52023Mar
Siyah Nokta Sandığınız Gözeneklerinizden Kurtulabilir Misiniz?

Siyah Nokta Sandığınız Gözeneklerinizden Kurtulabilir Misiniz?

Burnunuz, çeneniz ve yanaklarınızın alt kısmında küçük gri-siyah noktalardan mı şikâyetçisiniz?

Bunlar sandığınız gibi siyah nokta ya da komedon (siyah veya beyaz noktalar) değil, “yağ lifleri (sebaceous filaments)” dediğimiz, gözeneklerin içindeki minik iplik benzeri uzantılardır.

Yağ lifleri, cildin tamamen doğal, sağlıklı yapılarıdır. Yağ bezlerinden salgılanan, cildin nemlenmesine yardımcı olan sebumun cilt yüzeyine gitmesine yardımcı olurlar.

Sebum, cildin ve saçın nemli ve parlak kalmasına yardımcı olur.

Yağ Lifleri Normal Yapılardır

Bütün cilt tiplerinde bir miktar yağ lifi bulunur. Yağ bezlerinin aşırı sebum ürettiği yağlı ve karma cilt tiplerinde, esnekliğini kaybetmiş yaşlı ciltlerde daha belirgin ve görünür hâldedirler.

 Yağ Lifleri “Siyah Noktalar” Olarak Adlandırılabilir mi?

Hayır. Yağ lifleri ve siyah noktalar birbirlerine benzer ama aynı değildirler.

 Siyah noktalar iltihaplı olmayan bir sivilce türüdür. Cildin yüzeyinde aşırı yağ ve ölü deri ile dolan açık ya da koyu renkli şişliklerdir. Bir siyah noktada, sebum tıkacı bulunur. Tıkaç, yağın gözeneklerden geçmesini engeller. Siyah noktalar, ciltteki bir yumruda koyu renkli kir lekesi gibi görünür.

 Yağ liflerinde ise tıkaç yoktur.  Yağ, cildin yüzeyine serbestçe hareket eder.

Yağ lifleri yakından siyah noktalar gibi görünebilir, ancak ciltte bulunmaları normaldir.  Tipik olarak küçük, düz ve açık renkli (gri, açık kahverengi veya sarı) leke şeklindedirler. Ağrı yapmaz veya rahatsızlık hissi vermezler.

Yağ liflerini çıkarmaya ya da sıkmaya çalışırsanız gözeneklerden yağ ile kaplanmış ipliksi yapılar çıkar.  Kısa süre (30 gün) içinde ise tekrar dolarlar.

Siyah noktaları sıkarsanız, koyu renkli, mumsu tıkaç gözeneklerinizden dışarı fırlayabilir.

 Yağ Liflerinden Kurtulabilir misiniz?

Yağ liflerinden kurtulamazsınız. Ancak, yağ liflerinin sağlıklı ama fark edilemez olmasını istiyorsanız cildin yenilenme döngüsünü hızlandıran cilt bakım rutini uygulamalısınız.

Mekanik veya kimyasal olarak uygulanan eksfoliye edici (peeling) işlemler cildin yüzeyindeki ölü hücreleri kazıyarak temizler.

Cilt bakımında kullanılan yıkama jeli, tonik ve nemlendiriciler salisilik asit içermelidir. Çünkü salisilik asit, gözeneklerin derinliklerine nüfuz eder.

Retinoidler (A vitamini türevleri) de gözeneklerin içindeki ölü deri hücrelerinin dönüşümünü hızlandırır. Diğer bir deyişle “peeling” işlevi görür.

 Yağ Liflerini Sıkmayın!

Yağ lifleri, cildin nemli kalmasını sağlayan önemli ve doğal yapılardır. Bunları çıkarmak cildi kurutabilir ve akneye neden olabilecek bakterilerin cilde nüfuz etmesine neden olabilir.

Siyah nokta bantları zararlıdır çünkü bunların yağ liflerini de çıkarma riski vardır.

Ayrıca siyah noktaları tırnakla sıkmak ve cilde çok fazla baskı uygulamak da cilde zarar verir.

 Yağ Liflerini En Aza İndirmek İçin Neler Yapılmalı?

Yağ lifleri vücudunuzun önemli bir parçasıdır. Her zaman yağ liflerine sahip olacaksınız. Ancak görünüşlerinden hoşlanmıyorsanız, bunları en aza indirmek ve diğer cilt sorunlarını önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

  • Yüzünüzü günde iki kez (özellikle akşamları) ılık suyla yıkayın ve salisilik asit içeren bir ürünle temizleyin.

  • “Komedojenik olmayan (gözenekleri tıkamayan)” su bazlı nemlendiriciler kullanın.

  • Ellerinizi yüzünüzden uzak tutun. Yağ liflerini sıkmayın.

  • Yağ liflerinin görünüşünden rahatsızlık duyuyor veya cildinizde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız dermatoloğunuzdan yardım alın. Çünkü herhangi bir belirti veya semptomu ancak dermatoloğunuz doğru bir şekilde teşhis edebilir ve en iyi tedavi seçeneklerini sunabilir.