292020Ara

Kış Aylarının Olumsuz Hava Koşullarına Karşı Cildinizi Koruyun, Nemlendirin, Yatıştırın

Mevsim değişikliklerinde sadece gardırobunuzdaki giysileri değiştirmek yetmez. Cildiniz de giysileriniz gibi iklim farklılıklarına göre değişen bakım ürünlerine ihtiyaç duyar.

Kış aylarında günlük cilt bakımının nasıl yapılması gerektiğini şu şekilde örneklendirebiliriz; bu uygulamayı tıpkı “dış giyim” gibi düşünebilirsiniz. Yani, soğuk, kuru ve rüzgârlı havalarda vücudunuzu sıcak tutmak için giysilerinizi nasıl kat kat giyiyorsanız, cildinizi de korumak ve nemlendirmek için kat kat bakım uygulamalısınız, çünkü cildin buna ihtiyacı var. Bu işlem, “kat kat” veya “layering” uygulama olarak adlandırılır. Burada amaç, farklı yapı ve konsantrasyondaki ürünlerle aynı anda birden fazla cilt katmanının sorununu gidermek ve koruma altına almaktır. Temizlenip tonikle canlandırılmış cilde önce ince, hızlı emilen  serum (nemlendirici, antioksidan),  ardından kalın, yavaş emilen nemlendirici krem sürülerek cilt bakımı yapılmalıdır. En son güneş koruyucu unutulmamalıdır.

 Cildinizi strese sokmayın!

Kuru, soğuk, rüzgârlı, kirli, isli hava; ısıtıcılar, klimalar ve kuru iç mekânlar cildin dış ortamla kesişme noktası olan koruyucu bariyerine zarar verir.  Cildimiz olayı stres olarak algılar;  nemini kaybeder, kurur, hassaslaşır, kaşınır, kızarır, lekeler oluşur, ışıltısını kaybeder,  kırışır ve yaşlanır. Tıpta en etkili uygulama koruyucu tedavidir; ciltte sorun oluşmadan olumsuz hava şartlarından cildi korumak, nemlendirmek ve yatıştırmak gerekir.

 Birkaç basit değişiklik yeterli!

Kışın cilt bakımımızda basit bazı değişiklikler yaparak cildimizi koruyabiliriz. Temel prensip; daha hassas temizleyiciler, daha zengin ve güçlü nemlendiricilerin kullanılmasıdır. Etkili bir cilt bakımı için doğru ürünleri doğru zaman doğru miktar ve doğru bir sıralamayla uygulamak önemlidir.

Etkili bir kış cilt bakımı için yedi temel öneri

  1. Kişisel temizliğinizde krem yapısında temizleyicileri tercih edin;  kullandığınız miktarı en aza indirin. Bol ılık suyla ciltten uzaklaştırın. Köpüren temizleyiciler kiri ve yağı gidermede etkilidir, sizi mutlu da edebilir ancak, bu ürünlerde deterjan yoğunluğu fazla olduğundan kurumayı artırır

  2. Cildinizi yoğun nemlendirin.  İlk olarak duş sonrası iki üç dakika içinde, cildiniz henüz nemliyken örtücü özelliği fazla olan yağlı kremleri uygulayın. En az günde iki kez (sabah ve gece) nemlendirici kullanın. Aşırı kuru bir cildiniz varsa ihtiyaca ve kullandığınız nemlendirici tipine bağlı olarak kullanım sıklığını artırabilirsiniz. Gündüz güneş koruyucu nemlendiricinizi dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce uygulayın. Soğuk havalarda su içeriği fazla olan ürünler sürüp hemen soğuk havaya çıkarsanız ıslak deride kuruma artar.

    İdeal bir nemlendiricide hem cilde suyu çekip tutan (hiyalüronik asit, gliserin) hem de suyun ciltten buharlaşmasını önleyen örtücü (seramid, yağ asitleri, balmumu) bileşenler bulunmalıdır. Ne sadece cilde suyu çeken ve tutan aktif bileşenler ne de örtücü bileşenler yeterli nemlendirme sağlamaz. Sıklıkla kullanılan ve yalnızca örtücü özelliği olan vazelin, reçeteli ürünler veya yumuşatıcı bitkisel yağlar nemlendirici değildir. Bu ürünler cilde yumuşaklık verebilirler ancak nem tutucu özellikleri yoktur, cildin su tutma kapasitesini artırmazlar.

  3. Kış günlerinin soğuk ve kuru havası uzun ve sıcak bir banyo için çok uygun gibi görünse de aşırı sıcak ve soğuk su cildin bariyer tabakasına zarar verir.  Duş süresini ve su sıcaklığını azaltın. Sadece günde bir kez ve 5 dakika ile sınırlayın.  Su sıcaklığı, vücut ısısı sıcaklığında ya da ılık olmalıdır. Aynı şekilde el ve yüzünüzü de vücut ısısı ayarındaki su ile yıkayın. Duştan hemen sonra cildiniz nemliyken yoğun nemlendiriciler uygulayın. Miktar olarak, yazın kullandığınızdan daha fazla kullanın.

  4. Oda içine soğuk buhar aleti, nemli havlu, su dolu bir kap yerleştirin.

  5. Açıkta kalan cildinizi soğuğa, rüzgâra, kuru havaya karşı eşarp, şapka ve eldiven gibi giysilerle koruyun. Giysiler, soğuk ve kuru havanın ciltten nem çekmesini engeller.

  6. Bol su için.  Sigara ve alkollü, kafeinli içecekler tüketmeyin. Akdeniz tipi, sebze ağırlıklı,   omega 3 yağ asitlerinden, sağlıklı yağlardan zengin cilt güçlendirici beslenme uygulayın.

  7. Kozmetik ürünlerden ve uygulamalardan  (nem aşıları, dermapen vb.) yararlanın! Ayda bir kez profesyonel cilt bakımı ve temizliği yaptırın.  Peeling, cilt üzerindeki çevresel  kirlilikleri temizler; ölü hücrelerin atılmasını ve yeni, sağlıklı genç hücrelerin oluşumunu sağlar, dolaşımı hızlandırır. Yoğun nem maskeleri ile derin dokular neme doyar.

Etkili bir cilt bakımı, uygun kozmetik ürün seçimi ve ayrıntı için dermatoloğunuzdan yardım alın!