212023Eki

Akne İyileşmesini Engelleyen 8 Neden

1. Hormonal bozukluklar olması: Polikistik over sendromu, insülin direnci gibi durumlar için ayrıntılı tetkik gerekir.

2. Uzman olmayan kişilerden alınan öneriler ve asılsız kaynaklara dayanılarak uygulamalar yapılması: Akne; cilt bakımları, siyah noktaların temizlenmesi veya dıştan sürülen ürünlerle tam tedavi edilemez. Bu nedenle mutlaka bir dermatoloğa başvurup tıbbi tedavi almak gerekir.  Her hasta ve her akne farklıdır. Bu nedenle kişiye özel tedaviler planlanır. Cildin yapısı, kalınlığı, rengi, daha önce uygulanmış olan tedaviler, kişinin hormonal ve genetik yapısı gibi faktörlere göre tedavi yöntemi değişir. Uzman önerisi ve gözetimi olmadan evde yapılan uygulamalar aknelerin artmasına ya da tedavisi güç izlerin kalmasına neden olabilir.

3.Yoğun stres altında olunması: Stres faktörleri vücuttaki enflamasyonu tetikleyen stres hormonu yani kortizol seviyesinin yükselmesine neden olur. Bu da akneleri artırır.

4.Düzensiz beslenme: Kan şekerini hızla yükselten glisemik indeksi yüksek gıdaların (beyaz un, şeker, nişastalı gıdalar, doymuş yağlar), süt ve süt ürünlerinin (kefir, yoğurt, dondurma, peynir/peynir altı suyu, sporcu kazein proteinleri) tüketimi akne şiddetini artırır. Bu nedenle fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Balık, taze meyve ve sebzeler ise akneye karşı koruyucu besinlerdir.

5.Cilt üzerinde çok fazla ürün kullanılması: Aktif akneleri olanlar, kullandıkları cilt bakım ürünlerini en basite indirmelidir.  Aynı anda birden fazla serum, krem kullanılmamalıdır. Daha çok reçeteli kremler tercih edilmelidir. Çok fazla ürünü üst üste sürmek gözenekleri tıkar ve aknelerin artmasına sebep olur.

6.Tedavi amaçlı kullanılan ürünlerin çok erken bırakılması ya da değiştirmek: Tedavinin olumlu sonuçlarını görebilmek için en az dört-altı hafta gerekir. Tedavi uzun sürelidir ve takip gerektirir.  Sabırlı olunmalıdır. Tedaviden en az iki üç ay sonra sivilceler azalmaya başlar. Devam tedavisi gerekir.

7.Yağ bazlı ürünlerin kullanılması: Bu ürünler gözenekleri tıkayabilir, akneleri şiddetlendirir. Su bazlı, gözenekleri tıkamayan, komedon oluşturmayan ürünler kullanılmalıdır.

8.Aknelerin sıkılması, koparılması, ovalanması, yüzün fırçalanması, liflenmesi, siyah nokta bantlarının kullanılması: Bunlar iltihaplı lezyonların yayılmasını kolaylaştırır, iyileşme süresini uzatır, kalıcı izlere neden olur.  Normal cildin bakteri, virüs ve parazitlerden oluşan kendine has bir florası vardır. Sivilcelerin oynanması, eldeki dirençli bakterilerin kıl kökü ve yağ ünitesine yerleşmesine neden olur. Cildinize uygun temizleyiciyi elle uygulamak ve suyla durulamak uygundur