302022Mar

Güneş koruyucuyu kullanımında “tatlı kaşığı” kuralı…

Ne miktarda güneşten korucuyu krem kullanmalıyız? Yeteli miktarda kullanıyor muyuz? Uluslar arası önerilen güneş koruyucu dozu/kalınlığı, deri tipine bağlı olmaksızın, 2mg/cm2’dir. Yaklaşık ortalama deri alanımız 1.73 m2 dir ve bir seferde 35 ml ürün kullanılmalıdır. Kullanımda “tatlı kaşığı” kuralı önerilmektedir. 1 tatlı kaşığı (5ml) ürün sadece bir kola, her iki kola 2 kaşık; yüz, boyun ve ense için 1 kaşık; göğüs,karın ve sırt için (gövde) 2 kaşık, her iki bacağa ayrı ayrı 1 kaşık; toplam 6 kaşık ürün kullanılmalıdır (ortalama işaret ve orta parmağımızın içine uzunlamasına sıkılan krem 1 tatlı kaşığı kadardır) . Her iki saatte bir, ayrıca silinme/kurulanma, yüzme ve aşırı terlemeden sonra yenilenmelidir. Güneş kremini, dışarıya çıkmadan 15 dakika önce kuru cilde uygulayın. 

Ancak uygulanan miktarların önerilenin yarısı ya da 1/4’i kadarı olduğu ve koruyuculuğun da düştüğü bildirilmektedir. 

“Tek sefer sür bütün gün korun” düşüncesi de yanlıştır. Özellikle deniz kıyısında 2-3 saatte bir

yenilenmelidir.

Güneş olmadan dünyada yaşam olmasa da güneş ışınlarına fazla maruz kalmak cildimize  zarar verir. Güneş yanığından, lekelenmeye, cildin erken yaşlanmasına, ışık hassasiyetine ve en önemlisi cilt kanserleri ile sonlanabilen zararlı etkiler oluşturur. Bu nedenle cildimizin sağlığını korumak, güneş ışınlarından zarar görmeden faydalanmak  için akılcı bir korunma gerekir.

Önerilenler güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarda bulunmaktan kaçınmak, gölge aramak, koruyucu kıyafet giymek, güneş koruyucu krem kullanımı ve alternatif yöntemlerdir.

Kaynaklar;
https://www.cancer.org/healthy/be-safe-in-sun.html
PMID:31552252