42020Şub
Cildiniz İçin Kolajen İçmeyin C Vitamini İçin…

Cildiniz İçin Kolajen İçmeyin C Vitamini İçin…

 Cildiniz için C vitaminine “Evet” deyin…

Kolajen vücudumuzun en önemli yapı taşı, destek proteinidir. Başta cildimiz olmak üzere hemen her organa (kemik, göz, kas…) dokusal sağlamlık, esneklik, güç verir. Cildin kendi fabrikasında, kendi hücreleri tarafından yapılır. En çok bebeklerde bulunur. Yirmili yaşlardan itibaren yapımı gittikçe azalır. Kırklı yaşlarda azalma hızlanır, ellili yaşlarda cilt yüzde elli oranında önemli desteğini kaybeder.  Cilt, kolajen yapımında C vitaminine ihtiyaç duyar; bir başka değişle “C vitamini; sağlıklı, genç, kaliteli bir cildin yazılım programı için olmazsa olmazdır.

 Yaş almayla birlikte kolajen üretiminin azalması yaşlanma belirtilerine neden olduğundan,  güzellik endüstrisi ve anti-aging pazarı çözüm yolları arayışına girmiş; içilebilir kolajen formlarını piyasaya sürmüştür. Ne yazık ki, kolajen ağız yoluyla alındığında cilde fayda sağlamadan önce mide asitleri tarafından parçalanır; etkinliğini kaybeder.

Kolajen takviyesi için en iyi seçenek kolajen bakımından zengin gıdaları tüketmek, C vitamini desteği almak ve de enjeksiyon yoluyla cilde “adrese teslim” işlemler uygulamaktır. Beslenme yoluyla et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller,  yağlı tohumlar (omega 3 yağ asitleri), koyu renkli meyve ve sebzeler tüketerek kolajen sentezi arttırılabilir.  Kolajen yıkımını azaltmak da en az yapımını desteklemek kadar önemlidir. C vitamini, diğer antioksidan vitamin, koyu renkli sebze ve meyveler kolajenin yıkımını da azaltır. Ayrıca; sigara, alkol, güneş ışınları, şekerli, beyaz unlu gıdalar, katı yağlar….da kolajen liflerine acımasız davranarak parçalar.

C vitamininin günlük alınması gerekli dozu 1000 mg’dır. Sigara kullananlarda 2000 mg’dır. Ester formları tavsiye edilmektedir. Bilimsel veriler antioksidanların besin takviyeleriyle alınmasının en iyi tercih olmayabileceğini işaret ediyor.

Sonuç olarak, C vitamini yönünden zengin gıdalarla beslenmek ya da C vitamini takviyesi almak, diğer pahalı kolajen destekli ürünleri kullanmak yerine hem daha etkili hem de daha ucuzdur…

 Dip not: Ester C, basit C vitamininin (yani L-askorbik asitin) palmiye yağ asiti ile birleştirilmiş, sentetik bir şeklidir. Ester-C, normalde sadece suda eriyen C vitamininin, hem suda hem de yağda eriyebilir bir formudur. C vitamininin bu hali ağız veya cilt yoluyla (ki ağız yolu ile alımından 20 kat daha etkilidir) kullanıldığında daha hızlı emildiği, daha uzun  ve daha etkili olduğu bildirilmektedir.