282014Ağu

Doğal, Sağlıklı, Genç Yaşlanabilmek İçin

       İçinde yaşadığımız çağ, güzellik ve sağlıklı yaşamın zirve yaptığı bir zamanı temsil ediyor. Güzelleşmeye giden yolun her adımında, ameliyatsız estetik uygulamalar, kozmetik kremler, bitkisel destek ürünleri gibi çok sayıda seçenek bay ve bayanları bekliyor. Sadece yapılması gereken tek şey “genç, sağlıklı, doğal bir görürüm” e sahip olmayı istemek ve ardından, kendinizi, deneyimli bir uzmanın ellerine bırakmak.

       Dış güzelliğin ve görsel çekiciliğin ön plana çıktığı günümüzde bayan ve erkekler, zamanın alıp götürdüğü tazeliği, gençliği onarabilmek için, bu tür ameliyatsız estetik uygulamalara sıklıkla başvuruyorlar. Bu uygulama iyileşme süresi gerektirmeyen uzman kişilerce yapıldığında ve doğru ürün kullanıldığında kısa sürede hedefe ulaşan çözümler sunar. Cildimizin yaşlanmasını, cilt (kumaş) ve cilt altı (sünger dokusu) dokusunun yaşlanması şeklinde değerlendirebiliriz. Cilt yaşlanmasını sadece koruyucu önlemlerle bir miktar önleyebiliriz. Aşırı güneş ışınları ile birlikte çevre kirliliği, suların sertliği,  sigara, yetersiz ve yanlış yapılan cilt bakımı uygulamaları, yanlış kozmetik ürünlerin kullanımı gibi pek çok faktör kişiler arası yaşlanma farklılıklarına neden olur. Aynı yaşta iki insan ilk bakışta birbirlerinden 20 yaş farklı gözükebilir. Cilt altına ait yaşlanma ise, alttaki dokuların erimesi ve sarkmasına bağlıdır. Genlerle programlanmış bir süreçtir. Tedavisinde, bu dokuların bir şekilde “hacimlendirici” olarak isim verdiğimiz dolgu maddeleri ile eksilen kısmın yerine konması gereklidir.

      Yaşla birlikte belirginleşen mimik çizgilerini hafifletmek ya da ortadan kaldırmayı isteyenler için, botox deneyimli uzman kişilerce uygulandığında güvenilir bir yöntemdir. Sanılanın aksine yüz ifadesini kaybettirmez, aksine doğal bir görünüm kazandırır. Sonuç tamamen hastanın ne istediği, hekimin uygulama tekniği ile ilgilidir. Botox yaptıran birçok tiyatro sanatçısı vardır. Kırışıklıklarını gidermek isterken, mimiklerini kullanmak istiyorlar. Üstelik sadece belli bölgelere de uygulama yapmak mümkün. Bazıları sadece çatık çizgilerini istemezken, diğerleri için önemli olan göz kenarı çizgilerinden kurtulmak ve kaşlarının kalkması. Artık botox, daha olumlu, stressiz, genç ve güzel görünmek isteyen bayan, erkek herkes tarafından keşfediliyor. Bunların içinden politikacılar, profesyonel yöneticiler, satış ve pazarlama elemanları, insan kaynakları elemanları, emekliler, kısaca görünümüne önem veren her kesimden insan var. Botox,  estetik biliminin geldiği son noktasının bir göstergesidir.

         Yaşla birlikte, orta yüzde, başta yanak olmak üzere cilt altı yağ yastıkçıklarının boşalması, derinin gevşemesine ve yüzün sarkmasına neden olur. Yer çekiminin etkisiyle de yüz aşağıya düşer, yüz üçgeni tersine döner, yüz ovali bozulur.

        Yeni nesil, jel kıvamlı, dolgu maddeleri ile yüzü yeniden şekillendirebiliyor ve hacim kazandırabiliyoruz.  Bu işlem ile cildin desteğini kaybettiği bölgeye hacim eklenebiliyoruz. Mesela 40’lı yaşların başında menopoz nedeniyle bozulan çene konturu düzeltilebiliyor, eski yüz ovalini yeniden oluşturabiliyoruz. Yanak ve gözaltında eksilen destek dokusunu tekrar hacimlendirebiliyoruz. Amaç,  güzel, yakışıklı ve doğal bir görünüm elde edebilmek; “sen ne kadar iyi görünüyorsun” dedirtebilmek; bakıldığı zaman, kişinin neresinde nasıl bir uygulama olduğunu anlayamamaktır.

        Bazen de, hasta “kilo vermek istiyorum ama yüzüm çok inceliyor” diyor; işte onlara da yeniden hacimlendirme yapıyoruz.  Hasta, yirmi kilo veriyor, ama yüz aynı kalıyor.

        İşlemi, küçük bir iğne deliği açıp oradan mikro kanüllerle bütün yüze uyguluyoruz.  Hiçbir morarma ve abartılı şişlik olmuyor. En önemlisi, bütün bu uygulamalar sonucu, dolgu maddesi, cilt dokusu ile doğal bir şekilde uyum sağlıyor. Hasta yüzünde dolgu hissi, kıvam farkı, sertlik duymuyor. Ufak dokunuşlarla yüzün ifadesi bir anda değişiyor; üstelik  iş ve sosyal yaşamdan uzak kalmadan,  uygulama sonrası fazla bir bakım gerektirmeden. Diğer güzel tarafı da, işlem yapıldığı anda hemen sonuç vermesidir. Aynaya bakıldığında değişiklik hemen fark edilebilir, kişi akşam toplantısına rahatlıkla katılabilir. Ama tabii ki burada hekimin teşhisi, becerisi, kişinin yüz haritasının uzaktan ve yakından iyi değerlendirebilmesi çok büyük önem taşıyor. Hastaların gerçek ihtiyacını anlamak ve buna uygun tedaviyi planlamak uzmanlık gerektiren bir süreçtir.

        Gençlerde de yüz hatlarını değerlendirip, olması gerektiği hale getirmek, şekil kazandırmak amacıyla uygulayabiliyoruz.  Mesela genç ama düz bir yüz, ya da çenesi çok kısa bir kişide elmacık kemikleri daha belirgin hale getirilebiliyor, çeneyi uzatılabiliyoruz.  Burunda kontür bozukluğu olanlarda da şekillendirme yapılabiliyoruz. Yine, çökük akne izli hastalarda,  yanaklara uygulama yapıldığında, daha pürüzsüz ve düzgün bir görünüm elde edebiliyoruz.

       Dudak çizgilerinin içine ve dudak dokusunun içine enjekte edilen yeni nesil dolgu maddeleri sayesinde, tek seansta daha dolgun ve daha doğal görünümlü dudaklara sahip olunabilir.

       Ellerimizin üst kısımlarında da zamanla doku kaybı gelişir. Yine dolgu uygulamaları ile saatin ibresini geriye alabiliriz.

        Cildi her yaşta, her mevsimde mutlaka cildinizin suya (nem’e) doymasını sağlamak için cilt tipinize uygun nemlendiriciler kullanın. Su, her canlı için hayati öneme sahiptir; yaşam, sağlık ve güzellik kaynağıdır. Cildimizin esnekliği ve yumuşaklığının korunmasında anahtar rol oynar. Nemlendiricilerin yapısına, cildinizin tipine, yaşınıza, cinsiyetinize, yaşam tarzınıza göre bazı aktif maddelerin ilavesiyle cildiniz genç ve daha sağlıklı bir görünüm kazanabilir. Özellikle gece kullanılan ürünler, gece boyunca cildinizde kalır; vücudunuz dinlenirken, kuruluk ve hasarları onarırlar.

        Cildinizi nemlendirmek için sadece nemlendiriciler yeterli değildir. Kremler yüzeysel tedavi ile cilt yüzeyini geçici olarak nemlendirebilir fakat cildin doğal elastikiyeti ve sağlıklı ışıltısını geri kazanması için gereken derin hidrasyonu sağlayamaz ve sürdüremezler. Yeterli hidrasyon sağlıklı cilt tonusu, elastisitesi ve pürüzsüz genç bir görünüm için çok önemlidir. Cildinizin kurumasını engelleyen hyaluronik asit adında önemli bir nemlendirici ajan vardır.

       Fakat yıllar geçtikçe hyaluronik asidin doğal seviyesi azalır, bu da cildin donuk ve kırışık görünmesine ve dokununca gergin ve sert hissedilmesine neden olabilir. Bu süreç yüz, boyun, dekolte ve eller dahil en çok dikkat çeken bölgeleri etkilemektedir.

         Günümüzde, cilt yüzeyinin altına enjekte edilen hyaluronik asit  uygulamalarları ile cildinizin yeterli hidrasyona, ışıltıya erişmesi sağlanabiliyor. Yüz, dekolte bölgesi ve ellerde rahatlıkla uygulanabilen bu işlem, cildinize pürüzsüz ve genç bir görünüm kazandırır. Özellikle yaz ve kış gibi mevsim geçişlerinde mutlaka uygulanmalıdır.

       Çeşitli meyve asitleri kullanarak uygulanan kimyasal peeling ile cildin üst tabakasının soyulması, dermaroller tedavisi ile yeni deri oluşumunun uyarılması, cildin sıkılaştırılması, saçın güçlendirilmesinde mezoterapi uygulamaları da genç ve sağlıklı görünüme katkıda bulunabilecek sayısız uygulamalardan birkaçıdır.

Bol su için!
Cildinizi temiz tutun!
Cildinizi nemlendirin!
Cildinizi güneş ışınlarından koruyun!
Sigara ve alkol kullanmayın!
Yeterli, dengeli (az yağlı ve kalorili) ve doğal beslenin!, Bol meyve, sebze tüketin! diyetisyeninizden beslenme desteği alın!
Antioksidan, mineral ve vitamin destekleri kullanın!
Genetik ve çevresel risklerinize önem verin!
Yaşam tarzınıza (düzenli fiziksel aktivite, stresten uzaklaşmak vb) ve uykunuza özen gösterin!
Doğada, bol oksijenli alanlarda yaşayın!
Mimik kaslarınızı aşırı kullanmayın! Onları dinlendirin!
Kozmetik ürünlerden ve uygulamalardan yararlanın!

Hedefinizi belirleyin…

Uygun ürün/yöntem seçimi ve ayrıntı için dermatologunuzdan yardım alın!