162023Ağu
“Ben” lerinizi ne kadar sıklıkla kontrol etmelisiniz?

“Ben” lerinizi ne kadar sıklıkla kontrol etmelisiniz?

Vücudunuzdaki benleri düzenli olarak kontrol etmek çok önemlidir. Ayda bir defa tüm vücudunuzu kendini z kontrol edebilirsiniz. Bunun için de aşağıdaki uyarılara dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca, yılda bir kez dermatologunuza başvurup rutin ben kontrolü yaptırmalısınız. Benlerinizi kendiniz kontrol etmek için;

  1. Adım: Banyodan çıkınca büyük bir aynanın karşısına geçin ve cildinizi üst kısmını inceleyin. Yüzünüzle başlayın, sonra boyun, göğüs ve göbek ve kalçanızı kontrol edin.

    2. Adım: Kol ve dirseklerinizi, kol altı ve elinizin her iki tarafı da dahil olmak üzere inceleyin.

    3. Adım: Vücudunuzun alt kısmını, bacaklarınızın ön ve arkası ve ayaklarınızı kontrol edin. Ayak parmaklarınızın arasını da kontrol edin.

    4. Adım: Bir arkadaşınızdan ya da ailenizden sırt, saçlı deri, kulaklar ve vücudunuzun kendi başınıza göremediğiniz kısımlarını kontrol etmek için yardım alın.

Büyüyen, kanayan, içinden sıvı sızan ya da kabuklanan, şişmiş görünen, kenarları kırmızı olan, kaşınan ya da başka herhangi bir değişiklik gösteren benlere ya da lekelere dikkat edin. Başlıca üç cilt kanseri türünün kendini farklı şekillerde gösterebilir. Bazı cilt kanserleri benler gibi pigment değişiklikleriyle, bazıları ise egzama ya da cilt renginde bir yara gibi kırmızımsı renklerle kendini belli edebilir. Ama genel olarak DEĞİŞİKLİK (bu ben büyüyor mu? Kanamaya mı başladı?) ve İNATÇILIK (bu kabuk iyileşmiyor mu? Bu pul pul olmuş leke bir türlü gitmiyor mu?) dikkat etmeniz gereken noktalardır.

Benlerinizin zararsız olduğundan emin olmak için aşağıdaki sırayı takip edebilirsiniz. Bu listede melanoma (cilt kanserinin en ölümcül türü) belirtisi olabilecek bazı belirtilere yer verilmiştir.

Asimetri:
Benin iki yarısı farklı şekillerde mi? Ya da benin şekli ya da görünümü değişmiş mi?
Kenarlar:
Benin kenarları yamuk yumuk mu ya da bulanık bir görüntüsü mü var? Benin dış kenarları çentikli ya da dağınık görünümde mi?
Renk:
Rengi eşit değil, yama yama mı, lezyonlar farklı tonlarda mı? Siyah, kahverengi ve pembenin farklı tonlarını görebilirsiniz. Aynı zamanda bendeki değişiklikler de (örneğin kaşıntı, kanama, sızıntı ya da renk değişimi) dikkatle ele alınmalıdır.
Çap:
Lezyonun çapı 5 mm’den fazla mı? Büyümüş mü ya da kabarmış mı?

Eğer benlerinizde ve cildinizde bu değişiklikleri izliyorsanız, hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir dermatologa başvurun.