232022Ara

Ellerimiz; Günlük Hayatta En Çok Kullandığımız ve En Çok Yıpranan Organlarımızdan biridir…

Ellerimizin,

Yaşantımızda ne kadar önemli olduklarını bir düşünün…

O kadar çok işe yararlar ki,

Günlük hayatta en çok kullandığımız ve en çok

yıpranan organlarımızdan biridir…

Onlara gerekli özeni gösteriyor, ihtiyaçlarına uygun bakımı yapıyor musunuz?

 Ellerimiz, bizimle birlikte sürekli hareket halinde ve  hep dış ortamla karşı karşıyadır.  Soğuk, sıcak, güneş, toz, kireçli sular, kimyasal maddeler (deterjan, boyalar, ilaçlar vb.), mikroorganizmalar ve daha pek çok madde ile bire bir etkileşim içindedir. Bu nedenle daha çabuk yıpranır ve yaşlanırlar. Ellerimizin itinalı bir bakıma ihtiyacı vardır

 Eller, kişiler arası iletişim esnasında kullandığımız en önemli organımızdır. Özgür hareketleri ile, kelimelerin yerine geçebilen bir dil oluşturur. Her zaman bakımlı ve temiz olmaları gerekir. Onları en az yüzümüz kadar önemsemeli, bakımına özen göstermeliyiz.

Ellerimiz için de günlük bir bakım rutini oluşturmalıyız. Öncelikle temizlik, fiziksel koruma ve nemlendirme temel faktörlerdir.

El bakımınıza temizlik ile başlayın….

  • Genel sağlığımızı koruyabilmek için “el temizliği ”ne dikkat etmeliyiz. Elleri sık sık sabunla yıkamak, derinin koruyucu lipit tabakasını bozacağından, bakteri ve mantarların yerleşmesine sebep olur. Bu nedenle temizlik için, deri pH’ına uygun, sentetik sabunlar (sabunsuz sabun) kullanılmalıdır.

  • Yıkama sırasında aşırı sıcak ya da soğuk sular kullanılmamalı, tercihen ılık su kullanılmalıdır.

  • Eller yıkandıktan sonra, temizleyici artığı kalmayacak şekilde durulanmalı ve ardından iyice kurulanmalıdır.

 El bakımınızda ikinci adım nemlendirmedir. Nemlendiriciler, cildimizin “olmazsa olmaz” ürünleridir. Derinin koruyucu özelliğini korumak ve dış etkilerin neden olacağı hasarı önlemek için kullanımları şarttır. Nemlendiriciler nasıl kullanılmalıdır?

 Ellerin sabun ve su ile yıkanması sonucu, ciltteki koruyucu lipitler kaybolur; cilt kurur ve hassaslaşır. Ciltten kaybolan doğal lipitleri yerine koyabilmek için, nemlendiriciler kullanılmalıdır. Bu ürünler suyla her temas sonrası ve ciltte kuruluk hissedildikçe ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır.

  • Cilt hücrelerinin yenilenmesi ve tamir işlevi gece uyku sırasında gelişir; ayrıca deriden su kaybı gece en yüksek düzeydedir. Bu nedenle, gece yatarken mutlaka yağ içeriği fazla olan nemlendiriciler kullanılmalıdır. Bu amaçla, vazelin, seramit içeren merhemler ya da bitkisel yağlar (zeytinyağı, badem yağı vb.) kullanılabilir. Nemlendirici uygulandıktan sonra pamuklu bir eldiven giyilmesi, nemlendiricinin etkisini artırır.

  • Akşamları yatmadan önce, bir iki damla limon suyu ile karıştırılmış zeytinyağını, ellerinize masaj yaparak sürün. Limon, hidroksi asit olup, hem lekeleri açar hem de cildi hafif soyarak peeling etkisi gösterir.

 El bakımının son adımı korumaktır.

  • Eller, su, deterjan, kimyasal maddelerden ve ultraviyole hasarından korunmalıdır.

  •  Su ve deterjan gibi maddelerle sık teması kesin

  • Kimyasal maddelerden korunmak için eldiven giyin. Pamuk astarlı eldivenleri tercih edin; ya da ayrıca içine pamuklu eldiven giyin.

  • Eller, uzun süreli eldiven içinde kalmamalıdır. Çünkü terleme sonucu soyulmalar olabilir. Eller terlemeden eldivenler çıkarılarak havalandırılmalıdır.

  • Taze meyve ve sebzelerin öz suları da ellerde yıpranma ve reaksiyon oluşturabilir. Direkt temastan kaçının; koruyucu bariyer kremler kullanın (vazelin gibi).

  • Soğuk kış aylarında mutlaka yoğun nemlendirici kremler ve eldiven kullanın.

  • Tozlu ortamlarda (temizlik, bahçe işleri gibi) çalışırken koruyucu eldivenler kullanın.

  • Ellerinizi de tıpkı yüzünüz gibi nemlendirici, besleyici ve sıkılaştırıcı özellikleri olan kremlerle koruyun. Gece yatarken, Yüz kremlerinizi el üstlerine de uygulayın.

  • Ultraviyolenin cilde zararlı etkilerinden korunmak için, ultraviyole koruyucu kremler ve eldiven kullanın. Aşırı güneşli mevsimlerde, ellerinizi güneş temasından kaçının.