12016Mar
Kuru cilt, kaşıntı ve eksema

Kuru cilt, kaşıntı ve eksema

Cildin, nemini kaybetmesi nedeniyle, pul pul olup dökülmesi, kuru toprak görünümünü almasına kuru cilt denir. Kuruyan cilt kaşınır, kızarır, çatlar ve acı verir bir hal alır. Bu duruma ise “eksema” denir. Kuru cildin pek çok nedeni vardır. Bazı sistemik hastalıklara (enfeksiyonlar, böbrek hastalıkları, guatr, şeker hastalığı, menapoz, vitamin ve mineral eksiklikleri gibi) bağlı olabildiği gibi, kişinin kendisinin oluşturduğu kuruluk da olabilir. Aşırı sıcak suyla yıkanma, sert ve nemlendirici olmayan sabunlar kullanma, günde birden çok duş alma, banyo yapma veya banyo süresini uzatmak bunlardan bazılarıdır.

Güneşe ve kirli havaya aşırı derecede maruz kalma gibi çevresel faktörler de cildi kurutur. Kuru cilt, genellikle soğuk iklimlerde, özellikle de kış aylarında görülür; çünkü soğuk havalarda ısıtma sistemleri kullanılır ve evlerde nemsiz bir hava oluşturur. Bu ise, kuruluğa yol açar ve cildin nemini alır. Dışarıdaki soğuk hava sebebiyle vücudumuz ciltten kanı çekerek kendini korumaya alır. Böyle olduğunda, cilt iyi beslenmez ve bu durum kurumayla sonuçlanabilir.

Kuru bir cildi rahatlatmanın en iyi yolu nemlendirmektir. Tedavinin amacı çatlakları ve pullanmaları tersine çevirip cilde nem kazandırmaktır. Su, cildin esnek olmasını sağladığından, cildin dış tabakasını nemlendirmek yapılacak en önemli şeydir. Kuru bölgeye emolient kremler uygulanarak suyun cilt yüzeyinden buharlaşarak kaybolması engellenebilir. Emolient kremler ayrıca, dökülen, pul pul olmuş ve çok kaşıntı yapan bölgeleri yatıştırır. Bu kremler banyodan çıktıktan sonra ve gün içinde sık sık uygulanmalıdır.

Küvetin suyuna bazı yağlar eklenebilir ama yağlar emolient kremler kadar etkili değildir. Uzun süre banyoda kalmak ya da günde birden fazla banyo yapmak, cildi rahatlatır gibi görünse de tedaviye zarar verir.

Kuruluk şiddetliyse, mutlaka dermatologa başvurulmalı, ayrıntılı kan tetkikleri yapılmalıdır. Dermatolog size diğer tedavi yöntemlerinden daha güçlü ve etkili bir reçeteli ilaç önerecektir.