192019Tem
Beslenmeniz cildinizi nasıl yaşlandırıyor?

Beslenmeniz cildinizi nasıl yaşlandırıyor?

Beslenme şekliniz, vitamin ve mineral eksiklikleri cildin yaşlanması da dahil tüm vücudumuzun yaşlanma sürecinde etkili olabiliyor.  Cildin yaşlanması üzerinde etkili olan kilit besinler ve beslenme düzenleriyle ilgili son on yılda yayınlanmış makale özetleri “PRİME Journal”da yayınlandı. Bu yazımda,  iki bölümde yayınlanan makalenin, benim de ilgimi çeken ve sizlere yararlı olacağını düşündüğüm bazı bilgileri paylaşacağım.

  • Cilt yaşlanmasının önlenmesi için doğru ve dengeli beslenme ve takviyelerle beslenmenin desteklenmesi gerekmektedir. Besinlerle aldığımız maddeler bazı durumlarda yetersiz kalabilir. Stres, ergenlik dönemleri, sporcular, yaşlılar, bazı iklim koşulları (güneş veya soğuk/ kuru hava) ve iyileşmeyi hızlandırmak istediğimiz durumlar (ameliyat, yanık, travma vb.) bunlara örnektir. Belirli özel besinlere dikkat edilmezse, ciltteki yaşlanma hızlanabilir. İlave beslenme desteği gerekir.

  •  İleri yaşlarda bilhassa D vitamini takviyesi önemlidir. D vitamini takviyesi bağışıklık sistemini güçlendirmek; kuru ve zayıf cildi nemlendirmek; kırışıklıklara karşı, yüz kemik yapısı kaybına karşı direnci arttırmak ve yaraların daha düzgün iyileşmesini sağlamak açısından etkilidir.

  •  Beslenmede sağlıklı düzeyde A vitamini olması ve ciltte dıştan retinollerin kullanılmasıyla kırışıklıklarda iyileşme sağlanabilir.

  • Koyu renkli meyve ve sebzelerde bulunan birtakım vitamin, mineral ve antioksidan içeriklerin sağlığa ve cilde faydalı çalışmalarla gösterilmiştir. Bu içerikler, aynı zamanda zeytinyağı, çikolata, kahve, çay, şarap ve bazı tahıllarda da bulunur.  Yaraların iyileşmesinde, kılcal damarların korunmasında, dolaşım sisteminin iyileşmesinde ve ciltteki  kolajenin yapılanmasında ve korunmasında da faydalı olduğu görülmüştür.

  • Sağlık açısından etkililiği arttırmak için sistemik ve  dıştan (krem, serum, enjeksiyon vb)  takviyeler kombinasyon halinde verilebilir. En iyi sonuçların,  antioksidanların önerilen günlük besin alım miktarlarına yakın düzeylerde kombinasyon şeklinde alınması olduğu belirtilmiştir.

  • Topikal antioksidanlar cildin daha derin ve alt katmanlarına ulaşamadığı için, derindeki katmanların fonksiyonel ve yapısal düşüşünü önlemek adına sistemik uygulamalar daha iyi bir seçenektir. Topikal uygulama isteniyorsa enjeksiyon uygulamalarıyla derine ürün yerleştirilebilir.  Peki, topikal uygulamalar ne işe yarar? Topikal uygulamalar, dış hasarlardan daha iyi korunmamızı ve cildin kalitesini daha iyi muhafaza etmemizi sağlar.   Çeşitli antioksidanların bir arada kullanılması cilt sağlığının korunması açısından geleceğe yatırımdır.

  • Mümkün oldukça az işlenmiş doğal gıdalarla beslenmeliyiz. Yaşlanma önlenmesi ve sağlıklı beslenme diyetleri; kalori kısıtlaması ve protein kısıtlamasına, lif açısından zengin besinlere, az yağlı besinlere ve sebzeye dayalıdır. Bunların tam aksini yapmak, yani, doymuş yağ ve karbonhidrat içeriği zengin beslenmek, yaşlanmayı hızlandırır.

  • C vitamini ve yağ asidi yönünden zengin beslenmek ciltte kuruluk, kırışıklık ve incelme şikayetlerini azaltmıştır.

  • Süt ürünleri, tereyağı, margarin, et, kek, pasta ve şekerli ürünler tüketenlerde güneş hasarı ve yaşlanma belirtileri daha yüksek bulunmuş.

  •  Yeşil yapraklı sebze, çay, şarap, kahve, bitter çikolata ve yumurta tüketimiyle yaşlanma belirtileri azalmış.

  •  Beslenmenizdeki şeker oranı ne kadar yüksekse, kanımızda ve cildimizdeki şeker konsantrasyonu da o kadar fazla olur. Dokuların ve cildin yaşlanmasına katkıda bulunur.

  • A, C, E vitamini, antioksidanlar,  probiyotikler, omega 3 yağ asitleri güneş ışınlarının cilt üzerindeki zararlı etkilerini azaltır. Güneşe maruz kalmadan 10 hafta önce bu vitamin ve yağ asitlerinden zengin beslenme (ya da beslenme desteği) önerilmektedir.

.