22020Tem
Güneşe karşı yazlık cilt bakım reçetenizi güncelleyin..

Güneşe karşı yazlık cilt bakım reçetenizi güncelleyin..

Yaz mevsimi geldi, güneş yüzünü göstermeye başladı. Bize keyif,  yaşama sevinci, mutluluk verdi.   Bu, sadece madalyonun bir yüzü, diğer yüzü ise güneşin cildimize çıkardığı faturadır. Fatura; erken yaşlanan, yıpranan, ışıltısını kaybeden, lekelenen bir cilt ve deri kanserleridir. Güneşlenmeden sonra cildimizde oluşan, bronzlaşma gibi, istenen veya istenmeyen değişikliklerin tümü cilt sağlığının alarm zilleri olup cildin güneşe karşı geliştirdiği savunmadır.  Bir diğer değişle sağlıklı bronzlaşma diye bir şey yoktur. Bu nedenle güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmaktan başka yolumuz yoktur.

Yaz aylarında güneşle başa çıkmak için cilt bakım rutininize ilaveler gereklidir.

  1. Güneşten koruyucu krem kullanın. Kırışıklıkları, lekeleri önlemek için yapabileceğiniz en önemli iki şeyden biri güneş kremi kullanmak, diğeri de güneşten kaçınmaktır. Güneşten sonsuza kadar uzak duramayacağımıza göre, her gün, geniş spektrumlu, suya dayanıklı, en az SPF 30 bir güneş kremi kullanmakta fayda var. Gölgelere güvenmeyin. Mutlaka koruyucu kullanın. “Her gün” kısmına lütfen dikkat! Güneş kremi sürmeden hemen hızlı bir şekilde arabayla bir yere gitmek bile cilt hasarına neden olabilir. Bazen insanların yüzlerinin sol kısmında daha çok kırışıklık ve leke olduğunu görüyoruz, yani, yüzümüzün sol kısmı araba kullanırken güneşe maruz kaldığı için dikkatli olmamız gerekmektedir. Koruyucu ürün seçerken dikkatli olun; bileşimlerinde fiziksel koruyucular içeren ürünleri tercih edin. Bu ürünler daha uzun süreli ve emniyetli koruma sağlayacaktır. Makyaj yapıyorsanız sıra ile önce nemlendirici, daha sonra koruyucu ve üzerine fondöteninizi uygulayın. Her iki özelliği de bir arada taşıyan nemlendirici ve fondötenler her zaman daha pratiktir.

  2. Koruyucu giysilerle cildinizi koruyun. Baş çevresini yaklaşık 10 cm genişliğinde çevreleyen, geniş kenarlı, koyu renk şapkalar; koruyucu giysiler ve UV koruyucu gözlükler kullanın.

  3. Cildiniz bol nemlendirin. Su içeriği fazla yoğun nemlendiriciler kullanın. Güneş ışınları cildinizi kurutur. Cildiniz ne kadar nemli olursa o kadar güneş ışınlarına karşı dirençli olur.  En az günde iki defa, cildinizde suyu tutan (hiyaluronik asit) içeren dermokozmetik nemlendiriciler kullanın. Güneşlenmeden sonra cildinizi mineral destekli termal sularla yıkayın. Cildinizin nemini desteklemek için, bol su için. Gazlı içecekler ve alkol gibi kimyasal içeren içeceklerden kurtulun. Şekerli içeceklerden de kaçının çünkü şeker glikasyon adı verilen sürece yol açarak yaşlanmayı hızlandırır. Bunların yerine, suya ek olarak, antioksidan etkisi olan yeşil çay ve şeker ilavesiz meyve suları tüketebilirsiniz.

  4.  Cildinizi derinden nemlendirin/Hidrolifting/Mezolifting enjeksiyonu. Kozmetik ürünler (krem, serum, maske vb) cildimizin sadece üst tabakasını nemlendirir. Asıl cildimizin destek, sünger tabakası alt tabakasıdır. Enjeksiyon yolu ile derinden nemlendirilmeli, cilt kalitesi arttırılmalıdır. Cildimizin ne kadar kalitesini arttırır, daha iyi duruma getirirsek güneş ışınlarına ve zararlarına karşı o kadar dirençli hale getirmiş oluruz. Cildimizin gençlik şifresi hiyaluronik asit enjeksiyonu ile bir şemsiye, perde oluşturmuş oluruz. Hiyaluronik asit hem güçlü bir su tutucu mıknatıs görevi görür, hem de güneş ışınlarına karşı antioksidandır.

  5. Güçlü antioksidan ve vitamin içeren serum ve/veya maskeler kullanarak cildinizi serbest radikallere karşı koruma altına alın. Özellikle A, C ve B vitaminleri cildimizde yeniden yapılanma başlatır, cilt kalitesini arttırır, renk düzensizliklerini giderir. Bir “güneşten koruyucu cilt bakım programı”nın  kilit oyuncuları olarak düşünebilirsiniz. Mutlaka akşam ve sabah rutin cilt bakımınıza eklenmelidir. Her zaman dıştan sürülen antioksidan ürünler ciltte daha çok etkilidirler. Derinin doğal savunma mekanizmalarına destek olarak koyu renkli; özellikle likopen içeren kırmızı renkli (domates, kırmızı biber, karpuz, üzüm vb) meyveler ve sebzeler tüketilmelidir. Güneşin yoğun olduğu aylarda ilave olarak antioksidan, vitamin (A, C, E, D vitamini), probiyotik, omega 3 yağ asiti içeren diyet destek tabletleri kullanın.

    Uygun ürün seçimi ve  ayrıntı için dermatologunuzdan yardım alın….