22021Ara

Makyaj Malzemeleriniz ve Güneşten Korunmak

Güneş ışınları, eşsiz yaşam şifresi hücre DNA’sına direkt zarar verir. Cilt kendi kendini tamir edemez, en önemli proteinlerini (kolajen, elastin, hiyaluronik asit…) üretemez, destek lifleri parçalanır. Cildin sıkılığı ve elastikiyeti bozulur; erken ince çizgiler ve kırışıklıklar ortaya çıkar, yaşlanma meydana gelir. Cilt kendini tamir edemediği için en öldürücü kanserlerden biri olan “melanoma” riski artar.

Birçok fondöten, pudra ve diğer makyaj ürünleri güneşten koruma özelliğine sahiptir. Ancak, SPF içeren bu makyaj ürünleri, üzerinde belirtilen  güneşten koruyucu etkiyi sağlamayabilir. Bunun nedeni, istenilen koruyucu etkiyi sağlayabilmesi için, kullanılması gerekli miktarın ortalama bir kişinin uyguladığı miktardan çok daha yüksek olmasıdır. Etiketteki SPF’yi elde etmek için normal pudra miktarının 14 katı ve normal fondöten miktarının 7 katı kullanılması gerekmektedir. ancak kullanılan miktar her zaman ince bir miktardır.

Makyaj yapıyorsanız, SPF korumasını arttırmak için,  her zaman ayrı bir güneşten koruyucu (en az SPF 50) ile birlikte kullanın. Sıra ile önce nemlendirici, daha sonra koruyucu ve üzerine fondöteninizi uygulayın.

Yapılan bir çalışmada;  makyaj ürünlerinin  ayrı bir  güneş koruyucu krem ile birlikte uygulamak, ek bir UV koruması sağlamış yetersiz güneş kremi uygulamasını telafi etmiştir.  Önce güneş kremi ardından makyaj ürünlerini kat kat uygulamanın  faydalı bir yaklaşım olduğu bildirilmektedir

SPF içeren dudak balsamları dudaklar için mükemmel bir seçimdir. Bu bölgedeki cilt ince olduğundan, melanin pigmenti içermediğinden ve kendi doğal antioksidanlarını üretmediğinden dudakların korunmasında etkilidirler.

 https://doi.org/10.1111/srt.13010