252023Ara

Soluk Cilt; Nedenleri ve Giderilmesi

Cildimiz bütünsel sağlığımızın, yaşam tarzımızın,  ruhsal durumumuz  ayak izlerini taşır. Sağlıklı cilt parlak, aydınlık ve nemlidir.  Sağlıksız cilt ise soluk,  doğal cilt tonundan daha açık renkte, sarı-grimsi, ışıltısını kaybetmiş bir görünüme sahiptir. Kişinin yorgun, bitkin, hasta, hatta olduğundan daha yaşlı görünmesine neden olur.

 Her cilt zaman zaman, belli çevresel faktörler karşısında, soluk ve mat görünebilir. Bu çoğu kez geçicidir ve bir süre sonra normale döner. Örneğin ani gelişen korku, stres gibi durumlarda cilt birden solgunlaşabilir. “Beti benzi attı”  tanımı tam da bunu anlatır.

 Bazen de ciltteki solukluk altta yatan sağlık sorunlarına işaret edebilir. Burada önemli olan, solukluğun ne zaman başladığının, onu neyin tetiklediğinin ve yaşam alışkanlıklarınızda değişiklik olup olmadığının farkında olmaktır.

 Sonuç olarak, aynaya baktığınızda cildiniz eskisi kadar canlı ve parlak değilse başka bir deyişle solgun ve mat bir görünümü varsa bir şeyler ters gidiyor olabilir.

 Burada, bir dermatololog olarak soluk cildin  hangi nedenlerden kaynaklanabileceği, çözüm yollarının neler olabileceği gibi birçok başlık altında  sizlere yol gösterici olacağına inandığım bilgiler paylaşmak istiyorum.

 Cilt Neden Soluklaşır?

Soluk cildin en önemli nedenleri dehidratasyon (yani sıvı kaybı) ve kansızlıktır. Cildin en büyük gençlik ve biyolojik sermayesi sudur.  Susuz kalmak cildin yaşam fonksiyonlarını bozar; cilt kurur, soluklaşır.

 Cilt Nasıl Beslenir?

Cildin beslenmesi kılcal kan damarları (mikro dolaşım) ile sağlanır.  Kılcal damarlar, kan dolaşımından aldıkları oksijen, besin (mineral, vitamin, protein) ve hormonları cilde taşırken aynı zamanda hücresel atıkları ve  toksinleri de uzaklaştırır, cildi arındırır.

Ancak cildimiz, sindirim sistemi organlarına en uzak organdır. Bu nedenle de her zaman en son beslenir.  Kansızlık ve  bazı vitamin-mineral (özellikle A, B12, C, D,  E vitaminleri, folik asit, demir) eksikliklerinde cildin kan dolaşımı daha da yetersiz kalır.  Sonuç olarak oksijenlenme ve beslenmesi bozulur, toksinlerinden arınamaz; rengi soluklaşır, ışıltısını kaybeder.

 Başka Hangi Sebepler Cildi Soluklaştırır?

Beslenme ve uyku düzensizliği, sigara-alkol tüketimi, hava kirliliği, güneş maruziyeti, stres gibi sağlıksız yaşam alışkanlıkları, ayrıca yoğun tempolu çalışma hayatı soluk cildin diğer sebepleri arasındadır.

Bütün bunların yanında cildin yeterince temizlenmemesi,  ölü cilt hücrelerinin birikmesi, mevsim değişikliklerinin yanı sıra  hormonal bozukluklar, böbrek hastalıkları, diğer sistemik hastalıklar, ilaç yan etkileri gibi ciddi tıbbi durumlar da ciltte ışıltı kaybına ve matlığa yol açabilir.

  Solgun Cildi Nasıl Canlandırabilirsiniz?

Bunun için önce altta yatan nedenleri araştırmalısınız. Cildinizdeki solukluğun nedeni yaşam alışkanlıklarınız ise küçük ve etkili düzenlemelerle cildinizde olumlu değişiklikler oluşturabilirsiniz. Yanı sıra doğru cilt bakım rutiniyle de desteklediğinizde cildiniz sağlıklı, parlak ve canlı bir görünüme kavuşabilir.

 Önce yaşam alışkanlıklarınızı sorgulayıp gözden geçirin. Ardından cildiniz için aşağıda vereceğim bilgileri uygulayın.

Yeterli su için! Hücrelerinizi nemli tutmazsanız, kısa sürede sağlıksız, soluk ve yorgun görünen bir ciltle karşı karşıya kalırsınız. Bu nedenle, sadece cildinizi nemlendirmek için değil, aynı zamanda toksinlerden arınmak için de yeterince su tüketin.

Sigara ve alkol tüketmeyin!  Sigarada bulunan nikotin, ciltteki kan damarlarını daraltarak dolaşımı engeller, bu yüzden de cilt hücreleri beslenemez. Sigara içenlerin yüzleri karakteristik olarak soluk, sarımsı ve kurudur.

Gece uykunuza önem verin!  “Güzellik uykusu” tanımını duymayan, bilmeyen eminim yoktur. Gerçekten de çok yerinde kullanılan bu tanımlamaya bilimsel olarak bakarsak;   siz uyurken, cildiniz “yeniden başlat” moduna geçerek hasarı onarır, yenilenir, toksinlerinden arınır, âdeta kendini şarj ederek yeni güne hazırlanır. Uykusuz geçirdiğiniz bir gecenin sabahında cildinizin nasıl soluk, yorgun ve ışıltısını kaybetmiş olduğunu fark etmişsinizdir. Böyle zamanlarda cildinize birkaç kez soğuk su çarpın,  cilt bakımınıza  daha çok dikkat edin.

Cilt güçlendirici beslenme planı uygulayın! Beslenme deyince, mutlaka “Ne Yerseniz O’sunuz” kuralını hatırlayın!

A, B, C, D, E gibi alfabe vitaminlerden, sağlıklı yağlardan, antioksidan, mineral ve demir desteklerinden yararlanın. Gökkuşağı renginde, koyu ve parlak renklerdeki sebze ve meyveleri bol miktarda tüketin. Unutmayın, işlem görmüş gıdalar, hızlı atıştırmalıklar, asitli içecekler, kahvaltı yerine tüketilen karbonhidrat ağırlıklı ürünler sağlıklı cildi bozar.

Bir dermatolog koçluğunda mutlaka “güzellik check up”ı yaptırın! Belli aralıklarla mutlaka kan analizlerinizi yaptırın.  Çünkü vitamin ve mineraller, hormon ve kan şekeri düzeyleriniz cildiniz için önemlidir.

Cildinizi uyarın!  Yüz masajı veya egzersiz, kan dolaşımını uyarır ve cildin beslenmesini artırır. Lenfatik sistemi uyararak da hücresel atık ve toksinlerin deriden atılmasını sağlayabilirsiniz.

Cilt bakımı rutininizi güncelleyin! Soluk cildi tedavi etmenin en iyi yolu, günde iki kez temizleme, tonikleme,  nemlendirme, haftada en az bir kez “peeling” ve her gün güneş kremi sürmeyi içeren iyi bir cilt bakım rutinini uygulamaktır. Cildi derinlemesine temizleyen, çevresel kirliliklerden koruyan antioksidanları, özellikle C ve A vitaminlerini kullanın.

 Ayrıca cildi yenileyen, canlandıran, aktif bileşenlerin cilde iletilmesini sağlayan medikal estetik uygulamaları da cilt bakım planınıza ekleyebilirsiniz. Bunlar; cildin destek tabakasına enjekte edilebilen cilt güçlendirici aşılar, ışık sistemleri,  dermapen  ve  kimyasal “peeling” gibi uygulamalardır.

 Bir Dermatoloğa Ne Zaman Başvurmalısınız?

Dengeli besleniyor, yeterince uyuyor ve suyunuzu içiyorsunuz ancak cildiniz solgun. Bu durum bir aydan daha uzun sürüyorsa mutlaka bir dermatoloğa danışın.