242016Haz

Tatilde ayaklarınızı ihmal etmeyin

Ayakkabılarınızı özenle seçin. Ayakkabılarınız ayağınıza iyi oturmalı ve rahat olmalıdır. Kıyafetiniz ile uyuma ya da modaya göre değil, ayağınızın rahatlığına göre ayakkabı seçin. Dar, önü sivri, yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının.

Hava alan ayakkabılar seçin. Deri veya bez ayakkabıları tercih edin; lastik, sentetik ayakkabılardan kaçının. Bu tür hava almayan sentetik ayakkabılar, normalin üzerinde terlemeye neden olur. Aşırı nem mantar enfeksiyonlarına sebep olur, kötü koku sosyal çevrenizi olumsuz yönde etkiler.

Gün boyu parmak aralarına giren terlik ya da sandalet tipi ayakkabı giymeyiniz. Ayak yaralarının büyük bölümünü ayağa uygun ve rahat ayakkabılarla önleyebilirsiniz.

Sıcak ve nemli günlerde, ayaklarınızı gün boyu spor ayakkabı içinde bırakmayın. Günde birkaç saat, ayaklarınızı ayakkabı ve çorapsız bırakarak, ayaklarınızın hava almasını sağlayın. Uzun süreli sauna ve havuzda vakit geçirmeyin. Sıcak, ter ve nem bakteriler ve mantarlar için ideal bir ortam oluşturur.

Ayakkabı, terlik ve çoraplarınızı sadece kendiniz kullanın. Başkasının eşyalarını kullanmayın.

Ortak kullanılan alanlarda, yüzme havuzlarında ve duşta çıplak ayakla gezmeyin. Mantar enfeksiyonları açısından sakıncalıdır. Kendinize ait terlik giyin.

Ayaklarınızda mantar enfeksiyonu varsa, mutlaka ayakkabılarınıza ve terliklerinize koruyucu olarak, mantar enfeksiyonlarına karşı pudralar kullanın.

Ayaktaki nasırlara müdahale etmeyiniz. Nasırlar ileri ki dönemlerde risk oluşturacağı için tedavi edilmelidir. Ayrıca nasırlar uygun olmayan ayakkabı seçimi ve ortopedik bir bozukluk sonucu oluşabileceğinden bir hekime başvurun.

Topuklarınız ve çıkıntılı alanlarda deriler kalınlaşıp sertleşmiş ise, ayaklarınızı yumuşatmak, nemlendirmek için, gece yatarken salisilik asit içeren ya da yoğun üre içeren merhemler sürün.