142020Ağu

Cildinizde kötü görünen ve büyük gözenekler. En temiz ve mükemmel ciltler için bile sorundur

Gözeneklerinizin büyük ya da küçük olması büyük oranda genetikle belirlenir. Büyük gözenekler, yağlı ve kalın ciltlerde daha sık görülür. Bazı durumlarda genişlikleri daha da artar. Cildin yeterince temizlenmemesi, uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanımı, yoğun  makyaj, nemli ve sıcak iklim şartları, terleme,  beslenme, stres, hormonal bozukluklar ve aşırı güneşe maruz kalmak gibi faktörler gözeneklerin boyutlarını etkiler. Yaş almayla birlikte  cildin  gözeneklerini destekleyen kollajen ve elastin miktarı azalır,  gözeneklerin elastikiyetini ve kendini toparlama yeteneği kaybolur, gözenekler  açılır.

Bazı tedavilerle gözenekleri güvenilir bir şekilde küçültebiliriz ancak tamamen ortadan kaldıramayız. Gerçekçi beklentilere sahip olmak çok önemlidir. Öncelikle sorun yaşanan bölgenin düzenli olarak temizlenmesi, yağ salgısının doğru kozmetik ya da dermatolojik ürünler  kullanarak dengelenmesi ve ölü keratin hücrelerinin bölgeden uzaklaştırılması gerekir.

Bu etkenleri akılda tutarak, gözenekleri nasıl küçültebilir ya da görünmez yapabiliriz.

  1. Ev tedavisi: Bir miktar esmer şekeri (1/2 çay bardağı) suyla ve elma sirkesiyle (1 çorba kaşığı) karıştırın. Bu karışımla yüzünüzü parmak uçlarınızla nazikçe peeling yapın, durulayın. Şekerin doğal peeling etkisi gözeneklerinizin açılıp temizlenmesini sağlar.

  2. Cilt bakımı rutininizi düzenleyin: Bunun için dermatologunuzdan  tıbbi destek alın. Kolajeni uyaran günlük cilt bakım ürünleri (retinol, reçeteli retinoidler, C vitamini, AHA içeren kremler vb) kullanılabilir. Siyah noktaları azaltmak için salisilik asitli temizleyiciler ve tonikler  de faydalı olur.

Ayrıca bu tür ürünler, bir yandan cildin ölü keratin hücrelerinin birikimini, cilt kalınlığını  ve gözenek derinliğini azaltırlar. Bir taraftan da kolajen yapımını uyararak gözeneklerin daralmasını sağlarlar. Böyle bir kremi cilt bakım rutininize ekleyin. Tonikler de cildinizde  fazla yağı dengeler, gözeneklerinizi temizler, kir ve yağın içine işlemeden gözeneklerin sıkılaşmasını sağlar.

  1. Medikal estetik uygulamalardan yararlanın: Cildi yenileyen, hafif soyan  peelingler, dermapen, lazer, intradermal dolgular herhangi bir bekleme süresi olmaksızın “hızlı düzelme” sağlayabilir.

Uygun yöntem seçimi ve ayrıntı için doktorunuzdan yardım alın…