302020Kas

Karanlığın bir mucizesi var. Bunun adı melatonin

Melatonin; biyolojik saatimizin yöneticisi, iyi bir bağışıklık sisteminin güçlendiricisi, kaliteli bir uykunun olmazsa olmazı, güçlü bir antioksidan ve gençlik hormonu. Kesintisiz ve düzenli bir uyku melatonin salgısını artırır. Işık, melatonin salgısının baskılayıcısıdır. Göze gelen ışık melatonin salgısını baskılar, bu yüzden karanlık ortamda gece uykusu çok önemli. LED lambalar, dijital cihazlar, bilgisayarlar, akıllı telefon ekranları, mavi ışık ya da diğer yapay ışık kaynakları melatonin salgısını baskılayarak uyku kalitesini bozar. Uyumadan önce bir saat mavi ışığa maruz kalmak melatonin salgılanmasını yüzde 60 azaltır.

Melatonin kansere karşı bağışıklığı artırır. Karanlık-kanser-melatonin arasındaki ilişki birçok araştırmaya konu olmuştur. Görme engellilerde kanser riskinin düşük olması, melatonin salınımının düzenli olmasına bağlanıyor.

Düşük melatonin seviyelerinin meme kanseri, lösemi, lenfoma gibi kanserler ile ilişkisi gösterilmiş. Cilt kanseri görülme olasılığı ise ilginç şekilde düşük bulunmuş. Nedeni ise bu kişilerin gündüz saatlerini uyuyarak geçirmeleri, dolayısıyla daha az güneş ışığına maruz kalmaları olarak yorumlanmış.

Melatonin salgılanması, karanlıkla birlikte saat 21:00-22:00’da başlar. Gece 02:00-03:00 saatleri arası artarak en yüksek seviyelere ulaşır. Daha sonra azalmaya başlar, güneş doğmadan önce keskin bir düşüş yaparak 07:00-09:00’da son bulur.