22021May

COVID-19 ve Yaygın Saç Dökülmesi, Trikodini

Saçlarımız imajımızdır….Cildimiz gibi, yaşam şeklimizi ve sağlığımızı yansıtır. Ne giyerseniz giyin, nasıl makyaj yaparsanız yapın dolgun, canlı ve parlak saçlara sahip değilseniz kendinizi özgüvenli hissedemezsiniz.  Saçların sağlığını vücuttaki tüm sistemlerden hücrelere  kadar etkileyen pek çok iç ve dış faktörler vardır. Bu stresörler; fiziksel (uyku düzensizliği, biyolojik saat ayarında bozulmalar, yetersiz beslenme, ilaçlar,  kronik hastalıklar, ateşli hastalıklar,  enfeksiyonlar gibi) ve/ya psikolojik stresdir. Stresle karşılaşan saç normal yaşam süresini tamamlayamaz; direk dökülme evresine geçer. Gerçek bir saç dökülmesi değildir; vücudun strese verdiği cevaptır.  Genellikle büyük bir  stresten yaklaşık 3-4 ay sonra başlar.  Süreç kendi kendini sınırlar ve yaklaşık 3-4 ay içinde saçlar kendi kendine uzar.

Ayrıca saçlara zarar verici davranışlar da saçların dökülmesine neden olabilir. Saçları çok sık, tahriş edici şampuanlarla yıkamak, sert bir şekilde fırçalamak, kurutmak da saçlarda, saçlı deride hassasiyet oluşturur; döker

Trikodini; saçla ilişkili duyusal bir belirtidir; saçlı deride hassasiyet, ağrı şeklinde hissedilir. Çoğu zaman saç dökülmesi ile birlikte izlenir.

Covid-19’un kendisi, yeni hayatımızda, tek başına önemli bir stres faktörüdür.   Hastalık korkusu, sonuçlarıyla ilgili kaygı, anksiyete, karantina koşulları, kayıplar gibi daha pek çok faktör de psikolojik stresi arttırır.

Diğer taraftan hastalığın bulaşmasını önlemek için, aşırı hijyen,  saçların sık yıkanması, kurulamak, fönlemek  gibi işlemler de trikodini oluşumunu tetikler.

Sadece saç kaybı da kişi için stres kaynağıdır. Bu nedenle saç dökülmesinde stres sebep mi?sonuç mu? Diye düşünürsek. Hem sebep hem sonuçtur….

Saç dökülmesi ve trikodinin sebebi, ister  pandemi yaşamı, ister uykusuzluk, ister aşırı hijyen ister olsun fark etmez.  Önemli olan, saç dökülmesi yapan diğer sebepler, hastalıklar, eksiklikler dışlanmalı; sebep olan faktör erken tanımlanmalı ve tedaviye erken başlanmalıdır. Sonuçlara ve kişiye özel tıbbi  ve destekleyici tedaviler programlanır.  Saçlı derinin bakımı, uygun  içerikli  yumuşak şampuanlar,  solüsyonlar, vitamin mineral kombinasyonları  ilave edilir.

Ayrıntı ve adres dermatologunuzdur…..

Kaynaklar:
DOI: 10.1111/jocd.13929
Dermatoz 2011 ; 2(2) : 308-319.
https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/covid-19
 
 
 
 
 
DOI: 10.1111/jocd.13929
Dermatoz 2011 ; 2(2) : 308-319.
https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/covid-19