202023Tem
Sağlığınız için tırnaklarınızı izleyin….

Sağlığınız için tırnaklarınızı izleyin….

Tırnak temizliği ve bakımını yaparken onları izleyin, 

Tırnak plağını ve yatağını mutlaka kontrol edin…

Olağan dışı bir farklılık görüyor ya da hissediyorsanız mutlaka

dermatologunuza başvurun.

  •     Tırnak uzamasında  yavaşlama fark ediyor musunuz?  Beslenme bozukluklarına, bazı sistemik ve deri hastalıklarına  bağlı olabilir. “Sedef hastalığı” gibi durumlarda çok hızlı büyürken, bazılarında büyüme yavaş olur.

    •    Tırnak yatağının kılcal damarları, şeffaf tırnak plağı üzerinde, izlenebilir. Ancak, damarsal görünümde artma ya da   kanama varsa, genellikle romatizmal hastalıkları ve kan hastalıklarını yansıtır.

•    Tırnak plağına yandan bakıldığında, içe doğru bombelik ya da “kaşık benzeri tırnak” gelişmiş mi? Genellikle demir eksikliği veya beslenme bozukluklarına bağlı olabilir. Aşırı dışa doğru bombelik, “tambur tırnak” ise akciğer ve kalp-damar hastalıklarına bağlı yetersiz oksijenlenmeyi yansıtabilir.

•    Tırnak plağı üzerinde enine ya da uzunlamasına dikey uzanan, renkli ya da renksiz çizgilenmeler ve çukurlaşmalar görüyor musunuz? Tırnak matriksindeki zedelenmeye (travma, zorlama, uygunsuz manikür vb.) ya da geçirilmiş bir ateşli hastalık ve böbrek bozukluklarına bağlı olabilir. Uzunlamasına çizgiler normal kişilerde ve yaşa bağlı olarak da olabilir.
Tırnak plağı üzerindeki “yüksük” şeklinde çukurcuklar, normal kişilerde izlenebileceği gibi,  bazı deri hastalıklarına bağlı (sedef, ekzema, saç dökülmesi-alopesi vb.) gelişebilir. Tırnak üzeri zımpara kağıdı görünümünde olup taransparan görünümü kaybolmuştur.

•    Tırnak yatağında veya plağında izlenen düzensiz şekilli ya da bant tarzında uzanan koyu renkli lekelenmeler; kullanılan ilaçlara, ultraviyole radyasyonuna, beslenme bozukluğuna, böbrek üstü bezi yetmezliğine  bağlı olabileceği gibi “ben” ya da “deri kanseri-melanoma”’nın belirteci de olabilir. Acilen bir dermatologa başvurun.

•    Tırnak plağı üzerindeki beyaz renkli çizgileşmeler, genellikle tırnak yatağındaki zedelenmeden gelişebilir. Tırnak uzadıkça kaybolur.

•    Tırnağınız mavi-mor renkte mi? Mavi-mor renkli tırnak; sigara içimi, mantar enfeksiyonları, kan ve karaciğer hastalıkları, kalp-damar sistemine ait bozukluklardan kaynaklanabilir. Ayrıca bazı ilaçların kullanımı (potasyum permanganat, gümüş, bazı antibiyotikler), kimyasal maddelerle (saç ve kumaş boyaları) temas ya da röntgen ışınlarına maruz kalma sonucu da oluşabilir.