42016Tem
Cilt rengine göre cilt tipleri

Cilt rengine göre cilt tipleri

Cildimiz, genetik olarak içerdiği  pigment (melanin) kaynağına göre  1-6 arasında gruplandırılır. Melanin, cildin güneşe karşı korunma kalkanıdır. Cilt tipleri güneşe farklı reaksiyonlar gösterir.

Cilt tipi 1 olanlar kızıl saçlı ve çillidirler.  Kırmızı alarm gösterirler. Kanser tehlikesine karşı en duyarlı olan gruptur. Bu cilt tipinde koruyucu melanin üretimi çok azdır. Bronzlaşmaları sadece hayaldir. Güneşe çıktıklarında ıstakoz gibi kızarırlar. Yüz ve omuzları çillerle dolar. Güneşten mutlak korunmaları gerekir

Cilt tipi 2 olanlar beyaz tenli, açık renk gözlüdürler. Kanser riski çok yüksektir. Güneşe çıktıklarında cilt yanar, kızarır, soyulurlar. Pek bronzlaşamazlar. El ve yüzlerinde kahverengi lekeler oluşur. Kanser riskine karşı korunmasızdırlar.

Cilt tipi 3 olanlar açık tenli, kumraldırlar. Korunmayı elden bırakmamaları gerekir.Hafifçe yanarlar. Bronzlaşmaya uygundurlar.  Herkes gibi güneşin kalıcı hasarına karşı açıktırlar.

Cilt tipi 4 olanlar  koyu buğday tenlilerdir. Ayrıcalıklı ciltlerdir. Güneşte kızarmadan ilk andan itibaren esmerleşirler. Ancak lekeler ve kanser riskine karşı bir garantileri yoktur.

Cilt tipi 5 olanlar Asya’lılardır. Sarı-esmer renklidirler. Çinliler, Hintliler, güney Amerikalılar, Afrikalılar bu gruba örnek verilebilir. Buğday tenlilere benzerler. Tüm riskler bu grup için de vardır.

Afrika zencileri cilt tipi 6 olanlardır. Koyu siyah renktedirler. Güneş yine de onların da rengini koyulaştırır. Ancak leke ve kanser riski onlarda da yok denemez.