222023Haz

Cilt Bakımınız İçin Yaza Özel 4 Öneri

Bir yandan güneş, sıcak hava, nem, deniz, kumsal, havuz, klor maruziyeti, diğer yandan yaşam alışkanlıkları (açık havada çok fazla kalmak, ince kıyafetler giymek gibi) cildimize acımasız davranır. Tüm bu etkenler buharlaşma ve terleme yoluyla su kaybını artırarak cildin koruyucu bariyer bütünlüğünü bozar. Sonuç olarak cilt kurur, matlaşır, esnekliğini kaybeder, lekelenir, hassaslaşır, akneler artar.

Nasıl yaz günlerinde gardırobumuzu güncelleyip daha ince, doğal ve hafif giysiler seçiyorsak cilt bakım rutinimizi de hafifletmeliyiz.

İşte, size dört cilt bakım önerisi:

  1. Cildinizi temizleyin

Güneş, özellikle yağlı ve akneli bir cildiniz varsa aknelerinizi tetikleyebilir ve/veya kötüleştirebilir. Sıcak hava ve nem ciltte yağ üretimini fazlalaştırır. Yağ, ciltteki bakteri, ter ve ölü deri artıkları ile birleşip gözenekleri tıkayarak akne oluşumuna neden olur ya da var olan aknelerinizi artırır. Akne sonrası ise ciltte iz ve lekeler ortaya çıkabilir.

Cilt temizliği için gözeneklerin tıkanmasını önleyen, tercihan salisilik asit içeren temizleme ürünlerini uygun miktarda kullanın ve ardından su ile durulayın.

Ancak bu ürünlerin bol miktarda kullanılması cildinizi kurutur, tahriş edici bir kalıntı bırakır ayrıca uyguladığınız diğer ürünlerin etkinliğini de değiştirir. Çok az miktarda kullanmak ise cildi kir, yağ ya da makyaj kalıntılarından arındırmaz.

Temizleyiciyi uygulamak için parmak uçlarınızı kullanın. Susuz temizleme mendilleri,  kese, sünger, fırça kullanmayın çünkü cildinizi tahriş edebilir, hassasiyet oluşturabilir.

  1. Cildinizi nemlendirin

Hangi tür cilde sahip olursanız olun mutlaka uygun bir nemlendirici kullanın. Cildi sadece kışın nemlendirmek gerektiğini düşünüyorsanız bilin ki bu tamamen yanlıştır. Yaz aylarında cildinizin yağlı olduğunu hissetmeniz bile nemlendirmek için önemli bir sebeptir.

Unutmayın ki ne kadar su içerseniz için ciltte suyu tutamazsınız, terleme ve idrar yoluyla atarsınız.

Ciltte suyu tutabilmek için âdeta mıknatıs görevi yaparak suyu hapseden hiyalüronik asit, pantenol, seramid gibi aktif maddeleri içeren su bazlı, hafif ve ince yapıda (oil-free) nemlendiriciler kullanın.

Genellikle bu ürünler krem ve losyon kıvamında olup, ciltte ipeksi bir yapı oluştururlar. Hızlı ve kolay emilir, ciltte yağlı his bırakmazlar. Nemlendiricinizin koruyucu etkinliğini artırmak için antioksidan (C vitamini, E vitamini, niasinamid) içermesine dikkat edin.

 3. Isınan cildinizi soğutun, yatıştırın, yumuşatın!

Sıcak ve güneş cildinizi ısıtır, yangı oluşturur. Cilt kızarır, kaşınır, yanar, batar, lekeleriniz artar. Bunun için cildinizi şişe suyu veya mineral destekli su ile yıkayabilir, çay pansumanı (papatya, yeşil çay) yapabilirsiniz. Burada amaç, cildi soğutmaktır.

Bununla beraber kullandığınız bakım ürünlerinin koku ve renk maddesi içermemesine de dikkat edin, tercihinizi hipoalerjenik ürünlerden yana kullanın.

 

  1. Güneşin eşref saatini bekleyin!

Cildinizi güneşe karşı koruyun. Cilt zararlı UV ışınlarına maruz kaldığında melanin üretimi artar. Bronzlaşma sonrası cildiniz lekelenir.

Güneşten akıllıca korunmak için önerilen en önemli iki unsur, güneşten kaçınmak ve koruyucu kullanmaktır.

Unutmayın ki başınızdaki şapka, üzerinizdeki tişört güneşten koruyucu sürseniz de yeterince koruma sağlamayacaktır.