182022Kas

Cildinizde Canınızı Sıkan Koyu Renkli Lekeler! Birisi Kaybolurken Yenisi mi Çıkıyor? Yanıtınız “Evet” ise Takip Edin!

Günde en az yedi sekiz hasta bana bu şikâyet ile geliyor ya da danışıyor.

Ciltte yangısal bir olay- kızarıklık, hassasiyet sonrası- kalan lekelenme şeklinde tarif edilen bu durum, tıpta “postinflamatuar hiperpigmentasyon” olarak tanımlanır. Leke oluşumunda en önemli sebep sizin cilt renginiz; cildinizdeki renk hücrelerinin yoğunluğudur. Renk pigmenti ne kadar çok ise (orta ve koyu cilt tonuna sahip kişilerde) o kadar leke kalır. Diğer taraftan elleriniz ya da kullandığınız ürünler ve uygulamalar ile de leke oluşumuna katkı sağlarsınız.

Bu lekelerden kurtulmak istiyorsanız, önce onların oluşma sebebini bulmalısınız. Bu sebebi ortadan kaldırabilirseniz birçok leke kendiliğinden geçer ve yenilerinin ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz. Çünkü cildiniz herhangi bir duruma, strese karşı yanıt olarak cilde rengini veren madde olan melanini fazladan üretmeye başlıyor. Koyu renkli kişilerde melanin üreten hücre sayısı fazla olduğu için üretim de fazla oluyor.

Koyu renkli lekeler hangi durumlarda ortaya çıkar?

  •  Bir aknenin -özellikle oynanmış- iyileşme sürecinde,

  • Böcek ısırığı, kesik, yanık veya ciltte oluşan diğer yaraların iyileşme aşamasından sonra,

  • Cildinizi aşırı kaşıma, koparma vb. durumlarda,

  • Bazı ilaçların kullanımı veya sürülmesinden sonra,

  • Bir cilt veya saç bakım ürünü ile cildin tahriş olması sonucunda,

  • Hamilelik gibi hormonal değişikliklerin olduğu dönemlerde.

 Koyu renkli lekeler nasıl tedavi edilir?

Tedavide temel prensip; leke oluşumuna sebep olan akne veya başka bir etkenin  (hormonal sebepler, ilaç veya kozmetik kullanımı, eşlik eden hastalıklar gibi) ciltte leke bırakmadan etkili bir şekilde tedavi edilmesidir. Lekenin derinliği ve tetikleyen sebebin aydınlatılması için dermatoloğunuzdan yardım alın.

 Güneşten kaçının!

Öncelikle, yılın her mevsimi, günlük olarak güneşten kaçınmak ve güneş koruyucu kullanmak tüm tedavi protokollerinin olmazsa olmazıdır. Uygulanan güneş kremi yeni lekelerin oluşmasını önleyebilir, mevcut olanları da temizlemeye yardımcı olur.

Önerilen güneş kremi geniş spektrumlu, cilt tonundan daha koyu renkli, demir oksit pigmenti içeren, tercihan mineral filtreli olanlardır.

 Cildinize zarar vermeyin!

Kesik, yanık vb. yara oluşturan durumlar zamanla iyileşir ve cildinize yeniden zarar vermezseniz kendiliğinden kaybolur. Bu süre zarfında dermatoloğunuzun önereceği renk açıcı, aydınlatıcı ürünler kullanabilirsiniz.

 Hassas cilt ürünlerini kullanın!

Cildinize uyguladığınız parfüm, cilt veya saç bakım ürünü cildinizi tahriş ettiğinde yangı, kızarıklık ve hassasiyet oluşur; bu kızarıklık leke bırakarak sonlanır. Tekrarlamaması için ürünlerinizi değiştirin.  Daha yumuşak, hassas cilt ürünlerini kullanın. Bu ürünler genellikle “hassas ciltler için” veya  “kokusuzdur” şeklinde etiketlenir. Cildiniz artık tahriş olmadığında, mevcut lekeler genellikle zamanla kendi kendine geçer.

 Cilt tipinize uygun ürünleri seçin!

Ayrıca reçeteli ürünlere ve cilt tipinize uygun, cildinizi aydınlatan aktif madde içeren (C vitamini, niasinamid, hidrokinon, azelaik asit, traneksamik asit, ferulik asit vb.) cilt bakım ürünlerine de ihtiyacınız vardır. Ayrıntılar için dermatoloğunuza başvurun.

 Lekelerin kaybolması ne kadar sürer?

Lekelenmenin sebebi bulunduğunda ve sebep ortadan kaldırıldığında, lekenin kaybolması zaman alabilir. Doğal ten renginizden birkaç ton daha koyu olan bir leke genellikle 6-12 ay içinde kaybolur.

Bununla birlikte, leke derin yerleşimli ise kaybolması yıllar alabilir. Derinin derinliklerinde bulunan renk değişikliği genellikle gri mavi renktedir. Kahverengi de olabilir, ancak bu kahverengi, doğal ten renginizden çok daha koyudur.

Tedavi, koyu lekelerin ve lekelerin solmasını hızlandırabilir.