32024Oca

Sabun mu, Sentetik temizleme kalıbı (Syndet bar) mı, Sıvı duş jelleri mi?

Su tek başına cilt temizliğinde yeterli değildir. Cildin yüzeyindeki kirleri temizlemek için temizleyici ürünleri kullanmak  hem cilt sağlığı hem de kozmetik açıdan temel bir ihtiyaçtır. Ancak cildi temizlerken cildin yapısını da bozmamak; cildin doğal yapısal  proteinlerine ve  yağlarına (seramitlerine) sahip çıkmak gerekir.

Geleneksel sabun yüzyıllardır tercih edilen temizleme ürünüdür. Ancak cilt sağlığı için, özellikle sert su ile kullanımında, uygun değildir. Bu amaçla, “ille de kalıp sabun seviyorum” diyenler için,  normal temizlik sabunlarına karşı  sentetik temizleme kalıpları geliştirilmiştir.  Sentetik temizleme kalıpları, bir sabun çeşidi değildir; cilt sağlığı açısından yapısı farklıdır.

Her iki sabun da cildi temizlerken, cildin kendi temel proteinlerini ve lipitlerini de temizler; cildin koruyucu özelliğini bozar. Ciltte nem kaybı, kuruluk, hassasiyet, pullanma, gerginlik, kaşıntı, matlık, elastikiyet kaybı oluşur.

 Normal sabunların kimyasal yapıları daha sert, yoğun, alkalidir. Köpüğü cildin daha derin tabakalarına kadar etkiler, dolayısı ile ciltteki olumsuz etkileri daha fazladır. Bu etkinin, 7-14 güne kadar devam ettiği, uzun süreli kullanımda etkinin daha da katlanarak arttığı gösterilmiş.

Syndet barlar daha yumuşak yapıya sahiptir, cildin asit yapısı ile uyumludur. Köpüğü daha kremsidir, nemlendirici gibi etki yapar. Cilde olumsuz etkileri daha hafiftir.

Duş jelleri ise, kalıp temizleme ürünlerine göre, cilt ile daha uyumludur, daha hijyeniktir.  Tüm cilt tipleri için kullanılabilir. Özellikle nemlendirici etkili olanları cildi iyileştirici özelliğe de sahiptir.

Kurutucu çevre koşullarında yaşıyor, hassas bir cilde sahipseniz syndet bar veya  kokusuz, boya içermeyen sıvı duş jelleri gibi hafif temizlik ürünlerinin kullanımı daha uygundur.