122023May

Terleme ile Yaşam; Kendi Başınıza Alabileceğiniz Bazı Önlemler

Aşırı terleme, ter bezlerinden yüksek miktarda ter üretilmesidir.  Bu durum kişiyi çalışma ortamında ve sosyal hayatta zor durumda bırakabilir; normal günlük aktivitelerinin sürdürülmesini zorlaştırabilir. Toplumda her yüz kişiden birinde görülür.  Aşırı terlemenin koku yaptığı doğru değildir; bazıları terin koku yaptığını düşünür, aslında koku terin ciltte uzun süre kalması ile oluşan bir bakteriden kaynaklanır. Ter kokusu kişisel temizliğe verilen önemle giderilebilir; sürekli terleyen biri için bu kolay olmasa da etkili ve basit bir önlemdir.

  •  Sizi serin tutacak giysi seçin. İnce, bol, koton ve doğal pamuklu giysiler sizi serin tutar. Ancak teri emerler ve ıslak kalırlar. Gün içerisinde giysi değiştirmeye çalışın. Hiç sentetik giysi kullanmayın.

  • Deri ayakkabılar, pamuklu çoraplar giyin. Spor ve hava almayan ayakkabılardan kaçının. Sık, sık çoraplarınızı değiştirin. Mümkün olduğu kadar ayaklarınızı kuru tutun.

  • Çalışma ortamınızı serin tutun ve iyi havalandırın.

  • Terlemeye yol açan yiyecek ve içecekten uzak durun. Bu herkese göre değişir, sizi etkileyenleri tespit edebilirsiniz.

  • Duygusal stres, zihinsel aktivite, gerginlik ve endişe herkes için genel bir problemdir. Gün içerisinde stresi nasıl azaltacağınızı düşünün, aktivitelerinizi dikkatli planlayın ve dinlenmek için zaman ayırın.

  • Deodorantlar ve terleme önleyici antiperspiran kozmetik ürünler etkili olsalar da etkileri gün içinde geçicidir. Uzun süre kullanıldıklarında deride tahriş oluştururlar.

Ayrıntılı bilgi ve tedavi için dermatologunıuzdan yardım alın…