72022Ağu

Cildiniz de Susar! Nemlendirilmiş ve nemli cilt farklıdır.

Nemlendirilmiş ve nemli cilt farklıdır. Cildin, sağlığını ve gençliğini koruyabilmek için hem “su” hem de “nem” ihtiyacı vardır.

 Cildin su ihtiyacı cilt hücrelerini su ile doldurarak, nem ihtiyacı da bu suyun ciltte kalmasını sağlayarak karşılanır. Su, yiyerek (meyve ve sebzeler) ve içerek alınır. Özellikle karpuz, çilek, şeftali, portakal, marul, salatalık gibi yiyecekler yüksek su içeriğine sahiptir. Suya ilave olarak da şeker ilavesiz meyve suyu, yeşil cay tüketilebilir.

Ancak, litrelerce su tüketilse bile, cildin susuzluğunu giderilemez. Mutlaka dıştan suyu ciltte tutan ve suyu cilde çeken özel aktif maddeler içeren (hiyaluronik asit, seramid, gliserin, pantenol vb. içeren) nemlendirici kremler kullanılmalıdır. Bazen, dışarıdan uygulanan kremlerin derinin gözeneklerinden tam olarak geçerek etkili olması çok olası değildir. Enjeksiyon yoluyla da (mezolifting) derinin alt tabakasına ulaşarak deriyi nemlendirmek gerekir.

 Her cildin su ihtiyacı farklıdır

Yaşam alışkanlıkları, yaşanılan iklim, beslenme, egzersiz, hastalıklar, kullanılan ilaçlara göre cildin su ihtiyacı değişir.

Egzersiz hem cilt hem de genel sağlığımız için iyi olsa da terleme su kaybına neden olur. Bu nedenle kayıp suyu tekrar yerine koymak için ilave su tüketilmesi gerekir.

Aşırı şekerli, tuzlu gıdalar, kafeinli içecekler ve alkol idrar çıkışını arttırarak su kaybına neden olurlar.

Cilt bakım ürünü seçmeden önce, cildin susuz mu yoksa nemsiz mi olduğunu belirlemek gerekir.

Susuz cilt mat, ince ve hassastır; ince kırışıklıklar ve çizgiler belirgindir. Nemlenmemiş cilt ise tipik olarak pul pul, ince, kuru kepekler şeklinde dökülür ve kaşınır.

Cildin susuz ve nemsiz olduğunu basit bir testle anlayabiliriz.

Cilt nazikçe iki parmak arasında sıkıştırılır. Parmaklar arasında kalan cilt kırışırsa, cilt susuz kalmış demektir.