282014Ağu

Eyvah saçlarım beyazlaşıyor!

Saçlar beyazlaşır mı?

Bizler saçın rengini kaybetmesini beyazlamak olarak tanımlarız. Oysa saç beyazlamaz ya da ağarmaz. Sadece rengini, yani pigmentlerini, kaybeder. Yaşla birlikte saç telinin ortasındaki tabaka artık daha fazla pigment üretemez olur. Saç renksiz hava kabarcıklarıyla dolar; renksiz bir hal alır. Ancak genellikle bu teller az sayıda da olsa renkli saçlarla karıştıkları için gümüşi bir hal alır.

Beyaz saç telleri de renkli saç telleri ile aynı özelliklere   sahiptir, yani beyazlaşan saçların yapısı değişmez. Aynı şekilde uzar, kırılır ve dökülür.

Saçların beyazlama yaşı, saçı etkileyen pek çok diğer faktör gibi, genetik özelliklerle ilgilidir. Bazı insanların saçları erken yaşlarda beyazlarken, kimilerinin ileri yaşlarda sayılı beyaz saçı olur.  Saçlarımız filmlerde gördüğümüz gibi bir gece içinde bembeyaz olmaz.. Ama,  şok ya da ağır bir stres nedeniyle kısa zaman içinde renklerini kaybedebilirler.

Birtakım bakım ürünleri ya da beslenmeye destek ilaçların saç beyazlamasını önlediği iddia edilse de, tıbbi olarak bu durum çok mümkün değildir. Yani beyazlaşmanın tedavisi yoktur. Ancak, saç boyalarıyla bu durum kozmetik olarak giderilebilir. Böylece beyaz saçlar bir sorun teşkil etmez. Ayrıca bu durum bazen kişiye  karizmatik bir görünüm  de verebilir.