182016Kas
Estetik amaçlı BOTOX uygulamalarında merak ettikleriniz

Estetik amaçlı BOTOX uygulamalarında merak ettikleriniz

Botox uygulamaları 2014 yılında, medikal estetik uygulamalarda, top 5 listesinin birinci sırasında yer almıştır. 2015 yılında da uygulamanın artarak devam edeceği; görünüşüne ve kariyeriyerine önem veren bay ve bayanlar arasında gittikce popüler olacağı bildirilmiştir.

Botox uygulamalarında merak ettikleriniz, yanlış bilinenler  ve gerçekler:

BOTOX yılan zehiri midir?

Hayır. BOTOX bir ilaçtır. Özel bir bakteriden üretilmiş doğal, saflaştırılmış protein esaslı bir ilaçtır.

BOTOX yaptırıldığında yüz ifadesinin kaybolduğu söyleniyor, doğru mu?

Hayır. Bu hekimin elinde olan ve hastanın arzusu ile gerçekleşen bir olay. Sanıldığının aksine BOTOX yaptırıldığı zaman donuk, ifadesiz bir surat olması gerekmiyor. BOTOX yaptıran birçok tiyatrocu var. Kırışıklıklarının giderilmesini isterken mimiklerini kullanmaya devam etmek istiyorlar. Uygulanan doz, bölge seçimi ile bunu sağlamak mümkün. Bazıları kaşlarının kalkmasını isterken bazıları istemiyor. Bazıları için önemli olan sadece göz kenarı ve kaş arası çizgilerinden kurtulmak . Sadece ABD’de geçen sene 3 milyonun üzerinde BOTOX uygulaması yapıldı, bunların %15’i erkek hastalardı. Genellikle erkekler kaşlarının kalkmasını istemezler. Uygulamada ona göre yapılır. Sonuç tamamen hastanın ne istediği ve doktorun uygulama tekniği ile ilgilidir. BOTOX sanılanın aksine yüz ifadesini kaybettirmez aksine doğal görünüm sağlar.

BOTOX enjeksiyonu yerine kremlerle kırışıklıkları aynı seviyede gidermek mümkün müdür?

Hayır bu mümkün değildir. BOTOX doktor tarafından kas içerisine yapılan bir enjeksiyondur. Kremler bizzat cilde uygulanır, yüzeysel etkilidir. Etki mekanizmaları farklıdır. BOTOX dinamik kırışıklıkları etkin bir şekilde giderirken, kremler sadece yüzeysel ince çizgilerde kullanılmalıdır.

Sadece cilt üzerinde etkili olan kremler ile kas içerisine enjekte edilen ilaçlar birbiriyle karıştırılmamalıdır. Kremler; cildi besleme, nemlendirme ve kolajen oluşumunu hızlandırma işlevlerini yerine getirir. Yüzeysel etkili olup, kırışıklık görünümünü hafifletmektedir.

BOTOX ise kırışıklığa yol açan kasları gevşeterek, kırışıklığın nedenini ortadan kaldırır.

BOTOX uygulanınca yüz şişer mi?

Hayır. Yüze yapılan dolgu uygulamaları BOTOX zannedilmektedir. BOTOX bir dolgu maddesi değildir. Yüzü şişirmez .

Estetik operasyonlarda, dudak veya yanakları dolgunlaştırmak için bazı dolgu maddeleri kullanılmaktadır. Ülkemizde genellikle, hyaluronik asit bazlı dolgu maddeleri, kolajen veya kişinin kendisinden alınan dokular, enjeksiyonlarda dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu malzemeler, dokunun içerisine girdikten sonra, birkaç gün şişliğe neden olabilir.

BOTOX ise bir dolgu maddesi değildir. Kırışıklığa yol açan kasları gevşetmekte kullanılan bir ilaçtır. Serum fizyolojik ile seyreltilerek enjekte edilir. Enjeksiyonun yapılmasından sonra kas içine yayılarak dağılır. Hiçbir şekilde yüzde dolgunlaştırma amaçlı kullanılmaz.

BOTOX dudaklarda kullanılır mı?

Hayır. Sadece dudak üstündeki, sigara çizgileri tabir edilen dikey çizgilenmelerde kullanılır. Dudak dolgunlaştırmak için kullanılmaz.

Uzak Doğu kaynaklı BOTOX tan bahsediliyor, böyle bir şey var mı?

Hayır. BOTOX ’un Uzak Doğu üretimi yoktur. BOTOX Botulinum toksin tip A içeren bir ilacın ticari ismidir. Bir uygulamanın genel adı değildir. Botulinum toksin Tip A içeren başka ilaçlar da mevcuttur. Sadece Allergan firmasının ürettiği botulinum toksin ürününün adı BOTOX’tur. Sorduğunuz ürünler üzerinde yeterli bilimsel çalışma yapılmamış, saygın sağlık kurumlarınca onaylanmamıştır. Kendilerini daha kolay pazarlayabilmek için uzak doğu Botox’u demekteler. Aslı yoktur. Zaten bu ilaçların üzerinde Botox değil başka isimler bulunmaktadır. Ne doktorun ne de halkımızın aldanacağı bir durum bulunmamaktadır. Yine de hastalar kendilerine uygulanacak ürünün kendi önlerinde hazırlanıp, üzerinde gerçekten Allergan firmasının üretimi olan BOTOX yazısını görmek isteyebiliriler.

BOTOX güvenli midir?

Evet. BOTOX 70’ten fazla ülkede onaylı, 2 binin üzerinde bilimsel çalışma yapılmış bir ilaçtır. 20 yılı aşkındır kullanılmaktadır. Her yıl milyonlarca kişi BOTOX uygulamalarını güvenle tercih etmektedir.

BOTOX pahalı bir uygulama mıdır?

Hayır. Düşünüldüğü kadar değil. Piyasada satılan ithal kremlerle veya 4-6 aylık kuaför masrafı ile karşılaştırıldığında önceden bütçelenebilir rakamlardadır. Uygulama fiyatı doktordan doktora değişmekle beraber fiyat aralığı 400-750 milyon liradır.

BOTOX sadece kadınların tercih ettiği bir uygulama mıdır?

Hayır. A.B.D.’de BOTOX uygulatanların % 15’i erkektir. Ülkemizde de BOTOX uygulatan erkeklerin sayısı artmaktadır.

BOTOX uygulamalarına devam etmezsem kırışıklıklarım daha kötü olur mu?

Hayır. Kırışıklıklarınız yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner.

BOTOX sadece mankenlerin, politikacıların, sanatçıların kendilerini daha genç göstermek için kullandığı bir yöntem midir?

İlk keşfedenler bu kesim oldu. Ancak artık BOTOX , daha olumlu, stressiz, genç ve güzel görünmek isteyen herkes tarafından keşfediliyor. Bunların içinde, profesyonel yöneticiler, öğretmenler, satış ve pazarlama alanında çalışanlar, halkla ilişkiler yöneticileri, insan kaynakları çalışanları, emekliler kısaca görünümüne önem veren her kesimden insan var.

BOTOX uygulandıktan sonra herkes BOTOX yaptırdığımı fark eder mi?

Yüzünüzde dinlenmiş, olumlu ve aydınlık bir ifade olduğunu fark edecek ama siz söylemedikçe anlamayacaklardır. BOTOX yapıldıktan itibaren 3-7 gün içerisinde etkili olmaya başladığı için anlık bir etki söz konusu değildir. Kaşlarınızın özellikle çok kalkmasını talep etmediyseniz ifadenizde fark edilen bir değişiklik olmayacaktır.

BOTOX yeni kırışıklıklara yol açar mı?

Hayır. BOTOX uygulamasından sonra, kişiler kırışıklıklarına önceden olmadığı kadar dikkatli baktıkları için böyle zannedilmektedir. Ayrıca, kaşlar doğal görünümüne göre çok fazla kaldırıldığı taktirde böyle bir durum görülebilir. Bu, kişinin kendi tercihi ile oluşan bir durumdur.

BOTOX ömür boyu uygulanabilir mi?

Evet. Gerek estetik, gerekse tedavi amaçlı olarak uzun süre kullanılabilir.

BOTOX yaptırdıktan sonra yüz kaslarının tahrip olduğu hatta mimiklerin zamanla kaybolduğu yönünde söylentiler var, doğru mu?

BOTOX kasları tahrip etmez, yüz ifadesini sağlayan mimiklerin kaybolmasına neden olmaz. Konusunda deneyimli bir doktor, doğru doz ve uygulama tekniği ile hastanın beklentileri doğrultusunda istenmeyen kırışıklıkları tedavi ederken yüzdeki kişisel ifadeyi korur.

Yan etkisi var mıdır?

Bilinçli ve tecrübeli ellerde yan etkisi çok azdır. Çok nadir olarak, baş ağrısı veya enjeksiyon alanında hafif kızarıklık görülebilir. Kızarıklık, makyajla kolayca kapatılabilir. Her ne olursa olsun BOTOX ’un yan etkisi geçicidir, uygulama alanı ile sınırlıdır.

Uzun dönem güvenliliği kanıtlanmış mıdır?

BOTOX ’un Carruthers tarafından, 9 yıla varan uygulamalarda ilk uzun dönem güvenlik çalışması yapılmıştır ve tamamen güvenli bulunmuştur.

BOTOX tam olarak nedir?

BOTOX , Clostridum Botulinum bakterisinden üretilmiş doğal, saflaştırılmış proteindir. Kırışıklığa yol açan kaslara ince uçlu enjektörler ile çok düşük dozlarda uygulanır. BOTOX dinamik kırışıklıklara yol açan kasları geçici süre ile gevşeterek etkisini gösterir. BOTOX ’un etkisi uygulandığı bölge ile sınırlıdır, vücut içerisinde dolaşmaz.

BOTOX uygulaması nedir?

BOTOX zamanla yüzde oluşan dinamik kırışıklıkları, çizgileri azaltan, rahat, cerrahi olmayan bir uygulamadır.

BOTOX hangi bölgelere uygulanır?

Özellikle mimik kaslarının hareketine bağlı olarak ortaya çıkan alın bölgesi, kaş arası ve göz kenarı çizgileri BOTOX tedavisine son derece iyi cevap vermektedir. Bunun dışında üst dudak ve boyun çizgileri tedavi edilebilir. Ayrıca el, ayak ve koltukaltı bölgeleri terleme tedavisinde BOTOX kullanılmaktadır.

BOTOX ’un etkisi ne kadar sürer?

BOTOX ’un etkisi 4 aya kadar sürmektedir. Tekrar eden uygulamalarda bu süre artmaktadır. Sonuçlar kişiden kişiye değişmektedir.

İlk etkiyi ne kadar sürede görmeye başlarım?

İlk etki 3-7 gün içerisinde görülmeye başlanır.

Uygulama ne kadar sürer?

Uygulama için 10-15 dakikalık bir seans yeterlidir.

Uygulama sonrasında iyileşme dönemi var mıdır?

Basit, hızlı ve iyileşme süreci gerektirmeyen bir uygulama olduğu için uygulama sonrası günlük hayata hemen geri dönülebilir.

BOTOX uygulamaları ağrılı mıdır?

Uygulama sırasında çok az ve kısa süreli hafif batma hissi duyulur. Uygulama sonrası ağrı kalmaz.

Kırışıklıklar nasıl oluşur?

BOTOX ’un yüz bölgesindeki faydasını daha iyi anlayabilmek için öncelikle kırışıklıkların nasıl oluştuğunu bilmek lazım. Yüzümüzde mimiklerimizi her hareket ettirdiğimizde yani güldüğümüz, kızdığımız, şaşırdığımız zaman cilt altındaki kaslar hareket eder. Bu hareketlerin sürekli tekrarlanmaları ile zamanla yüzümüzde kırışıklıklar oluşur. Bu kırışıklıklara dinamik kırışıklıklar adı verilir.

Kişinin mimiklerini kullanma sıklığı, güneşe maruz kaldığı süre, cilt ve kas yapısı, yaş ve cinsiyet bu kırışıklıkların seviyesinde belirleyicidir.

Uygulama nasıl olur?

Doktorunuz en iyi sonucu alabilmek için enjeksiyon yapılacak bölgeyi tespit eder. Anestezi gerekmez, hassasiyete göre belki anestetik bir krem veya buz kompresi uygulanabilir. Uygulanacak her bölgeye çok az dozlarda BOTOX enjeksiyonla tatbik edilir.

Kimler BOTOX ile kırışıklık tedavisi için uygundur?

18-65 yaş aralığı içerisindeyseniz ve olabilecek en iyi şekilde görünmek istiyorsanız BOTOX sizin için uygundur.

Görünüşüne önem veren binlerce kadın ve erkek BOTOX ’un faydalarını keşfetti. Sadece sanatçılar, politikacılar, modeller değil; öğretmenler, anneler ve iş dünyasından ve hayatın her alanından insanlar BOTOX yaptırabilir.

BOTOX sadece kırışıklıklarda mı kullanılır?

BOTOX uzun yıllardır önemli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Estetik amaçlı kullanımının yanı sıra serebral palsi dahil olmak üzere birçok nörolojik hastalık, göz tiki ve şaşılık dahil olmak üzere oftalmoloji alanında birçok hastalığın tedavisinde uygulanmaktadır. Ayrıca el,ayak ve koltukaltı bölgeleri terleme tedavisinde BOTOX başarı ile kullanılmaktadır

BOTOX ne zaman ilaç olarak hangi alanda, hangi ülkede kullanılmaya başlandı?

İlk olarak 1977’de şaşılık tedavisi için Amerika’da uygulanmaya başladı.

Kozmetik amaçlı kullanımı nasıl keşfedilip nerelerde uygulanıyor?

1987 yılında Kanada’da, göz tiklerini düzeltmek amacıyla BOTOX uygulanan bir hastada kaş arasındaki kırışıklıkların düzeldiği görüldü. Bunun ardından, kozmetik amaçlı olarak göz kenarı kırışıklıkları, alın çizgileri, çene ve boyundaki kaslarda uygulanmaya başladı.

Ülkemize ne zaman getirilmeye başlandı?

BOTOX 1995 yılından beri ülkemizde uygulanıyor.

Estetik amaçlı olarak kullanımı için FDA onayı var mıdır?

Kaş arasındaki kırışıklıkların tedavisi amacıyla15 Nisan 2002’de FDA onayını alan ilk ve tek Botulinum Toksin Tip A grubu ilaçtır.

Ülkemizde hangi alanlarda kullanılıyor?

Ülkemizdeki ruhsatlı kullanım alanları ağırlıklı olarak; kaş arasındaki kırışıklıkların tedavisi, hareket bozuklukları, kas bozuklukları, serebral palsi, şaşılık, inme sonrası bölgesel spastisite ve bölgesel aşırı terleme tedavisidir.

BOTOX kullanımı diğer ülkelerde yaygın mı, ülkemizle kıyaslandığında durum nedir?

2005 yılında sadece ABD’de 3 milyonun üzerinde BOTOX enjeksiyonu yapıldı. Dünyada kullanılan botulinum toksin pazarının %90’ı BOTOX ‘a ait. Ülkemizde de BOTOX uygulamasına talep her yıl artarak devam ediyor.

BOTOX ‘la aynı içerikli başka preparat var mı?

Botulinum toxin tip A preparatlı olarak başka ilaçlar var. Ancak ülkemizde ve dünyada genellikle sadece BOTOX kırışıklık tedavisi için onaylıdır.

BOTOX Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı bir ilaç mıdır?

Evet. Kaş arası kırışıklıkların tedavisinde ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilk ve tek nörotoksin kompleksi BOTOX ’tur. BOTOX ’un bu kullanımı AB ülkelerinde yetkili kurumların yanında ABD’de FDA tarafından onaylanmış durumdadır.

Hangi ortamlarda, nerelerde yapılmalıdır?

BOTOX konusunda eğitimli doktor tarafından uygulanmalıdır. En uygunu doktor konsantrasyonu açısından muayenehane ortamıdır.

BOTOX nasıl etki eder?

Bir kasın kasılması veya dinlenmesi için bir sinir hücresi tarafından mesaj alınması gerekir. BOTOX kas ve sinir arasındaki bu mesajın geçişini geçici bir süre engelleyerek etki gösterir.

BOTOX kullanımı herhangi bir özel eğitim, sertifika gerektiriyor mu, her doktor uygulayabilir mi, doktor olmayan kişiler tarafından uygulanması doğru mu?

BOTOX mutlaka, yüzün anatomik yapısını tanıyan ve konu hakkında eğitim almış bir doktor tarafından uygulanmalıdır.

Yüzdeki kırışıklıkları gidermek için BOTOX dışında bir tedavi ya da ilaç var mı?

Kırışıklıkların giderilmesi için cerrahi metodlar, dolgu maddesi, lazer gibi farklı metodlar kullanılabilir. BOTOX , dolgu maddeleri, lazer uygulamaları ile kombine edilerek kullanılabilir.Hangi kırışıklık seviyesinde hangi metodun kullanılacağına dair kararı, en iyi şekilde ancak konunun uzmanı bir hekim verebilir.

BOTOX yüz kaslarını felç ediyorsa felçli hastaları nasıl iyileştiriyor?

BOTOX kasları felç etmez. BOTOX , enjekte edildiği kasa, sinir hücreleri aracılığı ile kasılma emrini veren iletiyi geçici olarak durdurarak etki gösterir. Dolayısıyla bölgesel aşırı kasılmanın sorun olarak ortaya çıktığı şaşılıktan inme sonrası felce, tiklerden kırışıklık tedavisine kadar pek çok alanda güvenle kullanılabilir.

BOTOX kim tarafından üretiliyor?

BOTOX Amerikan firması olan Allergan tarafından üretiliyor.

BOTOX ’un enjeksiyon dışında başka bir uygulama yöntemi var mı?

Hayır. BOTOX sadece enjeksiyon yoluyla kullanılıyor. Maskesi, spreyi ya da kremi yoktur.