262023Haz
Eyvah, Güneş Kremi Gözüme Kaçtı!

Eyvah, Güneş Kremi Gözüme Kaçtı!

Göz çevresi, yüzün diğer bölgelerine göre daha hassas, daha ince ve daha savunmasızdır.  Çoğu kişide, özellikle açık renk cilt tipine ve açık renk göze sahip kişilerde güneş kremi ile birlikte göz yanması eş zamanlıdır.  Ayrıca terleme, ovalama, deniz, havuz suyu ürünün göze kaçmasına neden olursa yanma, batma, sulanma hissi daha da artar.

Güneş kremleri neden göz hassasiyetine yol açar?

Güneş kremlerinin içeriğinde gözde tahriş oluşturabilecek çok sayıda aktif bileşen bulunabilir.  Bunlar kimyasal filtreler, ürünün dokusunu inceltmek ve akıcı hâle getirmek için kullanılan bileşenler, koku maddeleri, koruyucular; sprey ve jel formunda ürünlerde alkol ve benzeri bileşenlerdir. En riskli kimyasal filtreler ise avobenzon, oktokrilendir.

Güneş kreminizi seçerken dikkatli olun!

Çoğu güneş kremi göz çevresinde kullanım için üretilmediğinden gözlerinizi yakabilir. Ancak güneş kreminizi, göz kenarına 1 cm kalacak şekilde güvenle kullanabilirsiniz. Yine de göze kaçmayacak, göz çevresine yakın uygulanabilecek ve gözleri tahriş etmeyecek içeriğe sahip ürünleri tercih etmelisiniz.

 Göz yakmayan güneş kremi seçerken:

  • Çinko veya titanyum dioksit içeren fiziksel/mineral koruyucu özelliği olan,

  • Stik ya da yumuşak yapıda olmayan (yani kolayca dağılıp, göze kaçma olasılığı olmayan), sert formda ya da sporcular için geliştirilmiş (terlemeye dayanıklı) olan,

  • Parfümsüz ve kokusuz olan,

  • Bebekler için üretilmiş ürünler olmasına dikkat edin.

Bunların yanında, göz çevresi için üretilmiş SPF içeren renkli kapatıcılar, mineral pudralar da uygundur.

Gözünüze güneş kremi kaçarsa!

Kalıcı hasara yol açmasa da gözde birkaç gün boyunca yanma, batma, bulanık görmeye neden olabilir. En kısa süre içinde gözlerinizi bol suyla yıkayın.

 Güneşten en iyi nasıl korunabilirsiniz?

Güneşten korunmak için teorik olarak UV koruyuculu güneş gözlüğü, yüzünüzü gölgeleyip gözlerinizi güneşten koruyacak geniş kenarlı şapkalar kullanılmalıdır.