162023Oca

Soğuk yanığı (Soğuk ısırması, Donma)

Sıcak gibi soğuk da cildimizde yanıklara, hasara neden olabilir.

Vücudunuzu nasıl sıcak tutabilir, soğuk havanın dondurucu etkisinden nasıl koruyabilirsiniz?

 1) Vücut ısınızı katmanlar arasına hapsedin.

Giysileriniz bol, hafif, rahat olsun. Kat kat giyinin. Bu şekilde giyinmek vücut ısısının katmanlar arasında kalmasını sağlar. İlk katman, nemi vücudunuzdan uzaklaştıran sentetik bir malzemeden olmalıdır. Bir sonraki katman yalıtım sağlamalıdır. Yün ya da tüylü kumaşlar iyi yalıtkandır ve pamuğa göre vücut ısısını daha fazla tutarlar. Üst katman rüzgar ve su geçirmez olmalıdır. Bacaklarınızı da kapatan bir mont ve kayak pantolonları soğuk havada yapacağınız faaliyet boyunca vücudunuzun kuru ve ılık kalmasına yardımcı olur.

 2) Ayaklarınızı ve ayak parmaklarınızı koruyun.

Ayaklarınızı ve  parmaklarınızı korumak için iki kat çorap giyin. İlk giydiğiniz, yani cildinizle temas eden çorap nem tutan bir kumaştan yapılmış olmalıdır. Bunun üzerine yün ya da yün karışımı bir çorap daha giyin. Giydiğiniz botların da yeterli yalıtımı sağlaması önemlidir. Botlar su geçirmez olmalı, ayak bileklerinizi de kapatmalıdır. Dar giysiler donma riskini arttırdığından ayağınızı hiçbir şeyin sıkmadığından emin olun.

 3) Başınızı koruyun.

Kulaklarınızı ve başınızı korumak için de yün ya da tüylü kumaşlardan yapılmış bereler kullanın. Aşırı soğuk bir günde dışarıda olmanız gerekiyorsa yüzünüzü atkıyla ya da yüz maskesiyle kapatın. Böylece soluduğunuz havayı daha ılık hale getirirsiniz; burnunuz ve yüzünüzün donmasını engellemiş olursunuz.

 4.) Ellerinizi koruyun.

Ellerinizi soğuktan korumak için koruyucu eldivenlerden yararlanın.

 5) Botlarınız ya da giysinizin içine kar girmediğinden emin olun.

Islak giysiler donma riskini artırır. Dışarıdayken terlemeye başlarsanız, aktivitenizi azaltın ya da giysinizin fermuarını biraz açın.

 6) Susuz kalmayın. Vücudunuzun su dengesini önemseyin.

Susuz kalmak da donma riskini arttırır. Susamış olmasanız bile, dışarı çıkmadan önce en az bir bardak su için. Açık havada egzersiz yapacaksanız daima öncesinde su ya da sporcu içeceği tüketin. Alkolden uzak durun çünkü alkol de donma riskini arttırır.

 7) Donma belirtilerinin farkında olun.

Kızarıklık, yanma, batma, zonklama, karıncalanma ve ardından uyuşma, donmanın ilk belirtileridir. Hemen kapalı ortama girin. Donma belirtileri yaşarsanız, yavaş yavaş cildinizi ısıtın. Donmuş cildi kesinlikle ovalamayın. Ellerinizi ve ayaklarınızı doğrudan sıcak suya sokmayın. Ilık su veya ılık bir bez kullanın.

Tüm bunlara rağmen his kaybı yaşıyorsanız ya da cildiniz grileşmeye başlarsa hemen bir acil servise gidin.

https://www.aad.org/