292023Oca

“YÜZYILIN ASPİRİNİ” OLARAK TANIMLANAN “BOTOKS” ÇİZGİLERİNİZİ DÜZELTMEK İÇİN Mİ ÖNLEMEK İÇİN Mİ UYGULANIR?

Botoks, gözle görülür yaşlanma belirtileri (kırışıklıklar gibi) için en çok kullanılan tedavi uygulamalarından biridir. Tipik olarak insanlar, ince çizgileri ve kırışıklıkları derinleşmeye ve daha belirgin hâle gelmeye başladığında botoksu  “son çare” olarak düşünmeye başlar. 

 Botoks İçin Kırışıklıklar Oluşmadan Önce mi Yoksa Sonra mı Başvurulmalı?

Botulinum toksini (Genellikle marka isimlerinden birinin adından dolayı “botoks” olarak anılır.), gözle görülür yaşlanma belirtileri (kırışıklıklar gibi) için en çok kullanılan tedavilerden biridir.

Tipik olarak insanlar, ince çizgileri ve kırışıklıkları derinleşmeye ve daha belirgin hâle gelmeye başladığında (ellili-altmışlı yaşlarda) bu çizgi ve kırışıklıkları düzeltmek için botoks yaptırmayı düşünmeye başlarlar.

Hâlbuki kırışıklıklar belirmeye başlamadan önce (yirmili-otuzlu yaşlarda) önleyici amaçla botoks yaptırmak, cildin kırışmasına neden olan yüz kaslarını zayıflatır, böylece kırışıklıkların oluşumunu ve derinleşmesini önemli ölçüde yavaşlatır.

Kırışıklıklar Nasıl Oluşur?

Dinamik çizgiler: Botoks uygulamasının yüz bölgesindeki faydasını daha iyi anlayabilmek için öncelikle kırışıklıkların nasıl oluştuğunu bilmek gerekir. Yüzümüzde mimiklerimizi her hareket ettirdiğimizde yani güldüğümüz, kızdığımız, şaşırdığımız zaman cilt altındaki kaslar hareket eder. Bu hareketlerin sürekli tekrarlanması ile zamanla yüzümüzde kırışıklıklar oluşur. Bu kırışıklıklara “dinamik çizgiler” adı verilir. Kişinin mimiklerini kullanma sıklığı, güneşe maruz kaldığı süre, cilt ve kas yapısı, yaş ve cinsiyet bu kırışıklıkların seviyesinde belirleyicidir.

Statik çizgiler: Dinamik çizgiler (veya mimik çizgileri) yüz kaslarının kasılmasından kaynaklanır. Kaşlar arasında “kaş çatma çizgileri”, alında “endişe çizgileri”, burunda “tavşan çizgileri” ve göz kenarlarında “kaz ayakları” bu çizgilere örnektir. Bazı kasları kastığımızda (örneğin kaşlarımızı çattığımızda veya gülümsediğimizde) görünürler, ancak yüzümüzü gevşettiğimizde yumuşarlar. Bununla birlikte, bu dinamik çizgiler bir süre sonra
kas hareketinden bağımsız hâle gelir ve sabitleşerek yüzümüze yerleşirler.
Bunlara “statik çizgiler”  denir.

Botoksun en iyi etki ettiği çizgiler dinamik çizgilerdir. Mimiksiz, hareket etmeden aynaya baktığımızda göremediğimiz, hareket hâlinde iken gördüğümüz çizgilerdir. Çizgiler statikleştiğinde ve cildin elastikiyeti azaldığında, artık Botulinum toksini tek başına etkili olmaz, diğer dolgu maddesi enjeksiyonları  ve hacim vericiler gibi kombine tedavilere gerek duyulur.

 Önleyici Botoks Nedir?

Kırışıklıklar oluşmadan önce dinamik çizgilere uygulanan botoks tedavisidir.  Botoks uygulaması cildin kırışmasına neden olan yüz kaslarını zayıflatır, böylece kırışıklıkların oluşumunu ve derinleşmesini önemli ölçüde yavaşlatır.

Önleyici botoksun faydaları:

Derin statik çizgilerin gelişmesini önler,

  • Kırışıklıkları tamamen önleyebilir,

  • Gelecekteki yüksek botoks maliyetlerinden tasarruf sağlar.

Botoks Yaptırmaya Hangi Yaşta Başlanmalı?

Bütün tedavilerde olduğu gibi kırışıklıkları önlemek, gidermekten daha kolaydır. Bu nedenle, gelecekte kırışıklıklarınızı tedavi ettirmek isteyeceğinizi düşünüyorsanız, bunların önüne geçmek, onları geriye dönük olarak ortadan kaldırmaya çalışmaktan daha etkili, aynı zamanda daha ekonomiktir.

Bebek Botoksu Nedir?

Bebek botoksu, kırışıklıkları oluşmuş ve bunlardan tek seans yerine zamanla yavaş yavaş kurtulmak isteyenler için ya da kırışıklıklarının giderilmesini isterken mimiklerini kullanmaya devam etmek isteyenler için yapılan bir uygulamadır.

 Sonuç

Estetik tedavi seçimi son derece kişiseldir ve sadece sizinle doktorunuz arasında karar verilmesi gereken bir durumdur.  Ancak bu, belirli bir yaşı doldurduğunuz için botoksun “zorunlu” olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte ince çizgiler veya kırışıklıklar sizi rahatsız etmeye başladıysa, önleyici botoks, bu çizgileri yumuşatmada ve daha derin kırışıklıkların oluşmasını önlemede etkili bir seçenektir.  Ancak bu uygulamanın tek seferlik bir şey olmadığını unutmayın. En iyi sonucu alabilmek için her altı ayda bir koruyucu

tedavilerinizi sürdürmeniz gerekecektir.  Çizgileriniz yüzünüze oturmuş ve cilt elastikiyetiniz kaybolmuş ise dermatoloğunuza danışarak botoks ve estetiğin yardım elinden yararlanabilirsiniz.