212020Haz
“MASKNE”

“MASKNE”

Cildinizde Maske Sonrası Gelişen MASKNE


Covid-19 sonrası ‘yeni normal’ hayatın ilk gerçeklerinden biri, yüze maske  takmaya alışmaktır.  Covid-19 enfeksiyonundan korunmada, 2 yaşın üstündeki herkesin maske kullanması, bilimsel otoriteler tarafından tartışmasız kabul edilmiştir.

Cildimiz, dış çevre ve kıyafetlerimiz ile ilk temas eden organımızdır. Maske de bizim için bir kıyafet-dış çamaşırımız gibi oldu. Maske, sağlığımızı korurken, kullanım kurallarına uymazsak cildimize de zarar verebiliyor. Bir yandan nem, sıcaklık, sürtünme gibi faktörler; diğer yandan maskenin yapımında kullanılan maddeler cildimizin bariyer yapısında bozulmalara neden oluyor. Ayrıca, pandeminin kendisi de vücuttaki stres hormonlarını arttırarak önceden var olan akne, rozase, seboreik ekzema vb. yangısal cilt hastalıklarını aktifleştiriyor.

Maske takılmasının  modern yaşam ile birleşmesi sonucu dermatolojide yeni bir tanımlama gelişti: “Maskne”.  Ağızdan verilen nefesteki karbondioksit ile cildin teması, kapalı ortam, nem, sıcaklık, terleme, sürtünme vb. karmaşık mekanizmalar sonucu cildin florası ve bariyer yapısı bozulur.  Maske altına uyar bölgede geometrik bir hat şeklinde yangı, kızarıklık, üzerinde ağrılı sivilceler oluşur.

 Görmezden gelmeyin, geçer demeyin! Bu sivilceler iz, kahverengi leke bırakarak geçer. Tedavisi daha da zorlaşır.

 Cildimizi “Maskne” tehdidinden nasıl koruyabiliriz

  •  Pamuklu maskeler kullanın. Maske malzemesinin kalınlığı, sıkılığı size vereceği koruma güvenliği konusuna sadece siz karar verebilirsiniz. Ancak, cildiniz için bilimsel çalışmalar yüzde yüz pamuk içeren maskeler önerilmektedir.  Maskenizi iç çamaşırınız gibi düşünün. Sık değiştirin. Yüksek ısıda yıkayın, kurutun. Her zaman, yanınızda, birkaç adet temiz maske bulundurun.

  • Maske altına gün içinde birkaç kez, bariyer koruyucu yağsız, tercihen jel kıvamında nemlendiriciler uygulayın.

  • Cilt bakım rutininizi sadeleştirin. En temel cilt bakım ürünlerinizi kullanın. Cildinizi temizleyin, nemlendirin ve maskenizin dışında kalan yerlerinize koruyucu uygulayın.

  • Maske altına makyaj yapmayın. Makyaj, maskenin kapatıcı etkisini daha da arttırır.

  • Doktorunuzdan yardım alın. Reçeteli ürünlerden yararlanın.

  • Cildinizi içten besleyin. Tükettiğimiz besinler, yüzünüze sürdüğünüz kremlerden daha etkilidir. Aşırı şekerli, unlu, gazlı içecekler tüketmeyin. Suyunuzu yiyerek alın, hücrelerimizi, cildimizi en çok besleyen, en çok nemlendiren, en kaliteli su meyve ve sebzelerin içindeki sudur.