222021Ağu

Yaz mevsiminde güneşin zararlı etkilerinden korunmak için neler yapılmalıdır?

Güneş, deri kanserleri ve güneşe bağlı deri yaşlanması gelişiminde en önemli suçludur.  Bilimsel veriler özellikle açık tenli veya riskli kişilerin hayat boyu, düzenli olarak güneşten korunma önerilerine uymaları gerektiğine işaret etmektedir. Güneşten akıllıca korunmak için önerilen en önemli 2 şey güneşten kaçınmak ve koruyucu kullanmaktır. 

  • Yaşanılan iklim koşularında en pratik temel kural; güneşin tepe noktasına ulaşmasından 2 saat öncesiyle 2 saat sonrası arasında kalan zaman aralığında açık alanlarda bulunmamak gerekir. Diğer taraftan gölge aramak, gözlük, şapka, kıyafet, UV koruyucu filtreler kullanılmalıdır.

·       Ömür boyu, yaşamın her dakikası güneşten kaçamayacağımıza göre mutlaka güneşten koruyucu krem kullanılmalıdır. Hiçbir güneş kremi ultraviyole ışınlarının tüm boyutlarında sizi koruyacağına dair teminat vermez.

·       Geniş spektrumlu olarak sunulan kremler güneşin UV ışınlarına karşı koruyucudur; görünür ışığa karşı koruma sağlamazlar.  Görünür ışıktan koruyan koruyucular sadece demir oksit ile renklendirilmiş “tinted” güneş koruyucuları ve fondötenlerdir. Mineral filtre (çinko oksit ve titanyum dioksit gibi) içeren kremlerin güvenirliğini, etkinliği daha fazladır.

  • Özellikle; güneşe karşı risk altında olan kişiler (çocuklar, gençler, çoklu beni olanlar, güneşe karşı duyarlılığı olanlar, hormon tedavisi görenler, akne ve akne tedavisindeki kişiler, lekeli-melazmalılar, kendinde/ailesinde melanom veya melanom dışında cilt kanseri hikayesi olanlar)  en az SPF 30 tercihan SPF 50 korumalı  renklendirilmiş (tinted) koruyucu içeren ürünler veya koruyucu üzerine fondöten kullanmalıdır. Tabii ki yeterli miktarda kullanılmalı ve 2 saatte bir tekrarlanmalıdır.

  • Cilt bakımınızda, cildinizin altını temizleyen, çevresel kirliliklerden koruyan “savaşçı moleküller” olan antioksidanları, özellikle A ve C vitaminlerini kullanın. Günlük Cilt bakım ürünleri arasında A vitamini “altın standart”, cildin sigortası denilebilecek C vitamini ise “gümüş standart”tır. Yine bilimin umut verdiği, peptit, DNA onarıcı ürünler, niasinamid,  E vitamini, hidroksiasitler, üzüm çekirdeği, yaşil çay gibi bitki ekstreleri kullanılabilir.

  •  Güneşten koruyucu yaşam alışkanlıkları; Cilt güçlendirici beslenme (sebze ağırlıklı, lifli, düşük karbonhidratlı, doğal ve yerel), beslenme desteği ürünler (A, B, C, D, E vitaminleri, antioksidanlar, bitkisel destekler) ve sağlıklı yaşam tercihleri de güneşten korunmada alternatif yöntemlerdir.