52015Şub
“Şeytan Tırnağı” nedir? Nasıl önlenir?

“Şeytan Tırnağı” nedir? Nasıl önlenir?

“Şeytan tırnağı”, doğrudan tırnakları  çevreleyen  deriden (tırnak eti-kütikül) ayrılan bir deri parçasıdır. Tırnak eti,  ince, yumuşak ve tek parça şeklinde tırnağı çevreler. Zararlı mikropların (bakteri, mantar vb.),  yabancı maddelerin (toz, toprak, kimyasal maddeler vb), alerjenlerin tırnak yatağına girişini engeller; tırnak yatağını sararak travmalara karşı korur.

 Tırnağın veya tırnak etinin uygunsuz bir şekilde kesilmesi (uygunsuz manikür), soğuk ve kuru hava, aşırı suyla temas, kimyasal maddeler (deterjanlar, ilaçlar), ”tırnak yeme”  alışkanlığı tırnak etinde  çatlama, soyulma ve de  “şeytan tırnağı” oluşumuna neden olur.

 Nasıl önlenebilir? -Tırnak ve tırnak etlerinize nazik davranın. -Uygunsuz manikür yaptırmayın. -Koruyucu eldiven giyin.  -Tırnak eti yumuşatıcılar en yakın arkadaşınız olsun. – Özellikle gece yatarken nemli ( 5 dakika ılık suda bekletilmiş ve yıkanmış) tırnak çevresine ve tırnağa nemlendirici yağlar (vazelin, gliserin ya da özel kütikül yağları) uygulayın.

 Şeytan tırnağı gelişmiş ise, parçalamayın, koparmayın…  Sivri uçlu ve küçük bir makasla dibinden kesin  Çevresine antiseptik bir solüsyon (Bactroban krem, batticon solüsyon gibi) uygulayın ya da sabunlu su ile yıkayın. Uygun bakım yapılmazsa iltihaplanır; kızarıklık, şişme ve ağrı oluşur.