282014Ağu

Cildinizi güneş ışınlarından ve çevresel faktörlerden koruyun

Güneş; doğanın tek ısı ve ışık kaynağı.
Cildimize dost mu, düşman mı?

Hiç şüphesiz ki cildimizin en büyük düşmanıdır.

Güneş vazgeçilmez ısı ve ışık kaynağımızdır. Mikroplarla savaşır, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, D vitamini sentezini sağlar, kan dolaşımını artırır. Bize yaşama sevinci ve mutluluk verir; bulutlu, karanlık hava ruh sağlığımızı etkiler. Güneşli bölgelerin insanları daha neşeli ve daha canlıdır.

Güneş, canlıların günlük yaşantılarını başından sonuna kadar etkileyen değişik dalga boyundaki ışınlardan oluşur. Dalga boyuna göre 400nm altındaki ışınlar ultraviyole (UV) ışınlarıdır. Cildimiz, vücudumuzda güneş ile direkt temasta bulunan organımız olup güneşten aldığı enerjiyi toplayan bir kolektör, güneşin zararlı etkilerinden alttaki dokuları koruyan bir koruyucudur. Ancak direkt olarak kendisi zarar görür. UV ışınları, deri yaşlanmasının, kırışıklıkların, lekelerin ve deri kanseri oluşumunun birinci nedenidir. Bu nedenle günlük düzenli olarak güneş koruyucu kullanımı cildimizin sağlığı için çok önemlidir.

Bronzlaşma tutkusu 1900’lü yıllardan önce, beyaz ten güzelliğin ve seçkinliğin göstergesiydi.

O zamanlar esmer ten, güneş altında çalışmak zorunda olanlara veya Afrika’dan gelen hizmetkarlara özeldi. Ancak yirminci yüzyılda, batıda cilt rengine olan bakış açısı değişti. Günümüzde bronzlaşmış cilt, güzellik, çekicilik ve dirilik göstergesi olarak algılanmakta; tatil için imkanı ve zamanı olanların bir imtiyazı olarak değerlendirilmektedir. Ancak, güneşlenmek veya solaryum kabinlerinde bronzlaşmak keyfi madalyonun sadece bir yüzüdür; diğer yüzü ise güneşin cildimize çıkardığı faturadır. Fatura, erken yaşlanan ve yıpranan bir cilt ve deri kanserleridir.

Güneşlenmeden sonra cildimizde oluşan, bronzlaşma gibi, istenen veya istenmeyen değişikliklerin tümü cilt sağlığının alarm zilleri olup cildin güneşe karşı geliştirdiği savunmadır. Güneşle temas eden cilt pembeleşir ve kızarır; zamanla çillenme, açık veya koyu benekli lekelenmeler, kalınlaşma, kırışıklıklar (fotoyaşlanma), kuruluk ve de kanserler oluşur. Bu nedenle güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmaktan başka yolumuz yoktur.

Güneşin cilde etkileri, cildin fototipine (cilt rengine, kalınlığına, saç ve göz rengine, güneş ışınlarına karşı direncine ve bronzlaşma yoğunluğuna bağlı), dışarıda geçirilen zamana, ozon tabakasına, bulutlara, coğrafi bölgelere, mevsimlere, deniz seviyesinden yüksekliğe bağlı olarak değişir. Güneş ışınları saat 10.00-14.00 arasında dik ve etkilidir. Işınların şiddeti yaz aylarında artar. Güneş ışınları bulutlar tarafından emilir. Ancak açık renk ve hassas bir cildiniz varsa, bulutlu havalarda bile güneşten korunmalısınız. Deniz seviyesinden yükseldikçe ışın miktarı daha da artar. Deniz ve havuz gibi ortamlarda güneş ışınları sudan yansır; ayrıca UV ışınları suyun 50 cm derinliklerine kadar ulaşır. Işınlar kar ve buzdan da yansır; kar sporlarıyla uğraşanlar mutlaka güneşten koruyucu kullanmalıdırlar.

Eğer cilt sağlığınıza önem veriyor, yaşlanmaktan korkuyorsanız güneşten uzak durun, korunun.

Güneşten koruyucu ürün kullanın.

Güneşten koruyucu ürünler, düzenli, uygun, yeterli miktarda kullanımları halinde, güneşten korunmada altın standarttır. SPF, ürünün cildi güneşin zararları etkilerinden koruyabilme yeteneğidir.

En az SPF 15 olan koruyucular kullanın.
Günlük kullanın, sadece güneşe çıkarken kullanılmamalıdır.
Ürünün emilebilmesi ve film örtü oluşturabilmesi için dışarı çıkmadan en az 15-20 dakika önce, kuru deriye uygulayın. Her 2 saatte bir tekrarlayın. Yazın güneşlenirken, deri tipinize bağlı olmaksızın ürünü baştan ayak parmaklarınıza kadar olan alana kullanın.
½ tatlı kaşığı ürünü ayrı ayrı her iki kol, yüz ve boyun için; 1 tatlı kaşığı ürün ise her iki bacak, göğüs ve sırt için ayrı ayrı kullandığınızda etkili koruma sağlarsınız.
Her iki saatte bir, ayrıca silinme/kurulanma, yüzme ve aşırı terlemeden sonra yineleyin.

Hiçbir güneşten koruyucu ürün, UV ışınlarını tamamen bloke edemez. Birlikte diğer koruyucu yöntemleri kullanın.

Fotoyaşlanma/güneşe bağlı cilt yaşlanması

Güneş, cildimizin en büyük düşmanıdır. Güneş ışınları ciltte bir takım biyokimyasal olaylara sebep olur, deri altındaki destek lifleri (kolajen vb.) parçalanır. Tüm bu olaylar sonucunda cilt gerginliğini, esnekliğini, ışıltısını kaybeder; cilt kalın, mat, sarkık, kösele görünümünü alır. Fotoyaşlanmabelirtileri başlar.

Fotoyaşlanma belirtileri!

Erken yaşta başlayan derin kırışıklıklar
Ciltte kuruluk ve matlaşma
Elastikiyet kaybı
Gözeneklerde belirginlik
Kılcal damarlarda belirginleşme
Ciltte morarmalar
Düzensiz kahverengi lekelenmeler
Hücrelerde dejenerasyon
Deri kanserleri

Su, çimen, kum, kar ve buzlanma UV indeksini etkiler.<br />Güneş zeminden ve objelerden yansıdığı için gölge bile tam koruma sağlayamaz

Antioksidanlar kullanın

Deri, güneş ışınları ve diğer olumsuz çevresel saldırılara (hava kirliliği, kimyasal gazlar, sigara dumanı gibi) karşı doğal antioksidan savunma mekanizmalarına sahiptir. Vitaminler (A, C, E, B), beta-karoten, selenyum, alfa lipoik asit, koenzim Q10, melatonin, yeşil çay, üzüm çekirdeği, soya filizi bu maddelerden bazılarıdır. En yüksek antioksidan seviyeleri beslenmeyle ilintili olup, en çok sebze ve meyvelerden alınır.

Derinin doğal savunma mekanizmalarına destek olarak

Bol sebze ve meyve tüketin

Antioksidan, vitamin ve mineral içeren diyet destekleri kullanın

Antioksidan içeren, nemlendirici kozmetik ürünler kullanın

Cildinizi nemlendirin

Güneş ışınları cildinizi kurutur. Cildinizin hiçbir sorunu olmasa bile, var olan dengesini korumak ve ultraviyolenin neden olacağı hasarı önlemek için güneş sonrası cildinizi nemlendirin.

En az günde iki defa, su tutan kozmetik nemlendiriciler kullanın.
Gündüz nemlendiricilerinizin güneşten koruyucu filtre içermesine dikkat edin. Nemlendiriciniz güneşten koruyucu (SPF) filtre içermiyorsa, üzerine mutlaka ayrıca güneşten koruyucu ürün sürünüz.
Güneşlenmeden sonra cildinizi mineral destekli termal sularla yıkayın.
Cildinizin nemini desteklemek için, bol su için.
Makyaj malzemelerinizin (fodöten, pudra, allık vb) güneşten koruyucu maddeler içermesine dikkat edin.