202018Ara
Soğuk & kuru hava cildinize zarar verir… Kolayca uygulayabileceğiniz  küçük değişiklikler ile önleminizi alabilirsiniz…

Soğuk & kuru hava cildinize zarar verir… Kolayca uygulayabileceğiniz küçük değişiklikler ile önleminizi alabilirsiniz…

Mevsim değişikliklerinde cildiniz ne olduğunu anlayamayabilir; ışıltısını, nemini kaybeder. Özellikle de ılık yaz aylarından soğuk, rüzgarlı, kuru kış aylarına geçiş genelde cildinizin mat ve olduğundan daha yaşlı görünmesine sebep olur. Zaman zaman akne ve egzama gibi cilt problemlerinin görülmesi de kışın ciltte yarattığı etkiler nedeniyle olabilir. Mevcut cilt bakımı  rutininizde  yapacağınız birkaç değişiklik ve edineceğiniz birkaç yeni alışkanlık, kuru ve soğuk havanın cildinizde yaratacağı sıkıntılarla başa çıkmanızı sağlar; cildiniz  yıl boyu ipeksi bir pürüzsüzlük ile devam eder.

Soğuk & kuru havalarda kolayca uygulayabileceğiniz cilt bakımı ipuçları:

  1. Isıtmayı abartmayın.Soğuk kış havalarında iç mekanların ısıtılması aslında doğal bir ihtiyaçtır; ama iç mekanlarda termostatın seviyesinin iyice yükselmesi havanın kurumasına, cildin de çok daha fazla kurumasına yol açar. Sonuç olarak cildiniz kaşınır, kurur, pul pul dökülür ve kendinizi rahatsız hissedersiniz.

  2. Yaşadığınız ortamları nemlendirin.Nem derecesini %45-55 arasında ayarlayın ve cildinizin kurumaması için havaya yeterli nemi kazandırın. Yaşadığınız ortamlarda soğuk buhar aleti kullanın;  nemli havlu, su dolu bir kap yerleştirin.

  3. Duş zamanını kısıtlayın.Soğuk sabahlarda şöyle uzun sıcak bir duş, kendinizi cennette hissettirebilir. Ancak, ciltteki su ve doğal yağları da alıp götürür, cildinizi kurutur.  Banyo veya duş zamanınızı günde sadece bir kez ve 5 dakika ile sınırlayın.  Su sıcaklığı vücut ısısı sıcaklığında ya da ılık olmalıdır. Aşırı sıcak ve soğuk sular, vücudumuzun koruyucu lipit tabakasını bozar.

  4. Sert sabunlardan kaçının. Kişisel bakımınızda, pH 5.5 olan yumuşak bir sabun veya jel/sıvı temizleyiciler kullanın;  kullandığınız miktarı da en aza indirin. Bol ılık suyla ciltten uzaklaştırın. Deodorantlı ve anti bakteriyel sabunlar cildinize çok sert gelebilir ve cildinizin doğal nem bariyerini etkilerler.

  5. Yoğun içerikli nemlendirici kullanın.Duştan sonra vücudunuzdaki suyu havluyla sertçe silmek yerine suyun sadece emilmesini sağlayın. Daha sonra cildiniz hala nemliyken bir nemlendirici sürün. Hem ölü cilt hücrelerinin nazikçe ciltten atılmasını sağlayan hem de nemi hapseden bir formül tercih edin. Kışın, losyondan ziyade krem kullanın ve içeriğinde seramid, squalen, hiyaluronik asit olmasına dikkat edin. Seramidler cildin dış tabakasında doğal olarak bulunur ve nemin muhafaza edilmesinde ve cildin nem bariyerinin tazelenmesinde etkilidir. En az günde bir kez düzenli olarak uygulamak gereklidir. Ayrıca, dışarı çıkarken, deri baryerini korumak için, cildinizi nemlendirin. Soğuk, kuru ve rüzgarlı havalarda nemlendiricileri (gündüz güneşten koruyuculu)  dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce uygulayın, yağlı kremleri tercih edin. Soğuk havalarda su içeriği fazla olan ürünler sürüp, hemen soğuk havaya çıkarsanız ıslak deride kuruma artacaktır. Cildinize hiçbir şey sürmeden öylece dışarı çıkarsanız, rüzgâr ve soğuk yüzünden cildinizde çok küçük çatlaklar oluşur ve bu da kızarıklığa, cildinizin kurumasına ve hasara ( eksema) yol açar.

  6. Ellerinize ekstra ilgi gösterin.Ellerinizi her yıkamadan sonra nemlendirin. Bildiğimiz el antiseptikleri yerine içinde nemlendirici ya da losyon olan kombinasyonlu el antiseptikleri kullanın.

  7. Ayak tabanı ve topuklarınızı yumuşatın.Kullandığınız vücut losyonu ayak bakımı için yeterli olmayabilir. Sert, kuru ayak derisinde etkili olabilecek daha yoğun bir krem faydalı olacaktır.

  8. Yüzünüze daha az peeling yapın.Cildinizi tahriş etmemek için peeling ve maske uygulamalarını daha az sıklıkta yapın. Daha çok nemlendirici ve vitamin içeren maskeler kullanın.

  9. Seçiminizi her zaman parfüm ya da boya içermeyen ürünlerden yana kullanın.Parfüm ya da boya içermeyen ürünler kullanırsanız günlük cilt bakım ürünlerinde sıklıkla görülen tahriş edici maddelerden de kaçınmış olursunuz.

  10. Giysileriniz yumuşak olsun. Açıkta kalan cildinizi soğuk, rüzgar ve kuru havadan eşarp, şapka ve eldiven gibi giysilerle koruyun. Giysiler, soğuk ve kuru havanın ciltten nem çekmesini engeller. Cildinizle doğrudan temas edecek yün ya da polyester gibi aşındırıcı, tahriş edici, kaşındıran kumaşlardan kaçının. Özellikle de cildinizle doğrudan temas halinde ise, pamuk gibi yumuşak kumaşları tercih etmeniz gerekir.

  11. Beslenmenize dikkat edin.Yüksek antioksidan içerikli koyu renkli meyve ve sebzeler (ıspanak, kırmızı lahana, balkabağı, nar iyi seçeneklerdir) ve omega-3 yağ asitlerinden zengin gıdalarla (büyük balıklar özellikle somon, zeytin ve zeytin yağı, fındık  ve ceviz gibi yağlı tohumlar, keten tohumu, omega 3 kaynaklı yumurtalar) beslenin ya da besin takviyesi olarak omega-3 içeren ürünler kullanın.

  12. Bol su için.   Ortalama, 20 kg vücut ağırlığına karşı 1 litre su tüketin. Suyunuzun pH seviyesine dikkat edin; pH 7 ve üzeri suları tercih edin.

  13. Sigara ve alkol tüketmeyin. Sigara ve alkolün kendisi cildinizi daha da kurutur. Sigara içilen yerlerde bulunmayın.

İnatçı, kuru cildiniz size çok rahatsızlık vermeye başladıysa, profesyonel yardım almayı deneyin. Dermatoloğunuz cilt tipinizi analiz edip size özel bir bakım programı oluşturabilir. Bazı durumlarda aşırı kuru cilt, diyabet, böbrek sorunları ya da tiroidin az çalışması gibi daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.