272018Eki
Güzellik uykusu

Güzellik uykusu

Uyku, vücudun doğal güzellik tedavisidir…

Düzenli ve kesintisiz uykunun görünüşümüz üzerinde güzelleştirici etkileri araştırmalarla kanıtlanmıştır. 20’li yaşlarda bütün gece ayakta kalıp ertesi sabah yine zinde görünebilirsiniz.  Ancak, yaşlandıkça uyku yoksunluğu kişiyi daha çok etkiler. Uykusuz geçen gecenin sabahında cildimizde solukluk,  kuruluk, koyu renkli göz çevresi halkaları,   sarkma, ince çizgiler belirginleşir.

Genel tıpta uyku fonksiyonu hakkında ki en yaygın kabul edilen  görüş “uykunun bir onarım ve yenileme zamanı olduğu”  teorisidir.  Tüm vücut dokuları, deri, bağışıklık sistemimiz  ve beyin fonksiyonlarımız yenilenir.  Uykuda vücudun protein sentezi  dahil  olmak üzere  tüm  yapım mekanizmaları   artmakta ve büyüme hormonu asıl  gece salgılanmaktadır.

Büyüme hormonu, cildimizin yenilenmesi, oksijenlenmesi, nemlenmesini sağlar;  bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Vücut uykuya dalar dalmaz büyüme hormonu salgılamaya başlar, en derin safhasında ise tavan yapar. Araştırmacılar uykunun ilk 3.5 saatinin gerçek “güzellik uykusu” olduğuna inanırlar. Yine, çalışmalarda büyüme hormonu üretiminin en yüksek olduğu saatlerin gece 22.00- 03.00 olduğunu belirtmektedirler. Yetersiz ya da bölünmüş uyku vücuttaki bu kritik yenileme sürecini etkiler.

Cilt hücrelerinin yenilenmesi ve tamir işlevi gece uyku sırasında gelişir. Kapalı ortamda ve karanlıkta bulunulduğu için çevresel kirlilikler en düşük düzeydedir.   Bu nedenle, gün boyunca birikmiş toksik maddelerin yok edilmesi ve yeni sağlıklı cilt hücreleri oluşabilmesi için en uygun zaman, gecedir. Cilt güzel bir uykudan yararlandığında cilt bakım ürünleri ve tedaviler daha iyi sonuçlar verir ve daha etkili olur.

Yetişkin bir kişi ortalama  günde 7-8 saatini uykuda geçirmelidir.  Bu uykunun da kaliteli uyku,  kesintisiz  ve  derin olması gereklidir.  Bir gün uyuyamadınız, misafiriniz var, proje yapmak zorundasınız, seyehattan  geldiniz…vb. Bu zamanı gün içinde kapatmaya çalışmamız gereklidir. Bazen de kronik uyku yoksunlukları olabilir. Örneğin, küçük bebekleri olanlar, gece kalkmak zorunda olanlar gibi. Bu durumda da, nöbetleşerek uyku yoksunluğu giderilmeye çalışılmalıdır. Uzun süreli kronik uykusuzluklar da 30 yaşında bir kişi, 40 yaşındaymış gibi görünebilir.

Cildiniz için yapabileceğiniz en güzel şey iyi bir gece uykusudur.  Birkaç  ipucu sabah kalktığınızda sizin iyi ve güzel görünmenizi sağlar.

  • Yatmadan önce sindirimi zor ağır ve tuzlu yiyecekler yemekten, kafeinli içecekler içmekten kaçının..
  •  Yatak odasının ısısının (çok yüksek olmamalı) ve havalandırılmasının iyi ayarlanması. Uykuda vücut ısısı artar, ciltte su kaybı gece  yüksek düzeydedir.  Bu nedenle mutlaka cildin içeriden ve dışarıdan nemlendirilmesi gereklidir. Düzenli Omega-3  tüketimi sağlıklı bir sıvı düzeyine erişimi de sağlayabilir. Cilt hücrelerinin yenilenmesi ve tamir işlevi gece uyku sırasında gelişir. Gece kremleri, ciltte gece boyunca kalır.
  • Sabah kalktığınızda yüzünüzü soğuk suyla birkaç kez yıkayınız. Yüz dokularını harekete geçirir. Göz çevrenize soğuk kompresler uygulayın. Yüzünüzü bol nemlendirin. Uyku yoksunluğu belirtilerini bir miktar maskeleyebilir.
  • Uykusuz geçen sabahlarda kullanılmak üzere belki de “güzellik uykusu” nu şişeleyip depolayabilirsiniz.