152023Kas

Sağlıklı Bir Cilt İçin Doğru Duş Almanın Dokuz Kuralı

Duş almak, çoğu kişinin günlük, temel bir alışkanlığıdır. Ölü cilt hücrelerini,  yağı, kiri, teri ve bakterileri yok etmeye yardımcı olur.  Duş almak suyu açıp girmek, sabun veya şampuanı köpürtmek, durulanmak ve kurulanmak demek değildir. Duş sırasında suyun sıcaklığı,  hangi ürünleri ne zaman ve nasıl kullandığınız hatta durulanma ve kurulanma aşamaları gibi birçok faktör cildinizi iyi ya da kötü etkiler.

 Bu faktörleri iyi yönetmek, duşun cildinize sağlayacağı faydayı artırır. İşte, sağlıklı bir cilt için doğru duş almanın dokuz kuralı:

1. Uygun Sıcaklıkta Su Kullanın

İdeal su sıcaklığı vücut ısısında ya  da ılık olmalıdır.  Ilık su kullanımını sevmiyor olabilirsiniz ancak duş alacağınız suyun ılık-sıcak arası, yani buharı gözükmeyen, cildinizi kızartmayan ısıda olması uygun olur. Suyun sıcaklığını, banyonun aynasında buhar olup olmadığını kontrol ederek ayarlayabilirsiniz.  Bir iki dakika içinde aynada buharlaşma oluyorsa ısıyı düşürmelisiniz.

Bilmelisiniz ki aşırı sıcak ya da soğuk su cildin koruyucu lipit tabakasını bozar, cildi kurutur, kaşındırır. Ayrıca sıcak su ile ılık ya da soğuk su arasında mikroorganizmaları temizleme açısından bir fark yoktur.

2. Duş Süresini 5-10 Dakika ile Sınırlandırın

Daha uzun süre su ile temas cildi kurutur; cildin daha fazla yağ ve dolayısıyla nem kaybetmesine neden olur.

3.Banyo Lifi Yerine Ellerinizi Kullanın

 Banyo lifleri, vücut şampuanınızın kullanımını en aza indirmenin iyi bir yoludur. Daha az şampuanla tüm vücudunuzu köpürtebilirsiniz.  Ancak lifler iyi temizlenmezse enfeksiyon, bakteri, mantar kaynağı olabilir; hassas ve kuru cildi tahriş edebilirler.

Bu nedenle lif kullanıyorsanız, her kullanımdan sonra mutlaka iyice yıkayın. Yıkama sırasında dezenfekte etmek için sulandırılmış çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Ardından iyice durulayın ve kuru, nemsiz (özellikle banyodan uzak) bir ortamda kurutun. Özellikle kuruması en kolay sentetik lifleri tercih edin.

Bazı kişiler örgü banyo lifini tercih eder. Bunların kuruması çok zordur. Bu lifleri yüksek  ısıda çamaşır makinesinde yıkayıp kurutma makinesinde kurutun.

Cildinizde çizik, kesik varsa birkaç gün lif kullanmayın.

Liflerinizi en az ayda bir değiştirin.

Unutmayın, en iyi lif ellerinizdir. Hem her an yanınızdadır, hem  temizlenmesi gerekmez hem de yumuşaktır, cildinizi tahriş etmez.

 4. Az Miktarda Yumuşak, Kokusuz Bir Sabun veya Jel/Sıvı Temizleyici Kullanın

Kalın bir köpük oluşturacak kadar ürün kullanmayın. Bol ılık suyla ciltten uzaklaştırın. Enfeksiyon ajanlarından korunmak açısından yumuşak temizleyicilerle, sert temizleyiciler arasında fark yoktur.

 5. Vücudunuzun Nemli ve Yağlı Bölgelerini Unutmayın

Kulak arkaları,  ayak parmak araları, göbek deliği, koltuk altı ve kasıklar gibi nemli, yağlı bölgelerinizi unutmayın. Bu bölgeler iyi temizlenmezse enfeksiyon kaynağı oluşturarak akneden egzamaya kadar çeşitli sonuçlara sebep olur.

 6. Cildinizi Tamponlayarak Kurulayın, Ovalamayın

Cildi ovalamak yerine tamponlayarak kurutmak veya kurulamak, ciltte daha fazla suyun hapsolmasını sağlar. Duş aldıktan sonra cildinizi birkaç dakika içinde de nemlendirin.

 7. Önce Saçlarınızı Yıkayın

Önce saçlarınızı şampuanlayıp durulayın, ardından saç kremi uygulayın. Daha sonra  vücudunuzu yıkayın ve ardından saçlarınız ile vücudunuzu aynı anda durulayın. En son yüzünüzü yıkayın. Bu sırayı takip ederek alacağınız duş ile cildinizdeki saç kremi ve şampuan kalıntıları temizlenir.

 8. Akşam Duş Alın

Aslında duş almak için “günün en iyi zamanı” diye bir şey yoktur. Zamanlama tamamen sizin günlük programınıza ve kişisel tercihinize bağlıdır. Sabahları duş almak kendinizi daha uyanık hissetmenize yardımcı olabilir.

Ancak, yatmadan önce banyo yapmak daha faydalı etkiler sağlar. Yatmadan bir iki saat önce alınan 10 dakikalık ılık bir duş, uykuya daha hızlı dalmaya yardımcı olur. Duşun sıcaklığından sonra vücudunuz soğudukça, uykuya dalmak için uyarılır.

Günün sonunda duş almanın bir başka potansiyel olumlu etkisi ise alerjik  yapıya sahipseniz, gün boyunca biriken polenleri saçınız ve cildinizden temizlemesidir.

 9.Sık ve Yoğun Duş Almayın

Haftada en az üç, günde en fazla bir kez duş alın. Spor yapıyorsanız veya sizi kirleten bir işiniz varsa her gün duş almanız gerekir. Özellikle soğuk kış aylarında, çok terlemediğimiz ve cildimizin daha kuru olması nedeni ile her gün duş almamız gerekmez. Bir duşta daha hızlı yıkanma ve durulanmanız, diğerinde tam duş almanız uygundur. Ancak her duş sırasında koltuk altlarınız, kasıklarınız gibi nemli ve yağlı bölgelerinizi unutmayın.