için, “dermal dolgu” uygulamalarına sıklıkla başvuruyorlar. Bu uygulama iyileşme süresi gerektirmeyen, uzman kişilerce yapıldığında ve doğru ürün kullanıldığında, kısa sürede hedefe ulaşan çözümler sunar. Yeni nesil teknoloji ile üretilen dolgu maddelerinin uygulamaları ile geçen yılları geri alabiliyoruz. Sonuç tamamen hastanın ne istediği, hekimin uygulama tekniği ile ilgilidir.