22015Tem
Cildinizde canınızı sıkan lekeleriniz…

Cildinizde canınızı sıkan lekeleriniz…

Yüzünüzde çeşitli sebeplerle oluşan kahverengi lekeler canınızı sıkabilir. Ruh sağlığınızı, görünümünüzü, ilişkilerinizi ve özgüveninizi önemli derecede etkiler. Tedavisi,  zaman ve sabır isteyen bir durumdur. Ancak tedavi edilmezlerse, renk koyulaşır; renk koyulaştıkça, tedavinin yararı azalır. Bir lekeyi tamamen yok edebilmek mümkün olmasa da, lekenin yoğunlu azalabilir, cilt tonu dengelenebilir.

Yüzünüzde 4 çeşit leke olabilir.

  1. Melazma/hamilelik lekeleri. Açık- orta kahverengi renktedir. Genellikle yanaklarda, yüz yan kısımlarında, dudak, burun üzerinde, alında olabilir. Hafif dalgalı, sisli görünümde değişik boyutlardadır.  Genellikle güneşe,  gebelik, hormon dengesizlikleri ve ilaçlara (doğum kontrol ilaçları) bağlı olarak gelişir.

  2. Güneş lekeleri/ Yaşlılık- Karaciğer lekeleri. Koyu kahverengi lekelerdir. Yüz, dekolte ve el üstündedir. Hafif deriden kabarık, düz yüzeyli, koyu lekeler şeklindedir. Tamamiyle güneş ışınlarına bağlıdır. Karaciğer ile alakası yoktur, yanlış bir tanımlamadır.

  3. Post-inflamatuvar lekeler. Kırmızı-kahverengi renktedir. Yüzde her alanda görülebilir. Genellikle lazer, kimyasal peeling, akne tedavisi sonrası gelişebilir.

  4. Çiller. Açık kahverengiden, kırmızı-koyu kahverengiye kadar değişik renkte olabilir. Genellikle açık alanlarda; yüz, kollar ve dekoltede görülür. Küçük noktacıklar şeklindedir.

Leke tedavisinde:

  1. Lekenin derinliği ve tetikleyen sebebin aydınlatılması (hormonal sebepler, ilaç veya kozmetik kullanımı, eşlik eden hastalıklar gibi) için dermatologundan yardım alın.

  2. Tüm yıl boyunca güneşten korunun, koruyucu ürün kullanın…

  3. Günlük cilt temizliğinize epidermal ölü hücreleri yok eden bir temizleyici veya eksfoliasyon ile başlayın. Böylece daha sonra kullanacağınız ürünlerin etkinlikleri artar.

  4. Nemlendirici altına, yaz/kış, gece/gündüz, olmazsa olmaz, renk açıcı ve ton farklılıklarını düzenleyen antioksidan (vitamin C, kojik asit, fitik asit, phloretin vb antioksidan koruyucular) serumlar ya da destekleyici kozmetik ürünler kullanın… böylece cildinizi 3 lü koruma altına alırsınız. Oksidasyonun ve ultraviyolenin zararlı etkilerinden korur, cilt yaşlanmasının görünen belirtilerinden onarırsınız. Ayrıca, antioksidanlar, melanin sentezini baskılar ya da sentezi uyaran mesajları bloke eder.

  5. Diyet takviyesi olarak, cildin kendini güneş ışınlarından ve çevresel kirliliklerden koruyacak olacak, antioksidan destek ürünleri (vitamin C, E, üzüm çekirdeği özü, resveratrol, likopen, alfa-lipoik asit vb.) kullanın…

Uygun tetkik/tedavi  ve ayrıntı için dermatologunuzdan yardım alın.