32023Şub

SUSUZ KOZMETİK ÜRÜNLER: SUSUZ GÜZELLİK

Su İçermeyen Cilt Bakım Ürünleri Pazarlama Taktiği mi Yoksa Gerçek mi?

Dünya üzerinde tatlı su kaynakları giderek azalmaktadır. Kozmetik ürünlerinin %70-80 içeriği ise sudan oluşmaktadır.

Ciltten saça her türlü bakım ürününün içerik listesine bakarsanız “su”, “aqua”, gibi ifadelerin listenin başında veya yakınlarında yer aldığını görürsünüz.

 Güzellik Ürünlerine Neden Su Eklenir?

Su, birçok saç ve cilt bakım ürününün ana bileşenidir. Formüldeki aktif içerikler su içinde çözdürülür.  Su, genellikle ürünlerin dokusunu iyileştirerek estetik açıdan daha hoş hissettirir. Kremler ve losyonlar gibi su bazlı ürünler akışkan olup hem uygulanması kolay ve keyifli hem de emilimleri hızlıdır.  Ayrıca mineraller bakımından zengin termal sular cildi korumaya yardımcı olan antioksidanlar içerir.

Çevre Dostu Susuz Güzellik Nedir?

Susuz güzellik,  cilt bakım ürünlerinde  içerikten üretime hatta ürün transferine kadar olan süreçte kullanılan suyu azaltmak ilkesine dayanan bir tanımlamadır.

Bir Güney Kore güzellik trendi olan “susuz güzellik”, hem tüketiciyi hem doğayı hem de çevreyi koruyan bir kozmetik uygulama olup pazar payı hızla artmaktadır.

Susuz kozmetik ürünlerinin özellikleri:

  • Boyutları daha küçük ve daha hafiftir,

  • Bazı ambalajlar geri dönüştürülemez ve çevreye zarar verir. Bu küçük ve hafif ürünlerde ambalaj gereksinimi daha azdır,

  • Ürünlerin boyut ve ağırlıkları nakliye maliyetlerini de düşürerek daha az yakıt gerektirir, bu da karbon ayak izimizi azaltmaya yardımcı olur,

  • Tatlı su kaynaklarının kullanımını azaltır, böylelikle su kullanımında tasarruf sağlar,

  • Suyun çıkarılması, bu ürünleri daha konsantre, daha katı, daha güçlü, daha hızlı etki gösteren ve daha yüksek aktif içeriğe sahip hâle getirir,

  • Suyun yerini yağlar, tereyağı, bitkisel özler veya mumlar alır. Bu maddeler genellikle cildi sudan daha iyi onarmaya ve korumaya yardımcı olan vitaminler ve antioksidanlar içerir.

Bütün bu olumlu özelliklere karşın yine de susuz ürünlerin diğer kozmetiklere göre üstün olup olmadığını belirlemek için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.

Susuz Güzelliğin Faydaları Nelerdir?

Susuz güzellik çevre için faydalıdır. Peki, ya sizin için?

Teorik olarak evet, ancak daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Susuz ürünlerin içeriği daha yoğundur: Su içermeyen formüller daha konsantredir, yani daha fazla ürün kullanmanıza gerek kalmaz ve daha uzun süre kullanım sağlar. Aktif bileşenler daha yoğun olduğundan susuz ürünler daha etkilidir.

Susuz ürünler %100 organiktir: Su organik olarak sertifikalandırılamadığından, susuz üretilen ürünler %100 organik kabul edilecektir.

Susuz ürünler koruyucu madde içermez: Su bakterilerin üremesine sebep olabileceğinden, tüm güzellik ürünlerine  koruyucu maddeler eklenir. Susuz ürünlerde toksik veya tahriş edici koruyucu maddelere gerek yoktur. Bu da hassas cilde sahip hastalar için avantajdır.

Kozmetik Sektörü İçin Zorlu ve Zorunlu Görev

Kozmetik, günlük yaşamın önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, çevre dostu ürünler geliştirmek ve bunların hem tatlı su kaynakları hem de gezegenimizdeki genel etkilerini azaltmak çok önemlidir.

Bir kozmetik ürününün üretim döngüsü ve tedarik zinciri boyunca sıfır su kullanılması mümkün olmasa da uygun stratejilerle tatlı su kaynakları üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmak mümkündür. Bununla birlikte, suda sürdürülebilir ürünler yaratmak kozmetik şirketleri için zorlu bir görevdir.

Bu ürünlerin kozmetik sektörü ve tüketici için sürdürülebilirliğini, gelecekte hep birlikte göreceğiz.

Kaynak
https://healthnews.com/beauty/skin-care/waterless-skincare-products-marketing-fad-or-real-deal/