102016Mar
Rafine karbonhidratlar, yetişkinlerde görülen aknelerin ardındaki suçlu olabilir…

Rafine karbonhidratlar, yetişkinlerde görülen aknelerin ardındaki suçlu olabilir…

Akne hem nasıl göründüğümüzü hem de kendimizi nasıl hissettiğimizi etkiler. Akne problemi eskiden ergenlerde görülen bir sorun olarak düşünülmekteydi ancak son yıllarda yetişkinlerde de görülme sıklığı artmaktadır. Hatta  30’lu ve 40’lı yaşlarda bile akne problemi görülmektedir. Acaba nedeni nedir? Bu sorunun arkasındaki cevap beslenme alışkanlıklarımız, yani yediklerimiz  olabilir. Şekerli ve yağlı gıdaların aknelerin artmasına neden olduğu bilinmektedir.  Ayrıca, süt ürünlerinin akneye sebep olduğu doğrulanmıştır ve daha yakın zamanda yapılan başka bir araştırmaya göre ise karbonhidratlar, özellikle de rafine karbonhidratlar, bu durumun sorumlusu olabilir. Geçtiğimiz beş yılda dünyanın birçok yerinde yapılan çalışmalarla aşağıdakiler kanıtlanmıştır:

▪  Glisemik indeksi yüksek gıdalar kandaki glikoz ve insülin düzeylerini etkilediklerinden diyabet hastaları için uygun değildir. Bu gıdalar aynı zamanda akne ile de ilişkilendirilmiştir ve düşük glisemik indeksli beslenenlerde akne yoğunluğunda iyileşme görülmüştür.

▪  Sık sık süt içen ve dondurma yiyenlerde akne görülme olasılığı daha fazladır.

▪  Bir çalışmada ise Akdeniz tipi beslenmenin akneleri önlemede etkili olabileceği ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni bu tür beslenenlerin daha fazla omega 3 yağ asidi alması olabilir.

▪ Ekmek ve makarna gibi beyaz unlu, “kötü” karbonhidratlarla, beslenenlerde aknelerde artma görülmüş. Tam tersine tam tahıllı unlarla, “iyi” karbonhidratlarla, beslenenlerde aknelerde iyileşme olmuştur.

Glisemik indeksi yüksek bir beslenme tipinin akneye katkısı olduğuna dair kanıtlar olmakla birlikte stres ve cilt bakımı gibi diğer faktörlerin de akne açısından etkilerini unutmamak gerekir.

Kanıtlar ortadadır. Cildimiz tükettiğimiz gıdalardan etkileniyor. Şunu da belirtmek gerekir ki, rafine karbonhidratların cildimize olan etkileri aynı zamanda diyabet ve obezite gibi bazı rahatsızlıkları da arttırmaktadır. Bunlar, rafine karbonhidratlardan uzak durmak için yalnızca bir nedendir.