192015Şub
Dondurucu soğuklarda dışarıda donmaları nasıl engelleyebilirsiniz. Top 7 öneri

Dondurucu soğuklarda dışarıda donmaları nasıl engelleyebilirsiniz. Top 7 öneri

Dondurucu soğuklar geldiğinde, cildinizi soğuk havanın taşıdığı sağlık risklerinden korumanız gerekir. Cilt –ve bazen cilt altındaki doku- soğuk havaya uzun süre maruz kaldığında donar. Donmanın sonuçları dokunun ne kadar uzun süre soğuğa maruz kaldığına ve ne derece donmuş olduğuna bağlı olarak değişir ve bu ciltte şiddetli hatta kalıcı hasarlara sebep olabilir.

Vücudu sıcak tutmaya ve donmayı önlemeye yardımcı öneriler;

  1. Giysileriniz bol, hafif, rahat katlar halinde olsun: Bol, hafif ama kat kat giyindiğinizde bu ince katlar sıcak havanın hapsedilmesini sağlar. Giydiğiniz ilk katı sentetik kumaştan olmalıdır, böylece cildinizdeki nem hapsolup dışarıda tutulur. İkinci kat yalıtım sağlamalı, yani yün ya da tüylü kumaş benzeri materyaller tercih edilmelidir. Bu tür kumaşlar vücut ısısını örneğin pamuklu kumaşlara nazaran çok daha iyi korurlar. En üst kat ise rüzgar geçirmeyen ve su geçirmeyen nitelikte olmalıdır. Bacaklarınızı da kapatan bir mont ve kayak pantolonları soğuk havada dışarıda yapacağınız faaliyet boyunca vücudunuzun kuru ve ılık olmasına yardımcı olur.
  2. Ayaklarınızı ve ayak parmaklarınızı koruyun: Ayak ve ayak parmaklarınızı korumak için iki kat çorap giyebilirsiniz. İlk çorap, yani cildinizle temas halinde olan çorap nem-tutan bir kumaştan yapılmış olmalıdır. Bunun üzerine yün, ya da yün karışımlı bir çorap daha giyin. Giydiğiniz botların da yeterli yalıtımı sağlaması önemlidir. Botlar su geçirmez olmalı, ayak bileklerinizi de korumalıdır. Ancak ayağınızı hiçbir şeyin sıkmaması gerekir, çünkü aşırı sıkılık donma riskini arttıracaktır.
  3. Başınızı koruyun: Kulaklarınızı ve başınızı korumak için de yün ya da tüylü kumaşlardan yapılma bereler kullanın. Aşırı soğuk bir günde dışarıda olmanız gerekiyorsa yüzünüzü atkıyla ya da yüz maskesiyle kapatın. Böylece soluduğunuz havayı daha ılık hale getirip burnunuzun ve yüzünüzde soğuk ısırmasını engellersiniz.
  4. Ellerinizi koruyun: Ellerinizi soğuktan korumak için yalıtıcı eldivenlerden yararlanın.
  5. Botlarınıza ya da giysinize kar girmediğinden emin olun: Çünkü ıslak kıyafetler donma riskini arttırır. Dışarı çıkmadan önce, botlarınıza ya da kıyafetlerinize karın giremeyeceğinden emin olun. Dışarıdayken terlemeye başlarsanız, dışarıda yaptığınız işi yavaşlatın ya da ceketinizin fermuarını birazcık aralayın.
  6. Susuz kalmayın: Susuz kalmak da donma riskini arttıran faktörler arasındadır. Susamasanız bile dışarı çıkmadan önce en az bir bardak su içip öyle dışarı çıkın. Dışarıda çalışacaksınız da kesinlikle öncesinde su ya da sporcu içecekleri gibi şeyler tüketin. Bir de alkolden uzak durun çünkü alkol de donma riskini arttırır.
  7. Belirtileri tanıyın: donmanın erken yani en tedavi edilebilir halindeyken teşhis edilebilmesi için belirtileri doğru anlamak gereklidir. Kızarıklık, ısırma, yanma, zonklama, karıncalanma hissi donmanın ilk belirtileri arasında olup bunları uyuşma hissi takip eder. Böyle hissederseniz hemen içeri girmeye bakın.

Donma belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız, yavaş yavaş vücudunuzun hissiyatını geri getirmeye çalışın.  Donma belirtileri gösteren cildi kesinlikle ovmayın ya da el ve ayakları hızlıca sıcak suya sokmayın; bunun yerine, ılık suyu veya ılık bir bezle müdahaleyi tercih edin. Cildiniz bunlardan sonra da bir şey hissetmiyorsa, ya da rengi griye döndüyse, vakit kaybetmeden acil servise gidin.