282014Ağu

Güneş

Doğanın tek ısı ve ışık kaynağı…

Cildimize dost mu, düşman mı?

Hiç şüphesiz ki cildimizin en büyük düşmanıdır.

Güneş vazgeçilmez ısı ve ışık kaynağımızdır. Mikroplarla savaşır, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, D vitamini sentezini sağlar, kan dolaşımını artırır. Bize yaşama sevinci ve mutluluk verir; bulutlu, karanlık hava ruh sağlığımızı etkiler. Güneşli bölgelerin insanları daha neşeli ve daha canlıdır.

Güneş, canlıların günlük yaşantılarını başından sonuna kadar etkileyen değişik dalga boyundaki ışınlardan oluşur.  Dalga boyuna göre 400nm altındaki ışınlar ultraviyole (UV) ışınlarıdır. Cildimiz, vücudumuzda güneş ile direkt temasta bulunan organımız olup güneşten aldığı enerjiyi toplayan bir kolektör, güneşin zararlı etkilerinden alttaki dokuları koruyan bir koruyucudur. Ancak direkt olarak kendisi zarar görür. UV ışınları, deri yaşlanmasının, kırışıklıkların, lekelerin ve deri kanseri oluşumunun birinci nedenidir. Bu nedenle günlük düzenli olarak güneş koruyucu kullanımı cildimizin sağlığı için çok önemlidir.

Güneşlenmeden sonra cildimizde oluşan, bronzlaşma gibi, istenen veya istenmeyen değişikliklerin tümü cilt sağlığının alarm zilleri olup cildin güneşe karşı geliştirdiği savunmadır.  Güneşle temas eden cilt pembeleşir ve kızarır; zamanla çillenme, açık veya koyu benekli lekelenmeler, kalınlaşma, kırışıklıklar (fotoyaşlanma), kuruluk ve de kanserler oluşur. Bu nedenle güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmaktan başka yolumuz yoktur.

Güneşin cilde etkileri, cildin fototipine (cilt rengine, kalınlığına, saç ve göz rengine, güneş ışınlarına karşı direncine ve bronzlaşma yoğunluğuna bağlı), dışarıda geçirilen zamana, ozon tabakasına, bulutlara, coğrafi bölgelere, mevsimlere, deniz seviyesinden yüksekliğe bağlı olarak değişir.  Güneş ışınları saat 10.00-14.00 arasında dik ve etkilidir. Işınların şiddeti yaz aylarında artar. Güneş ışınları bulutlar tarafından emilir. Ancak açık renk ve hassas bir cildiniz varsa, bulutlu havalarda bile güneşten korunmalısınız. Deniz seviyesinden yükseldikçe ışın miktarı daha da artar. Deniz ve havuz gibi ortamlarda güneş ışınları sudan yansır; ayrıca UV ışınları suyun 50 cm derinliklerine kadar ulaşır. Işınlar kar ve buzdan da yansır; kar sporlarıyla uğraşanlar mutlaka güneşten koruyucu kullanmalıdırlar.

Eğer cilt sağlığınıza önem veriyor, yaşlanmaktan korkuyorsanız güneşten uzak durun, korunun.