162023Ara

Cilt Temizliği “Peeling”in Yerini Tutar mı?

Hem temizlik hem de “peeling” yani eksfoliasyon-soyma işlemi,  bütünsel cilt bakım rutininin temel basamaklarıdır. Her iki işlem de cildi temizler ancak bunu farklı yollar ve süreçlerle yaparlar. Dolayısıyla ikisi de cilt bakımında kullanılmalıdır çünkü birbirinin yerini tutmazlar.

 Temizlik, cilt yüzeyindeki kir, gözenek, yağ, makyaj artıkları ve atmosferik kirliliklerin  (is, duman, sigara, küf, polen, endüstriyel atıklar, egzoz gibi) giderilmesi amacıyla özel bir ürün kullanılarak yıkama yoluyla yapılır.

Cilt, tercihan günde iki kez, sabahları cildi güne hazırlamak için hassas bir temizleyici;  akşamları ise gün boyunca ciltte biriken yağ, kir, makyaj kalıntıları,  toksin ve çevresel  kirlilik gibi etkenlerden arındırmak için yoğun bir  temizleyici ile temizlenmelidir.

 “Peeling”in  kelime anlamı soymaktır. Bu uygulama, ölü cilt hücrelerini nazikçe, kontrollü bir şekilde  ciltten uzaklaştırmak, hücre  yenilenme döngüsünü uyararak daha pürüzsüz, parlak ve genç bir cilt oluşturmak için kullanılır.

 “Peeling” işlemi fiziksel (ovalama) veya kimyasal yollarla gerçekleştirilebilir. Fiziksel soyma yapan “peeling” ürünleri ölü cilt hücrelerini uzaklaştırmak  için ovalanarak uygulanan küçük parçacıklar içerir ve sadece üst deriye etkilidirler.  Kimyasal soyma uygulamasında ise hücreler arası bağlantıları eriten  (asit veya enzimler gibi) kimyasal maddeler kullanılır.

 Cilt tipi, hassasiyeti, cildin ihtiyacı ve uygulama tekniğine göre haftada bir-üç kez yapılabilir. İşlem öncesinde bir temizlik ürünü ile cilt hazırlanır, işlem sonrasında da cildi onaran, nemlendiren, güneşten koruyan ürünler kullanılır.

 Her iki uygulamanın da tahrişe yol açmadan, cildin doğal dengesini koruyarak yapılması gerekir.