122023May

Aşırı terleme, birlikte yaşanılması gereken, tedavisi olmayan bir sorun değildir

Aşırı terleme, birlikte yaşanılması gereken, tedavisi olmayan bir sorun değildir

İnsanlarla tokalaşmaktan çekiniyorum, ellerim sürekli terliyor!
Bilgisayarda çalışırken elimi sürekli kurutmak zorundayım!
Çizim yaparken elimin altına peçete koymam gerekiyor!
Ayaklarım sürekli terlediği için bir başkasının yanında ayakkabımı çıkartamıyorum!
Gömleğimdeki ter izlerinden dolayı toplantılarda ceketimi çıkartamıyorum!
Yıllardır açık ayakkabı giymek isterim, ayaklarım terden çamur gibi oluyor!

Bütün güzelliklerine rağmen sıcağın bazı olumsuz yan etkileri de olmuyor değil. Bunların başında terleme geliyor. Fakat bazıları yaz kış farkı olmaksızın bu sıkıntıyı sürekli yaşarlar.

Ter bezleri vücutta en sık el, ayak, koltuk altı ve göğüste bulunmaktadır. Aşırı terleme, ter bezlerinden yüksek miktarda ter üretilmesidir. Bölgesel aşırı terleme: el, ayak, göğüs veya koltukaltının (vücudun etkilenen yerine bağlı olarak) sürekli olarak ıslak olması demektir. Bu durum kişiyi çalışma ortamında ve sosyal hayatta zor durumda bırakabilir; normal günlük aktivitelerinin sürdürülmesini zorlaştırabilir. Toplumda her yüz kişiden birinde görülür. Genellikle bir hastalıkla ilişkili değildir. Ailesinde aşırı terleme olanlarda daha sık görülür. Çoğunlukla çocuklukta veya ergenlikte ortaya çıkar. Aşırı terlemenin koku yaptığı doğru değildir; bazıları terin koku yaptığını düşünür, aslında koku terin ciltte uzun süre kalması ile oluşan bir bakteriden kaynaklanır.

Terleme ile yaşam ve kendi başınıza alabileceğiniz bazı önlemler:

Sizi serin tutacak giysi seçin. İnce, bol, koton ve doğal pamuklu giysiler sizi serin tutar. Ancak teri emerler ve ıslak kalırlar. Gün içerisinde giysi değiştirmeye çalışın. Hiç sentetik giysi kullanmayın.
Deri ayakkabılar, pamuklu çoraplar giyin. Spor ve hava almayan ayakkabılardan kaçının. Sık, sık çoraplarınızı değiştirin. Mümkün olduğu kadar ayaklarınızı kuru tutun.
Çalışma ortamınızı serin tutun ve iyi havalandırın.
Terlemeye yol açan yiyecek ve içecekten uzak durun. Bu herkese göre değişir, sizi etkileyenleri tespit edebilirsiniz.
Duygusal stres, zihinsel aktivite, gerginlik ve endişe herkes için genel bir problemdir. Gün içerisinde stresi nasıl azaltacağınızı düşünün, aktivitelerinizi dikkatli planlayın ve dinlenmek için zaman ayırın.
Ter kokusu kişisel temizliğe verilen önemle giderilebilir; sürekli terleyen biri için bu kolay olmasa da etkili ve basit bir önlemdir.
Deodorantlar ve terleme önleyici antiperspiran kozmetik ürünler etkili olsalar da etkileri gün içinde geçicidir. Uzun süre kullanıldıklarında deride tahriş oluştururlar.

TERLEMEMEK İÇİN ÇOK ZAHMET ÇEKMENİZE GEREK YOK .
TER’den BOTOX ile KURTULUN.
Bölgesel aşırı terleme probleminde en başarılı sonuçları aldığımız tedavi seçeneği BOTOX enjeksiyonudur. Deri altına çok az miktarda enjekte edilen Botox ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre bloke ederek ter bezlerinin ter üretimini engeller. Botox yapıldığı bölgedeki duyu sinirlerini etkilemez sadece ter bezlerini etkiler.
Çok ince uçlu iğnelerle terleyen bölgeye sık aralıklarla uygulanır. Terlemenin en yoğun olduğu bölgeyi görmek için renk veren bir solüsyon sürülebilir. Uygulama en fazla yarım saat sürer. Enjeksiyon yapılan bölgede ağrı olmaması için sıklıkla lokal bir anestezik krem kullanılabilir ya da enjeksiyon bölgesi kısmi olarak uyuşturulabilir. Uygulamadan hemen sonra kişi günlük aktivitesine geri dönebilir. Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde iyileşme gözlenir. Botox’un etkisi genellikle 7 ila 12 ay sürer. Etki geçmeye başladığında ikinci uygulama yapılır.