252023Kas

Cildinizi Temizlerken Yapısını Bozmayın!

Su, tek başına cilt temizliğinde yeterli değildir. Cildi kirlerden arındırmak için temizleyici ürünler kullanmak hem cilt sağlığı hem de kozmetik açıdan temel bir ihtiyaçtır. Ancak sağlıklı bir cilt için temizlik ne kadar önemliyse temizlerken cildin yapısını korumak; temel protein ve seramitlerine sahip çıkmak da o kadar önemlidir.

 HANGİ TEMİZLEYİCİ CİLT DOSTUDUR?

Sabun mu, Sentetik Temizleme Kalıbı (Syndet Bar) mı, Sıvı Duş Jelleri mi?

Geleneksel sabun, yüzyıllardır tercih edilen bir cilt temizleme ürünüdür. Ancak cilt sağlığı için -özellikle sert su ile kullanımında- uygun değildir. Bu amaçla, “İlle de kalıp sabun.” diyenler için sentetik temizleme kalıpları geliştirilmiştir.  Bunlar bir sabun türü değildir; cilt sağlığı gözetilerek üretildiklerinden yapıları farklıdır.

Bununla birlikte, gerek normal sabun gerekse sentetik temizleme kalıpları cildi temizlerken, temel protein ve lipitleri de temizler, yani cildin koruyucu özelliğini bozar. Sonuç olarak ciltte nem kaybı, kuruluk, hassasiyet, pullanma, gerginlik, kaşıntı, matlık, elastikiyet kaybı gibi sorunlar oluşur.

Normal sabunların kimyasal yapıları daha sert, yoğun ve alkalidir. Köpüğü, cildi derin tabakalarına kadar etkiler, dolayısıyla olumsuz etkileri daha fazladır. Hatta bu etkinin 7-14 güne kadar devam ettiği, uzun süreli kullanımda ise katlanarak arttığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.

“Syndet bar”lar daha yumuşak bir temizleyici olup cildin asit yapısı ile uyumludur. Köpüğü daha kremsidir, nemlendirici etkisi yapar. Cilde olumsuz etkileri normal sabunlara göre daha hafiftir.

Sıvı duş jelleri ise kalıp temizleme ürünlerine göre cilt ile daha uyumlu ve hijyeniktir.  Tüm cilt tipleri için kullanılabilir. Özellikle nemlendirici içeren sıvı duş jelleri cildi iyileştirici özelliğe de sahiptir.

 Sonuç olarak, kurutucu çevre koşullarında yaşıyorsanız, hassas bir cilde sahipseniz  kokusuz, boya ve sabun içermeyen “syndet bar” veya sıvı duş jeli gibi hafif cilt temizlik ürünlerinin kullanımı daha uygundur.