52023Mar

Misel Sular Yüz Temizleyici Olarak Kullanılabilir Mi?

Kim cilt bakımı rutinini basit ve hızlı bir şekilde tamamlamak istemez?

Özellikle akşamları, tüm günün yorgunluğundan sonra “cildi çevresel kirlerden, makyaj kalıntılarından, aşırı yağdan ve ölü cilt hücrelerinden tek seferde temizlediğini, aynı zamanda nemlendirdiğini” vadeden bir ürünü kullanmayı herkes ister.

İşte, bu ürün “misel su”dur. Tek ihtiyacınız pamuklu makyaj temizleme pedleri veya pamuk toplarıdır. Cildi ovalamadan, hafif dokunuşlarla uygulanır. Akan su yani “durulama” gerektirmeyen   veya “susuz” temizleyiciler olarak etiketlenmiştir.

 Misel Su Nedir?

“Misel su”, süslü şişelerde sunulan normal bir su değildir.  İçeriğinde arıtılmış suyla birlikte “misel” olarak tanımlanan küçük yağ kürecikleri bulunur. Bu kürecikler, temizleyici özellikte yüzey aktif maddeler (yağları parçalayan) ve yağ asidi esterleri, gliserin, hiyalüronik asit gibi cildin doğal yapısıyla uyumlu nemlendiriciler içerir.

Miseller, cildin gözeneklerinden derin tabakalara inemeyecek büyüklüktedir. Sadece cilt yüzeyinde etkilidir.

 Misel Suyun Faydaları

Küçük misel küreler cildin yüzeyindeki makyajı, kiri, yağı mıknatıs gibi çekerek cildi temizler. Geride kalan nemlendirici bileşenlerle de suya tutunarak cildi nemlendirir.

 Misel Suyun Avantaj ve Dezavantajları

Avantajları: Cildi temizlemenin yanı sıra egzersiz sonrası teri silmek veya makyaj hatalarını düzeltmek için de kullanılabilir. Ayrıca kamp, uçak, seyahat gibi suya erişimin olmadığı durumlarda cildi temizlemek için iyi bir seçenektir.

Dezavantajları: Ciltte uzun süre kalırsa cildin doğal yapısında bulunan hücreler arası yağları ayırt edemez, onları da parçalar. Cildin doğal koruyucu bariyerini bozarak kuruma, hassaslaşma, pul pul dökülme, kızarma, kaşıntı ve tahrişe neden olur. Bu nedenle kullandıktan sonra cildin su ile durulanması önerilir.

Diğer taraftan cilt yüzeyinde ince bir film tabakası bırakır.  Bu kalıntılar, potansiyel olarak akneye, göz çevresi ve kirpik diplerinde küçük yağ kistlerine neden olabilir.

 Sonuç

Misel kürecikler sadece cildin üst tabakalarında çalışır. Makyaj çıkarmak için uygun olabilir. Ancak çevresel kirlilikler ve toksinlerin temizlenmesi için cildin derinlerine inebilen derin temizleyicilere gerek vardır.

Bu nedenle günlük bakım rutininde temizleyici olarak değil, tamamlayıcı ürün olarak düşünülmelidir.

Cildinizi nazikçe temizlemeye yardımcı olacaktır, ancak bu, cilt bakımınızı yaparken kullanacağınız tek temizleyici olması için yeterli değildir. Çünkü su ile durulanan bir temizleyici kullanmak her zaman en iyi seçenektir.

Bununla birlikte, su ve zaman kısıtlaması olan durumlarda (sık seyahat edenler), makyaj temizlemek için durulamadan kullanılabilir. Ancak, hassas ciltlere uygun içerikli misel sularının tercih edilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.